Του Θοδωρή Δεσποίνη

Η ΚΑΕ Λάρισα ήταν η έκπληξη του πρωταθλήματος της basketleague. Ξεκίνησε με επτά ήττες στους πρώτους οκτώ αγώνες και κατέληξε να τερματίσει στην 4η θέση του πρωταθλήματος, σημειώνοντας μάλιστα δύο νίκες επί του Παναθηναϊκού στην ημιτελική σειρά των playoffs.

Στην επιτυχία της ομάδας του Κάμπου κομβικός ήταν ο ρόλος του Φώτη Τακιανού που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία σε μια δύσκολη στιγμή και συνέβαλε τα μέγιστα σε αυτή την τεράστια επιτυχία της Λάρισας. Το zougla.grμίλησε με τον Φώτη Τακιανό, έναν από τους πιο πετυχημένους προπονητές της σεζόν, ο οποίος μας εξήγησε πως η  ομάδα του διέψευσε όλα τα προγνωστικά.

Να σημειωθεί εδώ ότι η ΚΑΕ Λάρισα αντιμετωπίζει κάποια οικονομικά προβλήματα που θέτουν σε αμφιβολία το μέλλον της, σπέρνοντας ανησυχία και αγωνία στο φίλαθλο κοινό του κάμπου, αισθήματα που ήταν διάχυτα και στην κουβέντα με τον κόουτς Τακιανό. Ευχή όλων των υγιών φιλάθλων τα προβλήματα να ξεπεραστούν γιατί η basketleague χρειάζεται δυνατές ομάδες από την επαρχία σαν την φετινή Λάρισα που με την παρουσία της ομόρφυνε το πρωτάθλημα.

– Ανέλαβες την τεχνική ηγεσία της ομάδας σε δύσκολη στιγμή. Ποιες κινήσεις έγιναν για να ξεκολλήσει η ομάδα από τον βυθό της βαθμολογίας.

Ανέλαβα στις 17 Νοεμβρίου όταν η ομάδα ήταν στην τελευταία θέση  με μία νίκη σε οκτώ αγώνες. Οι ήττες που είχαμε κάνει φαίνονταν καταδικαστικές γιατί είχαμε χάσει στην έδρα μας από ομάδες που διεκδικούσαν και αυτές την σωτηρία τους. Όλοι μας θεωρούσαν καταδικασμένους. Πρώτο πράγμα λοιπόν που έκανα ήταν να τονώσω την ψυχολογία των παικτών. Έκανα ατομικά ραντεβού με τον καθένα τους για να ακούσω τις σκέψεις τους και να καταλάβω πώς νιώθουν. Τους ζήτησα να με βοηθήσουν για να μπορώ να τους βοηθήσω κι εγώ. Σημαντικό ρόλο  βέβαια στην ανάκαμψη της ομάδας έπαιξαν και οι τρεις μεταγραφές που κάναμε.

– Φανταζόσουν όχι ότι απλά θα σωθεί η ομάδα αλλά και ότι θα φτάσει τόσο ψηλά;

Θα έλεγα ότι βάζαμε σιγά σιγά στόχους και τους κατακτούσαμε. Όταν πήγα στην ομάδα περίμενα μια νίκη για να ανακάμψουμε, δεν περίμενα τίποτα άλλο. Έπειτα, άλλη μία νίκη και να φύγουμε από την τελευταία θέση. Μετά να φύγουμε από την ζώνη του υποβιβασμού και ύστερα να μπούμε στην οκτάδα για τα playoffs. Αργότερα προσπαθήσαμε να αποφύγουμε την 7η και 8η θέση της βαθμολογίας και κάπως έτσι φτάσαμε να κερδίσουμε δύο φορές τον Παναθηναϊκό και να βρεθούμε 40 λεπτά πριν τον τελικό του πρωταθλήματος. Δουλεύαμε λοιπόν με βραχυπρόθεσμους στόχους και  πάντα με σκοπό να γίνουμε ομάδα και να αποκτήσουμε νοοτροπία νικητή.

– Η νοοτροπία αυτή φάνηκε και στο ματς με τον Κολοσσό που σε ένα δίλεπτο περίπου ανατρέψατε διαφορά 9 πόντων…

Ακόμα και όταν βρεθήκαμε πίσω στο σκορ δεν πιστέψαμε ότι θα χάσουμε. Είχαμε φτιάξει ομάδα με μέταλλο γιατί είχαμε παίξει πολλά ματς σαν τελικούς που αν χάναμε θα πέφταμε. Άλλη ομάδα δεν θα πίστευε στην ανατροπή. Εμείς πιστέψαμε, τα είπαμε στο τάιμ-άουτ έγιναν και κάποιες τακτικές κινήσεις και τα καταφέραμε.

– Πώς είδες την παρουσία του κόσμου στα νικηφόρα ματς με τον Παναθηναϊκό στα playoffs;

Στα πρώτα μου ματς στον πάγκο παίζαμε μπροστά σε 50 άτομα. Ίσως στην αρχή ο κόσμος να είχε και μια δυσπιστία. Σιγά σιγά υπήρχε μια κινητοποίηση του κόσμου που του άρεσε αυτό που έβλεπε και στο τέλος φτάσαμε να παίζουμε μπροστά σε 4.000 κόσμο! Είναι αλήθεια ότι οι φίλαθλοι για να έρθουν στο γήπεδο  θέλουν νίκες. Το σημαντικό ήταν ότι στις κερκίδες είδαμε πολλές οικογένειες με παιδιά.

– Έχει σημασία που το επίτευγμα της Λάρισας ήρθε μέσα από ομαδική δουλειά;

Χαίρομαι που το επισήμανες και μου έκανες την ερώτηση. Ξέρεις ο πολύς κόσμος βλέπει μόνο τις επιτυχίες. Ότι πέτυχε η Λάρισα ήταν αποτέλεσμα δουλειάς με ομαδικό πνεύμα. Δημιουργήσαμε ένα δυνατό σύνολο πράγμα όχι εύκολο. Το σημαντικό είναι ότι δώσαμε ρόλους στους παίκτες, ανάλογα με τις δυνατότητες και το, ας πούμε, μπασκετικό IQ του καθένα. Έτσι ο κάθε παίκτης ένιωσε σημαντικός για την ομάδα και η ατμόσφαιρα  ήταν η καλύτερη δυνατή. Η Λάρισα εφέτος  δεν βασίζονταν σε έναν παίκτη αλλά στο σύνολο. Χαρακτηριστικό ήταν ότι σε κάθε ματς η ομάδα αναδείκνυε και ένα διαφορετικό πρωταγωνιστή. Μπορώ να πω ότι με σκληρή ομαδική δουλειά πήραμε το 100% των δυνατοτήτων των παικτών.