Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2022, 09:29

Ποια θρεπτικά συστατικά υπολείπονται στις βίγκαν δίαιτες

Ζήσης Ψάλλας

Ενώ οι φυτικές δίαιτες μπορεί να έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, μπορούν, χωρίς κάποιον προγραμματισμό, να οδηγήσουν σε ελλείψεις ορισμένων θρεπτικών συστατικών. Μια έρευνα δείχνει ότι περίπου το 28% των βίγκαν και το 13% των χορτοφάγων εμφανίζουν ανεπάρκεια σε ένα ή περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλές φυτικές δίαιτες δεν περιέχουν σε ικανοποιητική ποσότητα βιταμίνη Β12, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ιώδιο, ασβέστιο, σελήνιο, σίδηρο και ψευδάργυρο.

Η μη λήψη αρκετής ποσότητας βιταμινών και μετάλλων ίσως οδηγήσει σε ανεπάρκειες. Επίσης, μπορεί να υπάρχουν μια σειρά από παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής κόπωσης και της ομίχλης του εγκεφάλου. Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία αυτές οι διατροφικές ανεπάρκειες, με την πάροδο του χρόνου αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές νευρικές, σκελετικές και αιματολογικές διαταραχές.

Εάν είστε κάποιος που σκέφτεται να κάνει μετάβαση προς μια χορτοφαγική ή βίγκαν δίαιτα, πρέπει να λάβετε υπόψη μερικά πράγματα για να αποφύγετε τις ανεπάρκειες βιταμινών:

  • Εστιάστε στα θρεπτικά συστατικά σας: Επιδιώξτε να επιλέξετε τρόφιμα φυτικής προέλευσης που έχουν εμπλουτιστεί με βιταμίνες και μέταλλα ή τρόφιμα που περιέχουν εκ φύσεως υψηλές ποσότητες σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα, οι ξηροί καρποί Βραζιλίας είναι πλούσιοι σε σελήνιο, ενώ τα φύκια αποτελούν μια καλή πηγή βιταμίνης Β12 και ιωδίου.
  • Ακολουθήστε μια ποικίλη διατροφή: Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν πρόκειται για τις φυτικές πρωτεΐνες, ώστε για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα από τη διατροφή σας. Ορισμένες τροφές που περιέχουν αμινοξέα είναι: φακές, όσπρια, φασόλια, σόγια, τόφου, ξηρούς καρπούς και σπόρους.
  • Συνδυάστε ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν άλλους να απορροφηθούν καλύτερα από το σώμα. Για παράδειγμα, η βιταμίνη C μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση σιδήρου. Τα συμπληρώματα βιταμίνης Β12 θα πρέπει επίσης να λαμβάνονται με την τροφή για να βοηθήσουν τον οργανισμό να την απορροφήσει πιο εύκολα.

Μια καλά σχεδιασμένη φυτική διατροφή μπορεί να είναι καλή τόσο για την υγεία σας όσο και για τον πλανήτη. Αλλά είναι σημαντικό να παρακολουθείτε ποιες τροφές και θρεπτικά συστατικά μπορεί να καταναλώνετε χωρίς να έχετε ανεπάρκεια βασικών θρεπτικών συστατικών.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2022, 11:41

Το διαβάσαμε εδώ