Φωτορεπορτάζ: Γιώργος Δαγαλάκης

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας (6/6) σε αύλειο χώρο εργοστασίου πλαστικών στην οδό Αγίας Σοφίας στον Ασπρόπυργο. Η φωτιά έχει αποκτήσει μεγάλη ένταση καθώς καίγονται πλαστικά, γεγονός που ανησυχεί τις πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ οι καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό και τα εύφλεκτα υλικά που υπάρχουν, δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική αυτή τη στιγμή στο σημείο επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 20 οχήματα ενώ υπάρχει και συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί όσο γίνεται πιο επαρκώς η φωτιά. Μάλιστα όσο περνάει η ώρα η πύρινη λαίλαπα επεκτείνεται με αποτέλεσμα η νύχτα στο σημείο να θυμίζει “κόλαση του Δάντη”.

Εξαιτίας των εύφλεκτων υλικών αλλά και του αέρα η φωτιά επεκτάθηκε πολύ γρήγορα και σε διπλανά κτήρια, όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες και τα βίντεο που ακολουθούν. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν τιτάνιες προσπάθειες για τον περιορισμό της φωτιάς, ενώ η ατμόσφαιρα στην περιοχή είναι αποπνικτική. 

 

Παράλληλα από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς, εστάλη μήνυμα από το 112, που προειδοποιούσε για επικίνδυνους καπνούς στην περιοχή, από τα φλεγόμενα πλαστικά.

 

Η πυρκαγιά εξακολουθούσε να μαίνεται για πολλές ώρες, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη με τις φλόγες, καθώς οι καιρικές συνθήκες αλλά και τα εύφλεκτα υλικά δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων.  Μάλιστα σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι δυνάμεις ενισχύθηκαν περαιτέρω, στις 2 τα ξημερώματα με συνέπεια πλέον να επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα και 2 κλιμακοφόρα οχήματα, ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντές. Η ατμόσφαιρα στην περιοχή είναι αποπνικτική και συνεπώς παραμένει σε ισχύ το μήνυμα μέσω 112, που στάλθηκε νωρίτερα στους κατοίκους της περιοχής, καλώντας τους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους λόγω της έκλυσης επικίνδυνων καπνών.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος επισημαίνει: «Μεγάλη πυρκαγιά αυτήν την ώρα σε εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο. Η Περιφέρεια Αττικής συνδράμουμε με υδροφόρες το έργο της Πυροσβεστικής και έχω ενημερώσει τους αρμόδιους και όμορους εμπλεκόμενους φορείς. Λόγω της πυρκαγιάς, καλό θα ήταν συμπολίτες μας με αναπνευστικά προβλήματα που βρίσκονται στη ευρύτερη περιοχή να προσέξουν ακολουθώντας τις οδηγίες των γιατρών τους σε ανάλογες περιστάσεις».

«Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει. Δυστυχώς φοβάμαι πως δεν θα είναι το μόνο εργοστάσιο που θα τυλιχθεί στις φλόγες αλλά θα γίνουμε παρανάλωμα του πυρός. Δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός και κανένα εργοστάσιο δεν έχει ελεγχθεί. Λυπάμαι που το λέω, αλλά φέτος στον Ασπρόπυργο θα γίνει χαμός» τόνισε, ο δημοτικός σύμβουλος Αλέξανδρος Τσοκάνης.

Ο δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου σε ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε: «Υδροφόρα του Δήμου μας βρίσκεται στον Ασπρόπυργο, να συνδράμει τα Πυροσβεστικά οχήματα, στην πυρκαγιά που ξέσπασε στο  εργοστάσιο. Για ακόμη μια φορά, οι εργαζόμενοι και τα μέσα του Δήμου μας, στην πρώτη γραμμή. Ευχή όλων μας, η πυρκαγιά να σβήσει γρήγορα και να μην ξαναδούμε αυτές τις εικόνες».

Το διαβάσαμε εδώ