Του Παύλου Κρούστη

 

H αγορά των soundbars γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Ενώ οι τηλεοράσεις πλέον εξελίσσουν τον τομέα της εικόνας με αλματώδη πρόοδο, η αλήθεια είναι ότι ο τομέας του ήχου που παράγουν αυτές δεν δείχνει ίδια σημάδια, κάτι που είναι κατανοητό: ο όγκος και το design μιας σύγχρονης τηλεόρασης δεν επιτρέπει την τοποθέτηση κάποιου ειδικού συστήματος για την παραγωγή ήχου ανώτερης ποιότητας. Εκεί ακριβώς έρχονται οι soundbars.

 

Ο πιο εύκολος τρόπος για να αναβαθμίσει κανείς πλέον τον ήχο του είναι σαφώς μια ηχομπάρα. Διαθέτει το προτέρημα της διαμόρφωσης ανώτερου ήχου, ενώ παράλληλα είναι σχετικά προσιτή κατηγορία για να «κουμπώσει» κάποιος στην επένδυση μιας τηλεόρασης. Ακόμα και η φθηνότερη κατηγορία των soundbars μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της εμπειρίας, πόσο μάλλον μία μπάρα που μπορεί να παράγει κάτι που δεν περιμένει κανείς από ένα budget προϊόν.

 

Η Sonos είναι ιδιαίτερα γνωστή γιατί παράγει premium προϊόντα ήχου. Η αμερικανική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2002 εστιάζει σε κάτι πολύ συγκεκριμένο και αυτό είναι η διαμόρφωση του ήχου μας σε πολλαπλά δωμάτια. Η συνδεσιμότητα στον ήχο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Σκοπός της εταιρείας είναι να δώσει στον καταναλωτή τη λύση της προσαρμογής του ήχου, όπως ακριβώς τον έχει φανταστεί, με ασύρματη τεχνολογία και σε οποιαδήποτε δομή και σχήμα.

 

H εταιρεία διαθέτει στην αγορά πολλαπλές κατηγορίες ηχείων, τα οποία μπορούν να διασυνδεθούν μεταξύ τους, αλλά και με το οικιακό σας δίκτυο για να μοιράσουν περιεχόμενο σε κάθε δωμάτιο ή και να ομαδοποιηθούν για να δώσουν τα απαραίτητα σχήματα σε 2.1, 5.1, 7.1, κλπ. Δεν είναι κάτι αυτονόητο για τα ηχεία, καθώς η διασύνδεση μπορεί να αποτελέσει τεράστιο μπελά, όμως η φύση των ηχείων της Sonos δίνει αυτό το πλεονέκτημα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για πλήρη εξατομίκευση του ήχου του.

 

Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Είτε διαθέτετε τα ηχεία που ενσωματώνονται στους τοίχους, είτε κάποιο μικρό επιτραπέζιο, είτε τη Sonos Ray soundbar, που δοκιμάζουμε αυτές τις ημέρες, τα προϊόντα της Sonos το μόνο που απαιτούν είναι να συνδεθούν με το ρεύμα και το οικιακό δίκτυο μέσω WiFi ή Ethernet. Επιπρόσθετα, μπορούν να συνδεθούν με την πηγή, αν κρίνεται απαραίτητο, αναλόγως χρήσης. Εν προκειμένω, συνδέσαμε τη Sonos Ray μέσω οπτικής ίνας (SPDIF) με την έξοδο της τηλεόρασής μας και όλα τα υπόλοιπα τα ανέλαβε η σχετική εφαρμογή της εταιρείας για Android (διατίθεται και σε iOS).




Στο πακέτο της Sonos Ray θα βρείτε το καλώδιο ρεύματος, ένα καλώδιο οπτικής ίνας και την ίδια την μπάρα, μαζί με τα εγχειρίδια. Δεν διατίθεται τηλεχειριστήριο, κάτι που μας δημιούργησε κάποια προβλήματα, που θα μπορούσαμε να αποφύγουμε, αλλά δεν κρίνεται και απολύτως απαραίτητο, καθώς υπάρχει έλεγχος μέσω κινητού.

 

Συγκεκριμένα, η έλλειψη θύρας HDMI φέρνει το πρόβλημα έλλειψης ελέγχου μέσω του τηλεχειριστηρίου της τηλεόρασής μας. Η Sonos δίνει τη δυνατότητα να μπορεί να λαμβάνει η soundbar εντολές από το χειριστήριό μας εφόσον αυτό λειτουργεί μέσω υπέρυθρων. Δυστυχώς, δεν καταφέραμε με τίποτα να το συνδέσουμε με το Magic Remote της LG, το οποίο μάλιστα υπάρχει και στη λίστα των τηλεχειριστηρίων στη σελίδα υποστήριξης της Sonos. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μπορούμε να χειριστούμε τη soundbar μόνο μέσα από την εφαρμογή της Sonos για κινητά ή από τα κουμπιά αφής που διαθέτει στο επάνω μέρος της.

 

Το δεύτερο πρόβλημα που έρχεται με την έλλειψη HDMI είναι σαφώς το μικρότερο bandwidth, που δίνει η οπτική είσοδος, το οποίο επιτρέπει να περάσει έως και σήμα 5.1, υποστηρίζοντας όμως τόσο Dolby Digital, όσο και DTS ή δικάναλο PCM. Εφόσον η ίδια η soundbar είναι πρακτικά stereo, ίσως δεν θα είχε τόσο νόημα η υποστήριξη Dolby Atmos για παράδειγμα, όμως το HDMI παραμένει σημαντικό για τη συνδεσιμότητα. Παρ’ όλα αυτά, όλες σχεδόν οι σύγχρονες τηλεοράσεις διαθέτουν έξοδο οπτικής ίνας (SPDIF), άρα δεν θα έχετε πρόβλημα.

 

Η οικογένεια των ηχείων της Sonos


Η διασύνδεση της μπάρας με το οικιακό δίκτυο φέρνει πολλά πλεονεκτήματα και κάποια μειονεκτήματα. Δεν υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης μέσω Bluetooth, αλλά πέρα από την οπτική ίνα, μπορείτε να συνδέσετε την μπάρα στο οικιακό σας δίκτυο, όπως αναφέραμε και πιο πριν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον έλεγχο της συσκευής, αλλά και το streaming μουσικής, για παράδειγμα, από οποιοδήποτε δωμάτιο σε κάποιο άλλο. Η Sonos προωθεί τη λειτουργία πολλαπλών ηχείων σε πολλαπλά δωμάτια, με τη δυνατότητα αναπαραγωγής περιεχομένου είτε σε groups (ομαδοποίηση), είτε ξεχωριστά. Μπορείτε να συνδέσετε στο ίδιο δίκτυο 2 Sonos Ray (ή άλλα ηχεία), να παίζει η μία στο σαλόνι κι η άλλη στο υπνοδωμάτιο, με τη μία να παίζει μουσική και η άλλη την ταινία που βλέπετε στο σαλόνι. Ανά πάσα στιγμή μπορείτε να μεταφέρετε τη μουσική και στο άλλο ηχείο, ώστε να παίζουν ταυτόχρονα το ίδιο περιεχόμενο, κ.ο.κ. Τέλος, υπάρχει κι η δυνατότητα σύνδεσης μέσω AirPlay 2 της Apple.

 

Σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε να στήσετε περισσότερα ηχεία στον χώρο σας, αξίζει να αναφέρουμε ότι η Sonos Ray είναι η ιδανική αρχή. Μπορείτε στην πορεία για παράδειγμα να αγοράσετε κάποιο subwoofer ή επιπλέον ηχεία για surround. Έπειτα να μεταφέρετε την μπάρα στο δωμάτιό σας και να αγοράσετε άλλα ηχεία για το σαλόνι. Εφόσον όλα τα προϊόντα είναι της Sonos (ή τα Symfonisk της IKEA), τότε μπορείτε να μετατρέψετε το σχήμα του ήχου, όπως ακριβώς θέλετε. Πρόκειται για μια δυνατότητα που δίνει αντοχή στον χρόνο για τα προϊόντα της εταιρείας, μιας και δεν πρόκειται να «αχρηστευθεί» κάποιο στο μέλλον, ενώ παράλληλα δεν σας περιορίζει καθόλου, αφού μπορείτε να τα συνδέσετε για όποια χρήση θέλετε.

 



Περνώντας σε ένα άλλο προτέρημα της συγκεκριμένης soundbar, βρίσκουμε το μέγεθός της, που είναι εξαιρετικά μικρό. Πρόκειται για μία από τις πιο compact soundbars, που έχουμε χρησιμοποιήσει ποτέ, με μήκος μόλις 55,9 εκ., με το βάρος της να είναι στα 1,95 κιλά. Μπορεί να τοποθετηθεί πανεύκολα ακόμα και σε μικρό ράφι, ενώ όλοι οι οδηγοί «πυροβολούν» μπροστά. Υπάρχει και δυνατότητα στήριξης σε τοίχο.

 

Το σχήμα της είναι οβάλ και θυμίζει τις δύο μεγαλύτερες ηχομπάρες της εταιρείας, την Beam και την Arc. Διατίθεται σε λευκό και μαύρο χρώμα και η ποιότητα κατασκευής είναι ιδιαίτερα premium με τεχνολογία που αποτρέπει τους ανεπιθύμητους κραδασμούς.

 

Η Sonos Ray διαθέτει 4 οδηγούς: 2 midwoofer και 2 tweeters, ενώ παράλληλα διαθέτει και 2 bass reflex θαλάμους στις άκρες της. Ο ήχος είναι… κρύσταλλο. Παρά το μικρό μήκος της, οι ήχοι βγαίνουν πεντακάθαροι, ενώ οι ομιλίες ακούγονται εξαιρετικά εύκολα. Πρόκειται για τεράστια αναβάθμιση σε σχέση με ηχεία τηλεόρασης και αυτό είναι κάτι που εύκολα μπορεί να αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε. Η Sonos Ray όμως δίνει μακράν τον πιο καθαρό ήχο που έχουμε ακούσει από soundbar της κατηγορίας της.



Τα μπάσα της είναι εξαιρετικά, ειδικότερα αν λάβουμε υπόψη το μέγεθός της, όπως το ίδιο ισχύει και για το sound stage. Μπορεί να μην έχουμε virtual surround λύση ή κάτι παρεμφερές, όμως η ρύθμιση της Sonos, σε συνεργασία με επαγγελματίες ήχου του Hollywood, δίνουν ιδιαίτερα ζεστό ήχο, με πεντακάθαρη πληροφορία για όλες τις συχνότητες.

 

Είναι επίσης πολύ πιο δυνατή απ’ ό,τι της φαίνεται, ενώ μέσω της εφαρμογής διατίθενται δύο λειτουργίες όταν προβάλλεται περιεχόμενο από την τηλεόραση, τις οποίες τις βρήκαμε πολύ χρήσιμες. Η μία είναι το Night Mode, που μικραίνει καταλλήλως τη δυναμική περιοχή, για να μπορείτε να κάνετε χρήση της μπάρας κατά τις νυχτερινές ώρες ή όταν κοιμάται κάποιος. Τα μπάσα ακούγονται πιο χαμηλά, οι ομιλίες παραμένουν καθαρές και λειτουργεί πολύ καλύτερα από άλλα αντίστοιχα modes που έχουμε δοκιμάσει σε άλλα προϊόντα. Η δεύτερη λειτουργία είναι το Voice Enhancement, που μέσω equalizing ρυθμίζει τις συχνότητες τις φωνής, ώστε να ακούμε πιο καθαρά τους διαλόγους στις ταινίες και τις σειρές μας. Οι δύο λειτουργίες μπορούν και να συνδυαστούν.

 

Μία από τις λειτουργίες της μπάρας που δεν καταφέραμε να δοκιμάσουμε είναι το “Trueplay”, το οποίο επιτρέπει την εντελώς αυτόματη ρύθμιση του ήχου βάσει της ακουστικής του χώρου μας για το βέλτιστο αποτέλεσμα. Για κάποιον λόγο, η συγκεκριμένη λειτουργία είναι διαθέσιμη μέσω της εφαρμογής της Sonos για iOS συσκευές και όχι για Android. Ελπίζουμε να λυθεί άμεσα αυτό.


H διεπαφή χρήστη της εφαρμογής της Sonos για Android


Η εφαρμογή είναι ιδιαίτερα premium και επιτρέπει άμεσο streaming μουσικής στην ηχομπάρα, χωρίς να streamάρετε μέσα από κινητό σας. Συγκεκριμένα, μέσω της Sonos app, μπορείτε να συνδεθείτε στις αγαπημένες σας music streaming υπηρεσίες (Spotify, Tidal, Apple Music, Amazon Music, κλπ.) και να χειρίζεστε τα πάντα μέσα από την ίδια εφαρμογή, κάτι που σαφώς διευκολύνει την κατάσταση και δεν χρειάζεται κάποιος να βγαίνει από τη Sonos app και να εισέρχεται στο Spotify ή κάτι τέτοιο.

 

Δοκιμάσαμε την Sonos Ray σε πολλαπλά σενάρια και σε όλα εκπλαγήκαμε με την ποιότητα. Η default ρύθμιση παράγει πολύ ζεστό ήχο και μακράν τον πιο καθαρό, που έχουμε ακούσει από την κατηγορία της. Οι εκρήξεις στις ταινίες είχαν τα απαραίτητα «μπουμ», με τα bass reflex να κάνουν εξαιρετική δουλειά, ανεβαίνοντας πολλά επίπεδα πάνω από τα ηχεία της τηλεόρασης, αλλά και από άλλα ανταγωνιστικά προϊόντα που έχουμε δοκιμάσει. Σίγουρα δεν περιμένει κάποιος τέτοιο αποτέλεσμα από μια μικρή stereo soundbar! Η καθαρότητα στους διαλόγους και στις φωνές είναι σίγουρα το μεγαλύτερο ατού της Ray, ενώ και η μουσική ακούγεται με εξαιρετική λαμπρότητα, όπου αναλόγως ηχογράφησης, μπορούμε να ξεχωρίζουμε τα όργανα εύκολα.

 

Η εμπειρία στο gaming ήταν απροβλημάτιστη τόσο σε Dolby Digital και DTS, όσο και σε δικάναλο PCM, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση μεταξύ εικόνας και ήχου.



Συμπέρασμα

 

Γενικά, η Sonos Ray είναι μια entry level μεν, εξαιρετικά premium δε, soundbar, στα €299, που δίνει ακριβώς όσα υπόσχεται και μας προβληματίζει κάπως με μερικές περίεργες ελλείψεις, όπως αυτήν του HDMI. Είναι σχετικά ακριβή για entry level, όμως αυτό ακριβώς έρχεται να αντισταθμίσει η εξαιρετική ποιότητα ήχου και η συνδεσιμότητα μέσω WiFi. Αν δεν ψάχνετε ακόμη για λύσεις πολυκάναλου ήχου ή θέλετε να αφήσετε ανοιχτό το ενδεχόμενο για το μέλλον, οι δυνατότητες της Ray την κάνουν ιδανική επιλογή για είσοδο στον ποιοτικό ήχο.


Βαθμολογία



 

Η συσκευή μάς παραχωρήθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.