Της Κορίνας Ντούβλη

Έτσι περιέγραψε η Ronju Chowdhary τη σκηνή έξω από το σπίτι της το Σάββατο. Ζει στην Udiana, ένα απομακρυσμένο χωριό στη βορειοανατολική ινδική πολιτεία Assam, το οποίο έχει πληγεί από σοβαρές πλημμύρες.

Έβρεχε ασταμάτητα, θυμάται. Το νερό ανέβηκε τόσο γρήγορα που οι δρόμοι βυθίστηκαν εντελώς μέσα σε λίγες ώρες. Όταν το νερό μπήκε στο σπίτι τους, λέει ότι η οικογένεια μαζεύτηκε στο σκοτάδι προσπαθώντας να κρατηθεί ασφαλής.

Δύο μέρες μετά η οικογένεια είναι ακόμα περιφραγμένη στο σπίτι της -που τώρα μοιάζει με μοναχικό νησί- μέσα σε μια θάλασσα από νερό.

«Είμαστε περιτριγυρισμένοι από πλημμυρικά νερά από όλες τις πλευρές. Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου

νερό για να πιούμε. Το φαγητό λιγοστεύει, επίσης. Και τώρα ακούω ότι τα επίπεδα του νερού ανεβαίνουν περαιτέρω» λέει η κ. Chowdhary.

Οι άνευ προηγουμένου βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες έχουν αφήσει πίσω τους ένα ίχνος καταστροφής στο Assam, βυθίζοντας χωριά, καταστρέφοντας καλλιέργειες και καταστρέφοντας σπίτια. Οι Αρχές λένε ότι 32 από τις 35 περιφέρειές της έχουν πληγεί, σκοτώνοντας τουλάχιστον 45 ανθρώπους και εκτοπίζοντας περισσότερα από 4,7 εκατομμύρια την τελευταία εβδομάδα.

Ισχυρές βροχοπτώσεις έπληξαν, επίσης, τη γειτονική πολιτεία Meghalaya, όπου 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα. Στο Assam, η κυβέρνηση έχει ανοίξει 1.425 στρατόπεδα ανακούφισης για τους εκτοπισμένους, αλλά οι Αρχές λένε ότι η δουλειά τους περιπλέκεται από την απόλυτη ένταση της καταστροφής. Ακόμη και τα στρατόπεδα διάσωσης βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.

«Δεν υπάρχει πόσιμο νερό στον καταυλισμό. Ο γιος μου έχει πυρετό, αλλά δεν μπορώ να τον πάω στον γιατρό», λέει η Husna Begum, επίσης κάτοικος της Udiana. Όταν το νερό έφτασε στο σπίτι της την Τετάρτη, η 28χρονη κολύμπησε μέσα από τον χείμαρρο αναζητώντας βοήθεια. Τώρα στεγάζεται σε μια ξεχαρβαλωμένη πλαστική σκηνή με τα δύο της παιδιά.

«Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Δεν έχω ξαναδεί τόσο τεράστιες πλημμύρες στη ζωή μου» λέει.

Οι πλημμύρες συνήθως καταστρέφουν τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης εκατομμυρίων που ζουν κοντά στις εύφορες όχθες του πανίσχυρου ποταμού Μπραμαπούτρα, που συχνά αποκαλείται η σανίδα σωτηρίας του Ασάμ. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή, οι ανεξέλεγκτες κατασκευαστικές δραστηριότητες και η ταχεία εκβιομηχάνιση έχουν αυξήσει τη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ολόκληροι οικισμοί έχουν κατακλυστεί από ορμητικά νερά, μοιάζοντας σχεδόν με ένα τεράστιο ποτάμι που είχε σχηματιστεί μέσα σε μια νύχτα.

Στο Γκουβαχάτι, το κύριο οικονομικό κέντρο του Ασάμ, οι γειτονιές έχουν γίνει ερείπια. Τα καταπράσινα χωράφια όπου φύτρωναν κανονικά το ρύζι και ο ορυζώνας έχουν μετατραπεί σε απέραντες βάλτους από λάσπη και συντρίμμια.

Πίσω στην Ουντιάνα, δεν υπάρχουν σχολεία, νοσοκομεία, ναοί ή τζαμιά στη θέα – μόνο νερό. Οι άνθρωποι ταξιδεύουν με βάρκες από φύλλα μπανάνας και μπαστούνια μπαμπού. Άλλοι απλώς κολυμπούν μέσα στα καφέ, πράσινα υφάλμυρα νερά απογοητευμένοι, με τα μάτια τους να φωτίζονται στη θέα των διασωστών, των οποίων οι φωτεινές πορτοκαλί στολές είναι ορατές από απόσταση.

Οι Αρχές παραδέχονται ότι δεν μπόρεσαν να παράσχουν πόσιμο νερό και τροφή σε κάθε θύματα των πλημμυρών.

«Είναι ακόμα μία πρόκληση για εμάς να φτάσουμε σε ορισμένες περιοχές που έχουν αποκοπεί εντελώς. Το οδικό μας δίκτυο που φτάνει εκεί έχει καταστραφεί εντελώς στο νερό» λέει ο κ. Suresh.

Οι ειδικοί λένε ότι, ενώ η κλιματική αλλαγή έχει περιπλέξει τις μακροχρόνιες προσπάθειες του κράτους να βελτιώσει την απόκρισή του στις πλημμύρες, υπάρχουν αρκετοί άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατάσταση των πλημμυρών αυτή τη φορά είναι πολύ σοβαρή και η συχνότητα των βροχοπτώσεων αυξάνεται σημαντικά», λέει ο Jayashree Rout, καθηγητής Περιβαλλοντικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Assam. «Αλλά πριν τη συνδέσουμε πλήρως με την κλιματική αλλαγή, πρέπει να λάβουμε υπόψη  παράγοντες που σχετίζονται με τον άνθρωπο, όπως η αποψίλωση των δασών».

Το διαβάσαμε εδώ