Ένας από τους πιο εμβληματικούς βασανιστές της στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή (1976-1983), ο Μιγκέλ Ετσεκολάτς, που καταδικάστηκε εννέα φορές να εκτίσει ισόβια κάθειρξη, πέθανε χθες Σάββατο σε ηλικία 93 ετών, ανακοίνωσαν οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Άλλοτε υπαρχηγός της αστυνομίας στην επαρχία Μπουένος Άιρες, ο Μιγκέλ Ετσεκολάτς διοικούσε περίπου 20 μυστικά κέντρα βασανιστηρίων όπου δολοφονήθηκαν χιλιάδες άνθρωποι που είχαν απαχθεί από τις μυστικές υπηρεσίες του στρατιωτικού καθεστώτος στο πλαίσιο του λεγόμενου «βρόμικου πολέμου».

Πέθανε εξαιτίας καρδιακής ανεπάρκειας σε κλινική όπου εισαχθεί πριν από μερικές ημέρες, σύμφωνα με ΜΜΕ της Αργεντινής.

«Δεν είχε ποτέ να πει ούτε μια λέξη για τους εξαφανισμένους», στηλίτευσε η βουλευτής και ακτιβίστρια της αργεντίνικης αριστεράς Μίριαμ Μπρέγκμαν.

«Λόγω της θέσης που κατείχα, χρειάστηκε να σκοτώσω και εάν χρειαζόταν να το ξανακάνω, θα το ξανάκανα», είχε καταθέσει σε μια από τις πολλές δίκες του.

Ο Μιγκέλ Ετσεκολάτς καταδικάστηκε τον Μάιο από δικαστήριο στη Λα Πλάτα (60 χλμ. νότια του Μπουένος Άιρες) για την απαγωγή, τον βασανισμό επτά ανθρώπων και τις δολοφονίες τεσσάρων εξ αυτών το 1976 σε μυστικό κέντρο κράτησης στη Λα Πλάτα.

Ήταν η ένατη φορά που επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης στον άλλοτε ανώτατο αξιωματικό της αστυνομίας, ο οποίος κρατείτο στην Εσέισα, νότια του Μπουένος Άιρες, και παρακολούθησε τη δίκη από απόσταση, καθώς νοσηλευόταν εμπύρετος.

Ο πρώην βασανιστής είχε επίσης καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη στα τέλη του 2020, έπειτα από δίκη που κράτησε δύο χρόνια, μαζί με 10 συγκατηγορουμένους του, για 84 υποθέσεις απαγωγών, βασανισμών και φόνων.

Ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες-κλειδιά σε πολλές από τις δίκες, ο Χόρχε Χούλιο Λόπες, πρώην κρατούμενος που βασανίστηκε επί δικτατορίας, «εξαφανίστηκε» καθώς πήγαινε σε ακροαματική διαδικασία το 2006. Η εξαφάνιση του 77χρονου, που προκάλεσε κύμα αγανάκτησης, δεν εξιχνιάστηκε ποτέ.

Σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περίπου 30.000 άνθρωποι «εξαφανίστηκαν» επί στρατιωτικής δικτατορίας.

Αφότου ξανάρχισαν οι δίκες ανθρώπων της χούντας, τα χρόνια του 2000, έπειτα από μια δεκαετία και πλέον μέτρων και νόμων αμνηστίας, πολύ αμφιλεγόμενων, περίπου 1.060 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Το διαβάσαμε εδώ