Με ποια σειρά πρέπει να βάλεις το concealer και το foundation;

Αρχικά, θα πρέπει να πούμε πως αυτή είναι μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις- απορίες που κάποια στιγμή έχει δημιουργηθεί στο κεφάλι των περισσότερων από εμάς. Κι ενώ ορισμένα πράγματα μας είναι ξεκάθαρα εξαρχής, όπως το ότι το primer πρέπει να είναι πρώτο ή το setting spray πρέπει να είναι τελευταίο στο μακιγιάζ, όταν έρχεται η σειρά του concealer και του foundation, τα πράγματα κάπως περιπλέκονται. Ποια είναι η «σωστή» σειρά;

Σωστές και λάθος απαντήσεις δεν υπάρχουν στο beauty κόσμο. Υπάρχει η διάθεση για αυτοσχεδιασμό, δημιουργικότητα και φυσικά, η ανάγκη να πετύχεις το αποτέλεσμα που θέλεις στο μακιγιάζ σου. Έτσι, επιλέγεις τον τρόπο που σου αρέσει περισσότερο.

Foundation vs Concealer: Ποιο μπαίνει πρώτο;
Πρώτα foundation μετά concealer: Αυτή είναι η απάντηση που θα ακούσεις- και έχω ακούσει- από το στόμα των περισσότερων makeup artists. Κι αυτό γιατί, το foundation υποτίθεται ότι είναι αυτό το καλλυντικό που δημιουργεί τη βάση του μακιγιάζ, οπότε είναι λογικό να απλώνεται πρώτο στην επιδερμίδα. Είναι η κίνηση που εξασφαλίζει μία ομοιομορφία στο χρώμα και υψηλότερη κάλυψη (σε σχέση με το concealer), καλύπτοντας την ερυθρότητα, τις κηλίδες, τα σπυράκια κλπ. Δηλαδή, μπορεί να χρειαστεί- ακόμη κι αν έχεις βάλει πρώτο το concealer και μετά το foundation- να το ξαναεφαρμόσεις σε ορισμένα σημεία ούτως ή άλλως. Οπότε σπαταλάς περισσότερο χρόνο και προϊόν.

Παράλληλα, απλώνοντας πρώτα το foundation και έπειτα το concealer, το αποτέλεσμα δείχνει πολύ φυσικό, μετά το blending. Σε περιπτώσεις που κάνεις το αντίθετο, απλώσεις δηλαδή, αρκετή ποσότητα concealer κάτω από το foundation, κινδυνεύεις – αν δεν κάνεις καλό blending- το τελικό look σου να δείχνει cakey.

Plus: Μιας και ο σκοπός του foundation είναι να εξομαλύνει τον τόνο του δέρματος, πολλές φορές αυτό το step είναι αρκετό για να δημιουργηθεί μία φυσική βάση στην επιδερμίδα, έτσι, το concealer μπορεί να παραληφθεί.

Φυσικά, αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν περιπτώσεις που το concealer μπορεί να εφαρμοστεί πρώτο, όπως για παράδειγμα αν θέλεις να το εφαρμόσεις τοπικά σε κάποιο σπυράκι/ κάποιο σημείο της επιδερμίδας σου και ο τόνος του δεν ταιριάζει απόλυτα με το foundation σου. Αν το concealer σου είναι πολύ ανοιχτό, τότε μπορείς να το εφαρμόσεις πριν το foundation για να καλύψεις κάπως το γεγονός της ασυμφωνίας της απόχρωσης.

Τέλος, μην ξεχνάς πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις το concealer σε περίπτωση που θέλεις να κάνεις contouring/ φωτοσκιάσεις. Ένα concealer που είναι μία ή δύο αποχρώσεις πιο φωτεινό από τον τόνο του δέρματός σου λειτουργεί ως ένα είδος highlighter. Σ’ αυτή τη λογική, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις πριν, αλλά και μετά το foundation, σε κάποιες περιοχές του προσώπου σου (όπως να δώσεις extra φως κάτω από τα μάτια).

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάς πως το concealer είναι πολύ πιο παχύρρευστο από το foundation, οπότε προσπάθησε να το εφαρμόζεις με φειδώ.

Πηγή: lakonikos.gr