Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στην Πολιτική Προστασία ενόψει της κακοκαιρίας «GENESIS». Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου το πιο επικύνδυνο 24ωρο αναμένεται σήμερα με τα έντονα καιρικά φαινόμενα να πλήττουν κυρίως την Ήπειρο και τα νησιά του Ιονίου. Θα επηρεαστούν επίσης Θεσσαλία και Σποράδες.

Χθες η  ΕΜΥ αναβάθμισε το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που βρισκόταν σε ισχύ από τη Δευτέρα σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων. Σύμφωνα με την πρόγνωση της το βαρομετρικό χαμηλό που θα δημιουργηθεί στο Ιόνιο και το οποίο θα κινηθεί ανατολικά, θα προκαλέσει την κακοκαιρία “GENESIS” η οποία θα επηρεάσει κυρίως τη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα έως και το βράδυ του Σαββάτου (11-06-2022) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, μεγάλη συχνότητα κεραυνών και από ισχυρούς ανέμους.

Η κακοκαιρία σήμερα και αύριο αναμένεται να είναι κατηγορίας 4 (“Πολύ σημαντική”) όσον αφορά τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI).

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Κυριακή 12/06, οπότε το βαρομετρικό χαμηλό θα μετακινηθεί προς την Τουρκία.

Σημειώνεται όμως ότι η αστάθεια θα διατηρηθεί τουλάχιστον έως και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος (13/06) με βροχές και καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Λόγω των ισχυρών κατά τόπους φαινομένων που θα προκαλέσουν ενδεχομένως πλημυρικά φαινόμενα, των ισχυρών ριπαίων ανέμων στις περιοχές εκδήλωσης καταιγίδων και των κεραυνών, συνίσταται προσοχή τόσο στις μετακινήσεις όσο και στις υπαίθριες και θαλάσσιες δραστηριότητες.

Εν τω μεταξύ, η Πολιτική Προστασία είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα. Μηνύματα από το 112 απεστάλησαν το απόγευμα της Πέμπτης στις περιοχές που αναμένεται να πληγούν περισσότερο.

Ηδη έχει ανακοινωθεί ότι σε περιοχές που θα πληγούν τα σχολεία θα είναι κλειστά ή θα ολοκληρώσουν το πρόγραμμα νωρίτερα.

Το διαβάσαμε εδώ