Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2022, 10:09

Τα άτομα με υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 έχουν 50% χαμηλότερο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ

Ζήσης Ψάλλας

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients δείχνει ότι τα άτομα με υψηλότερο επίπεδο DHA στο αίμα έχουν 49% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν Νόσο Αλτσχάιμερ έναντι αυτών με χαμηλότερα επίπεδα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών Λιπαρών Οξέων (FARI).

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Aleix Sala-Vila, ανέφερε ότι η παροχή επιπλέον ποσότητας ενός ωμέγα-3 λιπαρού που ονομάζεται DHA (εικοσιδυαεξαενοϊκό οξύ), ειδικά για όσους φέρουν το γονίδιο ApoE4 (το οποίο σχεδόν διπλασιάζει την ευαισθησία ενός ατόμου να αναπτύξει άνοια), μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη της νόσου. Μια τέτοια οικονομικά αποδοτική και χαμηλού κινδύνου διατροφική παρέμβαση θα μπορούσε ενδεχομένως να εξοικονομήσει δισεκατομμύρια κόστος υγειονομικής περίθαλψης.

Σε αυτή την προοπτική, σε μελέτη παρατήρησης που διεξήχθη στο πλαίσιο της Framingham Offspring -συμπεριλαμβανομένων 1.490 συμμετεχόντων χωρίς άνοια ηλικίας άνω των 65 ετών- οι ερευνητές εξέτασαν τη συσχέτιση των ερυθρών αιμοσφαιρίων (RBC) σε DHA με τη Νόσο Αλτσχάιμερ, ενώ εξετάστηκε επίσης η αλληλεπίδραση με τον μεταφορέα APOE-ε4.

Ο κίνδυνος εμφάνισης Αλτσχάιμερ στο υψηλότερο πεμπτημόριο DHA ήταν 49% χαμηλότερος σε σύγκριση με το χαμηλότερο πεμπτημόριο. Μια αύξηση του DHA στα ερυθρά αιμοσφαίρια φάνηκε ότι θα παρέχει περίπου 4,7 επιπλέον χρόνια ζωής χωρίς Αλτσχάιμερ.

Επιπλέον, οι ερευνητές σημείωσαν πως η αυξημένη πρόσληψη DHA μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ, ιδιαίτερα σε άτομα υψηλότερου κινδύνου όπως αυτά που φέρουν το αλληλόμορφο APOE-ε4, κάτι που υποδηλώνει ότι μπορεί να ωφεληθούν περισσότερο από τα υψηλότερα επίπεδα DHA από τους μη φορείς.

Ο αντίκτυπος στη δημόσια υγεία από την πρόληψη της Νόσου Αλτσχάιμερ με κάτι τόσο απλό όσο μια διατροφική παρέμβαση όπως το DHA είναι σημαντικός.

Οι ερευνητές σημείωσαν: «Δεδομένου ότι οι εκτιμώμενες πληρωμές υγειονομικής περίθαλψης το 2021 για όλους τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ ή άλλες άνοιες ανέρχονται σε 355 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ (χωρίς τη φροντίδα από μέλη της οικογένειας και άλλους μη αμειβόμενους φροντιστές), οποιαδήποτε οικονομικά αποδοτική στρατηγική σχετικά με την καθυστέρηση έναρξης της νόσου είναι ύψιστου ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία. Η καθυστέρηση της Νόσου Αλτσχάιμερ κατά 5 χρόνια οδηγεί σε 2,7 επιπλέον χρόνια ζωής και 4,8 επιπλέον έτη χωρίς Αλτσχάιμερ για ένα άτομο που θα είχε αποκτήσει τη Νόσο Αλτσχάιμερ και κοστίζει πάνω από 500.000».


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2022, 10:32

Το διαβάσαμε εδώ