Η ανδρική υπογονιμότητα προκαλείται συνήθως από τη μειωμένη ποιότητα και κινητικότητα του σπέρματος, ωστόσο υπάρχουν πολλές ακόμα αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν στη δυσκολία σύλληψης.

Πόσο συχνή είναι η ανδρική υπογονιμότητα;
Περισσότερο από όσο νομίζετε. Περίπου 1 στους 20 άντρες έχουν μειωμένη ποσότητα σπέρματος. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα από τον τρόπο ζωής, μέχρι χρωμοσωματικές ανωμαλίες.

Οκτώ πιθανές αιτίες της ανδρικής υπογονιμότητας σύμφωνα με το Mothersblog.gr:

Φαρμακευτική αγωγή
Ορισμένα φάρμακα ενδέχεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμότητα, σύμφωνα με έρευνες. Τα φάρμακα αυτά που έχουν συσχετιστεί με την δυσκολία στη σύλληψη είναι για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, για τις διαταραχές του πεπτικού συστήματος, για την υψηλή αρτηριακή πίεση και για τον καρκίνο. Οι επιπτώσεις αυτές, ωστόσο, είναι προσωρινές και προκαλούν προβλήματα μόνο την περίοδο της αγωγής.

Γενετικές ανωμαλίες με το σπέρμα
Το μη φυσιολογικό σπέρμα είναι από τις συνήθεις αιτίες για την ανδρική υπογονιμότητα. Μη φυσιολογικό σπέρμα σημαίνει μειωμένη ποσότητα σπέρματος, χαμηλή κινητικότητα σπέρματος, ή μη φυσιολογικό σχήμα σπέρματος. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι να ενισχυθεί φυσικά η ανδρική γονιμότητα χωρίς την φαρμακευτική αγωγή.

Τραυματισμός όρχεων
Ο τραυματισμός της ευαίσθητης περιοχής των όρχεων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα γονιμότητητας με τη μειωμένη παραγωγή σπέρματος και την χαμηλή κινητικοτητά του.

Χαμηλή τεστοστερόνη
Η μειωμένη παραγωγή της τεστοστερόνης ονομάζεται υπογοναδισμός. Ο υπογοναδισμός έχει σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή σπέρματος και την μειωμένη ερωτική διάθεση.
Διαταραχές εκσπερμάτωσης
Οι διαταραχές εκσπερμάτωσης είναι τέσσερις: Η πρόωρη εκσπερμάτωση, η καθυστερημένη εκσπερμάτωση, η επώδυνη εκσπερμάτωση και η απουσία εκσπερμάτωσης.

Γενετικά προβλήματα
Τα γενετικά αίτια της υπογονιμότητας είναι σπάνια, ωστόσο υπαρακτά. Το πιο γνωστό είναι το σύνδρομο Klinefelter το οποίο είναι μία γενετική κατάσταση που επηρεάζει του άντρες και εμφανίζεται περίπου σε 1 στους 500 άντρες. Το σύνδρομο Klinefelter προκύπτει όταν ένα αγόρι γεννιέται με ένα επιπλέον αντίγραφο του χρωμοσώματος Χ, που πρακτικά σημαίνει ότι αντί να έχουν το χρωμοσωμιακό καρυότυπο ΧΥ, έχουν ΧΧΥ.

Άγχος
Το άγχος θεωρείται αιτία της ανδρικής και της γυναικείας υπογονιμότητας.

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
Έρευνα του 2014 έδειξε ότι η κατανάλωση πέντε ποτών την εβδομάδα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμότητα και επιπλέον μειώνει την ερωτική διάθεση.

Το διαβάσαμε εδώ