Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2022, 13:28

Άγχος: Πώς επηρεάζει τον διαβήτη

Ζήσης Ψάλλας

Η διαχείριση του διαβήτη είναι μια δια βίου διαδικασία. Αυτό μπορεί να προσθέσει άγχος στην καθημερινότητά σας. Το άγχος μπορεί να είναι ένα σημαντικό εμπόδιο για τον αποτελεσματικό έλεγχο της γλυκόζης. Οι ορμόνες του στρες στο σώμα σας μπορεί να επηρεάσουν άμεσα τα επίπεδα της γλυκόζης. Εάν βιώνετε άγχος ή αισθάνεστε απειλή, το σώμα σας αντιδρά. Αυτό ονομάζεται απάντηση μάχης ή φυγής. Αυτή η απόκριση αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών σας και αναγκάζει τα νευρικά σας κύτταρα να δρατηριοποιηθούν.

Κατά τη διάρκεια αυτής της απόκρισης, το σώμα σας απελευθερώνει αδρεναλίνη και κορτιζόλη στην κυκλοφορία του αίματος και οι αναπνευστικοί σας ρυθμοί αυξάνονται. Κατευθύνει το αίμα στους μύες και τα άκρα, επιτρέποντάς σας να αντιμετωπίσετε την κατάσταση. Αλλά το σώμα σας μπορεί να μην είναι σε θέση να επεξεργαστεί τη γλυκόζη που απελευθερώνεται από τα νευρικά κύτταρα εάν έχετε διαβήτη. Εάν δεν μπορείτε να μετατρέψετε τη γλυκόζη σε ενέργεια, συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό προκαλεί αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σας.

Το είδος του στρες που βιώνετε μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο στη φυσική απόκριση του σώματός σας. Όταν τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 βρίσκονται υπό ψυχικό στρες, γενικά βιώνουν μια αύξηση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 μπορεί να έχουν πιο ποικίλη απόκριση. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παρουσιάσουν είτε αύξηση είτε μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα τους.

Πώς μπορείτε να προσδιορίσετε εάν το ψυχικό στρες επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης σας;

Η παρακολούθηση πρόσθετων πληροφοριών, όπως το τι κάνατε τη στιγμή που είχατε άγχος, μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε συγκεκριμένους παράγοντες ενεργοποίησης. Για παράδειγμα, αγχώνεστε περισσότερο τα πρωινά της Δευτέρας; Αν ναι, πρέπει να λάβετε μέτρα τα πρωινά της Δευτέρας για να μειώσετε το άγχος σας και να διατηρήσετε υπό έλεγχο τη γλυκόζη σας.

Μπορείτε να καταλάβετε εάν αυτό σας συμβαίνει ανιχνεύοντας το άγχος και τα επίπεδα γλυκόζης σας. Εάν νιώθετε άγχος, βαθμολογήστε το επίπεδο του ψυχικού σας στρες σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10. Το δέκα αντιπροσωπεύει το υψηλότερο επίπεδο άγχους. Γράψτε αυτόν τον αριθμό. Αφού αξιολογήσετε το άγχος σας, θα πρέπει να ελέγξετε τα επίπεδα γλυκόζης σας. Συνεχίστε να το κάνετε αυτό για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Σε λίγο, μπορεί να δείτε να εμφανίζεται ένα μοτίβο. Εάν παρατηρήσετε ότι η γλυκόζη σας είναι συχνά υψηλή, είναι πιθανό ότι το ψυχικό σας στρες να επηρεάζει αρνητικά το σάκχαρο στο αίμα σας.

Μερικές φορές, τα συμπτώματα του στρες είναι διακριτικά και μπορεί να μην τα παρατηρήσετε. Το άγχος μπορεί να επηρεάσει την ψυχική και συναισθηματική σας ευεξία και μπορεί επίσης να επηρεάσει τη σωματική σας υγεία. Η αναγνώριση των συμπτωμάτων μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε το άγχος και να λάβετε μέτρα για να το διαχειριστείτε.

Εάν είστε αγχωμένοι, μπορεί να αντιμετωπίσετε:

  • πονοκεφάλους
  • μυϊκό πόνο ή ένταση
  • κοιμάται πολύ ή λίγο
  • κούραση

Μπορεί επίσης να αισθανθείτε:

  • ότι δεν έχετε κίνητρα
  • ευέξαπτοι
  • μελαγχολικοί
  • ανήσυχοι


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2022, 13:28

Το διαβάσαμε εδώ