Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2022, 17:30

Η EE ζητάει από τους φορείς τηλεπικοινωνιών να συνεχίσουν να διευκολύνουν τη συνδεσιμότητα των προσφύγων

Από τότε που ξεκίνησε ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο στην ΕE. Eίναι σημαντικό οι Ουκρανοί να έχουν πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή συνδεσιμότητα για να παραμείνουν σε επαφή με τις οικογένειες και τους φίλους τους. Γι’ αυτό η Επιτροπή ενθαρρύνει τους φορείς τηλεπικοινωνιών της ΕΕ και της Ουκρανίας να παρατείνουν τη μεταξύ τους συμφωνία, βάσει της οποίας οι πρόσφυγες από την Ουκρανία μπορούν να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα με χαμηλά ή καθόλου τέλη περιαγωγής για ένα τρίμηνο.


Η κοινή δήλωση, την οποία διευκόλυναν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπεγράφη στις 8 Απριλίου και το αρχικό διάστημα τριών μηνών εκπνέει άμεσα. Οι 38 μέχρι στιγμής υπογράφοντες περιλαμβάνουν ευρωπαϊκούς φορείς τηλεπικοινωνιών, καθώς και όλες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας της Ουκρανίας. Σύμφωνα με την αξιολόγηση που δημοσίευσε ο Φορέας Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC) η συμφωνία μεταξύ των φορέων εκμετάλλευσης ήταν εξαιρετικά επιτυχής.



Παρέχει βάσιμους λόγους για τη συνέχιση της συμφωνίας και η Επιτροπή ενθαρρύνει τους φορείς εκμετάλλευσης να τηρήσουν τις εθελοντικές τους δεσμεύσεις. Πέραν της οικονομικά προσιτής περιαγωγής, μέχρι στιγμής έχουν διανεμηθεί 2,5 εκατ. κάρτες SIM από εταιρείες τηλεπικοινωνιών της ΕΕ σε Ουκρανούς που εγκατέλειψαν τη χώρα τους, ενώ έχουν εγκατασταθεί σημεία WiFi στα σύνορα και σε κέντρα φιλοξενίας.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2022, 17:30