Παιδικές φωνές και χαμόγελα γέμισε το Δέλτα του Αξιού, με αφορμή τη σπουδαία πρωτοβουλία καθαρισμού της περιοχής από τις εταιρείες Henkel Hellas και Μασούτης με τη συνδρομή της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και του προγράμματος αειφορίας “Καθάρισε σε Βάθος, Καθάρισε στην Πηγή” του Dixan.

 

Περισσότεροι από 45 μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλοχωρίου συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί κοντά στις ξύλινες καλύβες των μυδοκαλλιεργητών, φόρεσαν γάντια, πήραν ειδικούς σάκους και άρχισαν να μαζεύουν πλαστικά και άλλα απορρίμματα.

 

«Η χαρά μας σήμερα είναι διπλή, γιατί πρωταγωνιστές στην προσπάθειά μας να καθαρίσουμε αυτή την περιοχή στο Δέλτα του Αξιού είναι δεκάδες μικροί φίλοι από το 1ο Δημοτικό Σχολείο του Καλοχωρίου», είπε η κα Μαίρη Βαλσαμά, Γενική Διευθύντρια του Τομέα Απορρυπαντικών και Καθαριστικών της Henkel Hellas.

 

«Το σχολείο μας πρωτοπορεί σε τέτοιες δράσεις. Από την Α’ μέχρι την ΣΤ’ τάξη έχουμε οργανώσει καθαρισμούς, έχουμε  υιοθετήσει περιοχές στο φράγμα του Καλοχωρίου, κάνουμε ανακύκλωση μπαταριών, λαμπτήρων κλπ. Είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι ως σχολείο», σημείωσε ο Διεθυντής του 1ου Δημοτικού κ. Γιώργος Γούναρης.

 

Δίπλα στους μικρούς μαθητές βρέθηκαν εθελοντές από τα σούπερ μάρκετ Μασούτης που ήρθαν από τη Θεσσαλονίκη για να ενισχύσουν την προσπάθεια καθαρισμού της περιοχής. Όπως είπε ο κ. Γιώργος Μακουλίδης, υπεύθυνος κατηγορίας Cosmetics των σούπερ μάρκετ Διαμαντής Μασούτης Α.Ε.: «Για άλλη μια φορά η εταιρεία μας σε συνεργασία με το Dixan και τη Henkel Hellas συμβάλλουν έμπρακτα στη βελτίωση του περιβάλλοντος και παράλληλα επενδύουν στην εκπαίδευση της νέας γενιάς, αναδεικνύοντας τη σημασία της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας».

 

Ο καθαρισμός της περιοχής ξεκίνησε με μια σύντομη ενημέρωση των παιδιών για τη ρύπανση από πλαστικά που μεταφέρονται μέσω των ποταμών στο Δέλτα και για τη σπουδαιότητα του Εθνικού Πάρκου με τα 300 διαφορετικά είδη πουλιών.

 

«Δράσεις σαν την σημερινή, είναι σημαντικό να επαναλαμβάνονται, γιατί όπως βλέπετε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την πλαστική ρύπανση στην περιοχή, η οποία προέρχεται από τους επισκέπτες, τα ποτάμια, αλλά κυρίως από την αλιευτική και μυδοκαλλιεργητική δραστηριότητα», ανέφερε η κα Λία Παπαδράγκα, υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

 

Οι μικροί μαθητές και οι εθελοντές ολοκλήρωσαν τον καθαρισμό του προγράμματος «Καθάρισε Σε Βάθος, Καθάρισε στην Πηγή», το οποίο βασίζεται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας, με το σύνθημα «τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα!».

 

«Το πρόγραμμα του Dixan ‘’Καθάρισε σε βάθος, Καθάρισε στην Πηγή’’, έχει ως στόχο όχι μόνο να καθαρίσει σημαντικά υδάτινα οικοσυστήματα της πατρίδας μας, αλλά και να κινητοποιήσει, σχολεία, τη νέα γενιά και τους εθελοντές, να συμβάλλουν όλοι μαζί στο έργο μας, για να παραδώσουμε έναν κόσμο πιο καθαρό», ανέφερε η κα Ράνια Φιλιππακοπούλου, Διευθύντρια Marketing & Τrade Μarketing της Henkel Hellas, Laundry & Home Care.

 

Τη σημασία τέτοιων δράσεων για τις τοπικές κοινωνίες τόνισε και ο κ. Θοδωρής Τσαχουρίδης, από το τμήμα Marketing της εταιρείας Διαμαντής Μασούτης Α.Ε.: «Στόχος μας σε αυτόν τον καθαρισμό, με τη βοήθεια των μικρών μαθητών, είναι να δώσουμε το καλό παράδειγμα, γιατί η δράση για την προστασία του περιβάλλοντος δεν έχει ηλικία».

Δείτε τις φώτο:

 


Το διαβάσαμε εδώ