Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 28 Ιουνίου 2022, 12:07

Η ρύπανση συνδέεται με το 10% των περιπτώσεων καρκίνου στην Ευρώπη

Ζήσης Ψάλλας

Η ρύπανση συνδέεται με περισσότερο από το 10% των περιπτώσεων καρκίνου στην Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος. Οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις μπορούν να προληφθούν.

«Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, τις καρκινογόνες χημικές ουσίες, το ραδόνιο, την υπεριώδη ακτινοβολία και το παθητικό κάπνισμα μαζί μπορεί να συνεισφέρουν πάνω από το 10% της επιβάρυνσης του καρκίνου στην Ευρώπη», ανέφερε η Υπηρεσία σε ανακοίνωσή της. 

Ο Gerardo Sanchez, ειδικός της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος είπε ότι όλοι οι περιβαλλοντικοί και επαγγελματικοί κίνδυνοι καρκίνου μπορούν να μειωθούν. «Οι περιβαλλοντικά προσδιορισμένοι καρκίνοι λόγω ακτινοβολίας ή χημικών καρκινογόνων ουσιών μπορούν να μειωθούν σε σχεδόν αμελητέο επίπεδο», είπε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, την πρώτη του οργανισμού για τη σχέση μεταξύ καρκίνου και περιβάλλοντος.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο κάθε χρόνο και 1,3 εκατομμύρια πεθαίνουν από αυτόν. Η ήπειρος, η οποία αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχει σχεδόν το ένα τέταρτο των νέων κρουσμάτων και το ένα πέμπτο των θανάτων.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με το 1% όλων των περιπτώσεων καρκίνου στην Ευρώπη και προκαλεί το 2% όλων των θανάτων από καρκίνο, ανέφερε ο οργανισμός.

  • Η έκθεση σε εσωτερικούς χώρους στο ραδόνιο συνδέεται με έως και το 2% όλων των περιπτώσεων καρκίνου και μία στις 10 περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα στην Ευρώπη.
  • Η φυσική υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να ευθύνεται για έως και το 4% όλων των περιπτώσεων καρκίνου στην Ευρώπη, ανέφερε ο οργανισμός.
  • Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον συνολικό κίνδυνο για όλους τους καρκίνους έως και 16% για άτομα που δεν ήταν ποτέ καπνιστές.

Ο οργανισμός προειδοποίησε ότι ορισμένες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε ευρωπαϊκούς χώρους εργασίας συμβάλλουν στην πρόκληση καρκίνου, όπως ο μόλυβδος, το αρσενικό, το χρώμιο, το κάδμιο, το ακρυλαμίδιο και τα φυτοφάρμακα.

Ο αμίαντος, ένα πολύ γνωστό καρκινογόνο, εκτιμάται ότι ευθύνεται για το 55-88% των επαγγελματικών καρκίνων του πνεύμονα. Η ΕΕ απαγόρευσε τον αμίαντο το 2005, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει σε ορισμένα κτίρια και οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν σε εργασίες ανακαίνισης και κατεδάφισης εξακολουθούν να είναι εκτεθειμένοι, ανέφερε η υπηρεσία. «Οι περιβαλλοντικοί και επαγγελματικοί κίνδυνοι καρκίνου μπορούν να μειωθούν με τον καθαρισμό της ρύπανσης και την αλλαγή συμπεριφοράς», πρόσθεσε ο Sanchez. «Η μείωση αυτών των κινδύνων θα οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των περιπτώσεων καρκίνου και των θανάτων».


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 28 Ιουνίου 2022, 12:07

Το διαβάσαμε εδώ