Πρόκειται για μία από τις εταιρείες που έχουν συνδέσει άρρηκτα το όνομά τους με τη βιωσιμότητα και μάλιστα, σε μία μάλλον αναπάντεχη βιομηχανία. Κι όμως, η Ολυμπία Οδός με υπευθυνότητα και σεβασμό προς το περιβάλλον, προωθεί τη βιώσιμη κινητικότητα στην Ελλάδα και αλλάζει τα δεδομένα στους αυτοκινητόδρομους της χώρας. Βήμα βήμα, η εταιρεία εφαρμόζει διαρκώς καινοτόμες λύσεις προκειμένου να μειώσει το συνολικό περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου. Κι όλα τα παραπάνω, με απώτερο στόχο ένα καλύτερο, πιο πράσινο μέλλον για όλους.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως η Ολυμπία Οδός είναι η πρώτη στην Ελλάδα που εφάρμοσε το πρωτοποριακό σύστημα Χιλιομετρικής Χρέωσης HYBRID, χρεώνοντας τους οδηγούς μόνο για τα χιλιόμετρα που έχουν διανύσει. Έτσι, οι οδηγοί-συνδρομητές του πομποδέκτη OΛΥΜΠΙΑ PASS Hybrid μπορούν να κάνουν γρήγορες, άνετες και ασφαλείς διαδρομές, χωρίς καθυστερήσεις, βελτιώνοντας την οδηγική εμπειρία και συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων.

 

Η επαναστατική αυτή υπηρεσία ωστόσο αποτελεί μία μονάχα έκφραση της βιώσιμης φιλοσοφίας της εταιρείας, η οποία έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ένα πλάνο  βιώσιμης κινητικότητας το οποίο αφορά όλο το εύρος των δραστηριοτήτων της.

«Νερό από τον αέρα»

Φρέσκο, καθαρό και πόσιμο νερό από τον αέρα προσφέρει δωρεάν η Ολυμπία Οδός στους χρήστες του αυτοκινητόδρομου μέσω ενός πρωτοποριακού προγράμματος που εφαρμόζεται πιλοτικά στο χώρο στάθμευσης Πανοράματος-Κινέτας (50,8 χλμ) στην κατεύθυνση προς Αθήνα, στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος “Water from the air” το νερό συλλέγεται από την υγρασία του αέρα, φιλτράρεται, εμπλουτίζεται με μεταλλικά στοιχεία και εξέρχεται φρέσκο και καθαρό. Το σύστημα διαθέτει και ψύκτη που λειτουργεί αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, για το θερμό κλίμα του ελληνικού καλοκαιριού. Έχοντας μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, το σύστημα καταφέρνει να δημιουργήσει 12-13 λίτρα νερό καθημερινά ενώ, ετησίως,  μειώνει κατά 11.000 τα πλαστικά μπουκάλια νερού που καταλήγουν στα σκουπίδια.

Για τη δράση αυτή, η Ολυμπία Οδός έχει λάβει το Χρυσό Βραβείο στα Energy Mastering Awards 2022.

 

Φωτισμός και βιωσιμότητα

Μέσα στο 2021, 17 από τις συνολικά 29 σήραγγες της Ολυμπίας Οδού απέκτησαν έξυπνο και βιώσιμο LED φωτισμό. Το εμβληματικό έργο αντικατάστασης συμβατικών λαμπτήρων με υψηλής απόδοσης φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED σε σήραγγες στην Κακιά Σκάλα και την Περιμετρική Πατρών αποτελεί τμήμα ενός εκτεταμένου προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας στις παλαιότερες σήραγγες του αυτοκινητόδρομου.

Η δράση αυτή έφερε την Ολυμπία Οδό ένα βήμα πιο κοντά στον ευρωπαϊκό στόχο για την προστασία του περιβάλλοντος, συμβάλλοντας στη μείωση του ενεργειακού και ανθρακικού αποτυπώματος των συγκεκριμένων σηράγγων κατά 60%, ενώ συνολικά εξοικονομούνται ετησίως περισσότερες από 8 εκατ. kWh και εκλύονται σχεδόν 4.000 λιγότεροι τόνοι ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα.

Ενεργειακή Kαινοτομία

Η Ολυμπία Οδός προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια από πιστοποιημένες 100% ανανεώσιμες πηγές για το σύνολο των ενεργειακών αναγκών του αυτοκινητόδρομου.

Παράλληλα, μέσω του πιλοτικού προγράμματος «Προσαρμοζόμενος φωτισμός στην Ολυμπία Οδό, αξιοποιούνται δεδομένα για την κυκλοφορία, τις καιρικές συνθήκες κ.α. σε έναν κόμβο του αυτοκινητόδρομου, ώστε να προσδιορίζεται κάθε στιγμή το ιδανικό επίπεδο φωτισμού, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν.

Έτσι, η εταιρεία έχει θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, πετυχαίνοντας σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Μετά από εκπόνηση των ανάλογων μελετών, η ρύθμιση του φωτισμού απέφερε μείωση ενέργειας που φτάνει στο 70% σε σχέση με την προηγούμενη κατανάλωση.

Φυσικό Αέριο στη Δυτική Ελλάδα

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαθέτει, χάρη στην Ολυμπία Οδό, το πρώτο της πρατήριο φυσικού αερίου, στον Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών Ψαθόπυργου. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 500.000€ που χάρισε στον ΣΕΑ Ψαθόπυργου μία ακόμα πρωτιά αφού μέχρι πρότινος ήταν το μοναδικό σημείο στη χώρα, όπου προσφέρονται όλοι οι τύποι διαθέσιμων καυσίμων: βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο (LPG), φυσικό αέριο (CNG) και ηλεκτροφόρτιση.

Κάπως έτσι, η Ολυμπία Οδός έχει καταφέρει να ταυτίσει την ανάπτυξή της με την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος δημιουργεί, με κάθε της κίνηση, έργα προστιθέμενης αξίας για τον άνθρωπο, την κοινωνία αλλά και τον ίδιο τον πλανήτη και εμείς δεν μπορούμε παρά να ευχηθούμε όλο και περισσότεροι να ακολουθήσουν το δικό της παράδειγμα.

Το διαβάσαμε εδώ