To 2021 ήταν μια κομβική χρονιά για τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες με τη διαχείριση των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης να αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα. Μάλιστα ορισμένοι οργανισμοί κινούμενοι με διορατικότητα εστίασαν στρατηγικά στο ζήτημα της βιωσιμότητας και στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους. 

Η MYTILINEOS, η ελληνική πολυεθνική, προχωρά καθιστώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη κύριο μοχλό της λειτουργίας της διαδραματίζοντας μάλιστα πρωταγωνιστικό ρόλο σε διεθνές επίπεδο σε αυτή την κατεύθυνση. Καθιερώνοντας τη φιλοσοφία της βιώσιμης ανάπτυξης ως αναπόσπαστο στοιχείο του «εταιρικού DNA» της, άρρηκτα και αρμονικά συνδεδεμένο με την μακροπρόθεσμη επιχειρηματική στρατηγική της Εταιρείας.

Άλλωστε η MYTILINEOS δεν έμεινε στην θεωρία, αλλά έδωσε απαντήσεις για το στόχο της βιωσιμότητας στην πράξη. Το 2021 έγινε η πρώτη βιομηχανία στην Ελλάδα και από τις πρώτες παγκοσμίως που δεσμεύτηκε σε σαφείς στόχους απανθρακοποίησης για το 2030 και το 2050. Ειδικότερα, στοχεύει σε μείωση των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 30% και ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα του 50% των Τομέων Επιχειρηματικής Δραστηριότητας μέχρι το 2030, και σε ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα στο 100% της δραστηριότητάς της μέχρι το 2050. Είναι αξιοσημείωτο πως οι δεσμεύσεις ξεκίνησαν να εφαρμόζονται άμεσα με ενέργειες μείωσης εκπομπών CO2 σε όλους τους Τομείς, σε ποσοστό 90%, ενώ ταυτόχρονα, η Εταιρεία ολοκλήρωσε και τη δημιουργία συστήματος αναγνώρισης των πηγών και υπολογισμού των εκπομπών CO2, επιπέδου Scope 3 σε όλα τα Business Units. 

Επιπλέον, η MYTILINEOS έδειξε το μονοπάτι για την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα ενσωματώνοντας πλήρως τα κριτήρια ESG στην συνολική στρατηγική της. Και με αυτό τον τρόπο καθιερώθηκε ως πρωτοπόρος οργανισμός σε παγκόσμιο επίπεδο τόσο για την επιχειρηματική αριστεία  όσο και για τις πρωτοβουλίες για τη βιωσιμότητα.

Όπως σημειώνει ο Πρόεδρος και CEO της Εταιρείας, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος στην Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΜΥΤΙLINEOS, «Για εμάς, η Βιώσιμη Ανάπτυξη αποτελεί την κινητήριο δύναμη μέσω της οποίας η Εταιρεία φιλοδοξεί να παραμείνει ανταγωνιστική σε βάθος χρόνου, να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις και, αναπτύσσοντας τις κατάλληλες συνεργασίες, να συμβάλει σε ένα νέο αποδοτικό μοντέλο ανάπτυξης. Ένα μοντέλο, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, όπως έχει αποτυπωθεί και μέσω των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης».

Και όλα αυτά ενώ παράλληλα συνεχίζεται απρόσκοπτα η αναπτυξιακή της δραστηριότητα και η MYTILINEOS επιτυγχάνει τον διπλασιασμό των μεγεθών της. Χαρακτηριστικό στοιχείο της επιχειρηματικής ετοιμότητας της ελληνικής ενεργειακής και βιομηχανικής Εταιρείας και του οράματος της είναι ότι – παρά το ασταθές περιβάλλον διεθνώς – προχώρησε στην εφαρμογή του μεγαλύτερου επενδυτικού προγράμματος της ιστορίας της, το οποίο, υπερέβη σε συνολική αξία τα €379 εκατ.. Και δεν μένει μόνο εκεί, αλλά σήμερα δρομολογεί νέα επενδυτικά σχέδια που την ισχυροποιούν στο απαιτητικό περιβάλλον της ενεργειακής μετάβασης.

Ήδη για το 2021 οι καθαρές δαπάνες της MYTILINEOS για την προστασία του περιβάλλοντος ανήλθαν σε €82,8 εκ. ενώ το 55% του κύκλου εργασιών της προέρχεται από επιλέξιμες δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Ταξινομίας Βιώσιμων Επενδύσεων.

Οι δεσμεύσεις και οι πρωτοβουλίες αποδίδουν καρπούς 

Η MYTILINEOS καταγράφει ήδη έμπρακτα τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος ενώ οι συγκεκριμένες ενέργειες την οδηγούν σε σημαντικές κορυφές.

Όπως ο στόχος του 2025, όπου η MYTILINEOS θα συγκαταλέγεται στους τρεις μεγαλύτερες παραγωγούς παγκοσμίως, που από τη χρονιά αυτή και μετά, θα παράγουν «πράσινο» αλουμίνιο (δηλαδή με λιγότερους από 4t CO2 ανά τόνο παραγωγής). Παράλληλα έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις για την αύξηση των επιπέδων παραγωγικής δυναμικότητας «πράσινου» Αλουμίνιου, με στόχο η Εταιρεία να ανταποκρίνεται τόσο στην αυξανόμενη ζήτηση όσο και στους φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους που έχει θέσει. 

Ενισχύοντας σταθερά τις επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ, το 2021, η παραγωγή καθαρής ενέργειας ανήλθε στο 9,7% της συνολικής παραγωγής, αυξημένη κατά 12,8% σε σχέση με το 2020. Αντίστοιχα, οι απόλυτες άμεσες και έμμεσες εκπομπές CO2 (Scope 1 & Scope 2) κατέγραψαν μείωση κατά 12,4% σε σχέση με τα επίπεδα του έτους βάσης 2019. 

Η αναγνώριση της προσπάθειας και οι πρωτιές

Η προσήλωση της MYTILINEOS στη βιώσιμη ανάπτυξη την οδηγεί σε σημαντικές πρωτιές. Συγκεκριμένα έγινε η 1η ελληνική εταιρεία που εντάχθηκε στη διεθνή πρωτοβουλία Task Force on Climate Related Financial Disclosures (TCFD). Μία πρωτοβουλία που αφορά στον προσδιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε οικονομικό επίπεδο, ενώ παράλληλα ολοκλήρωσε επιτυχώς την 1η συμμετοχή της στην πρωτοβουλία CDP ClimateChange. Επίσης, εντός του 2021 εντάχθηκε στη ομάδα των εταιρειών που υποστηρίζουν τη διεθνή πρωτοβουλία “ScienceBasedTargetsInitiative (SBTi), με σκοπό την επιστημονική επικύρωση των κλιματικών της στόχων και ολοκλήρωσε με επιτυχία 11 ESG αξιολογήσεις από διεθνείς οργανισμούς (ESG Raters) βελτιώνοντας αισθητά τις επιδόσεις της, και ενισχύοντας τη θέση της μεταξύ των εταιρειών με τις καλύτερες επιδόσεις.

Επίσης, η Εταιρεία αναδείχτηκε από τη Sustainalytics – έναν από τους πιο σημαντικούς και αξιόλογους ESG Raters παγκοσμίως – ως μία από τις «Κορυφαίες βιομηχανικές εταιρείες» για την ESG επίδοσή της, καταλαμβάνοντας τη 2η θέση σε σύνολο 114 εταιρειών του κλάδου των Industrial Conglomerates.

Το διαβάσαμε εδώ