Στα «χέρια» της ΕΦΑΛΑΚ η μεταφορά οστών των Σπαρτιατών πολεμιστών

Εποικοδομητική συνάντηση με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦΑΛΑΚ) Ευαγγελία Πάντου είχε την Τρίτη 14/6 ο βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός, με αντικείμενο συζήτησης τη μεταφορά των οστών των Σπαρτιατών πολεμιστών στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης.

Ο κ. Κρητικός παρέδωσε στην κ. Πάντου επιστολή, στην οποία περιέχεται αναλυτικό ιστορικό πλαίσιο αναφορικά με την εύρεση των σκελετών, ενώ παράλληλα τονίζεται ότι η μεταφορά τους στο νέο Μουσείο της Σπάρτης, θα αποτελέσει ένα παγκόσμιου ενδιαφέροντος και αντικτύπου γεγονός. Επιπρόσθετα, ο βουλευτής ζήτησε από την υπεύθυνη της ΕΦΑΛΑΚ να δρομολογηθούν οι σχετικές υπηρεσιακές ενέργειες τόσο για τη μεταφορά των οστών και εκθεμάτων, όσο και για την υπόδειξη του κατάλληλου χώρου στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο (ή και αρχικά στο υπάρχον). Επιπλέον, επεσήμανε πως βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών, όπως αυτές προέκυψαν από τις επαφές του κ. Κρητικού με όλες τις αρμόδιες αρχές, θεωρείται καθοριστικής σημασίας η προώθηση του αιτήματος από την ΕΦΑΛΑΚ προς αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες.   

Υπενθυμίζεται ότι ο Ν. Κρητικός και οι συνεργάτες του ερευνούν διεξοδικά το θέμα εδώ κι ένα περίπου χρόνο, οργανώνοντας σειρά επαφών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού, στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών και στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Μάλιστα, προς επίρρωση υλοποίησης του αιτήματός τους, συνέταξαν εμπεριστατωμένο φάκελο, ο οποίος παραδόθηκε το Νοέμβριο του 2021 στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ενώ για το θέμα έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο βουλευτής εξέφρασε την πεποίθηση πως «τα οστά των προγόνων μας θα επιστρέψουν μετά από 2.400 χρόνια εκεί όπου ανήκουν, αποτίοντας με αυτόν τον τρόπο τον προσήκοντα φόρο τιμής».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

Πηγή: lakonikos.gr