Σε όλο τον κόσμο, οι πόλεις αναπτύσσονται και επεκτείνονται ραγδαία, καταναλώνοντας τεράστιες ποσότητες πόρων, όπως για παράδειγμα τρόφιμα, νερό, κατασκευαστικά υλικά, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, κ.α. Η αδιάκοπη αυτή κατανάλωση φέρνει αναπόφευκτες συνέπειες, όπως είναι τα απόβλητα, τα λύματα και η μολυσμένη ατμόσφαιρα, ανάμεσα σε άλλα.


Παρ’ ότι η εξέλιξη των τεχνολογιών έχει βοηθήσει ραγδαία σε πολλά από τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, δεν έχουν καταφέρει να μειώσουν τον ρυθμό κατανάλωσης των πόρων. Αυτό εγείρει ανησυχίες, καθώς διαφαίνεται πως η βελτίωση της αποδοτικότητας μπορεί να μην είναι η λύση που θα φέρει καλύτερες συνθήκες ζωής στον πλανήτη. Γι’ αυτόν τον λόγο απαιτούνται νέα συστήματα, τα οποία θα καλύψουν τις ανθρώπινες ανάγκες, αλλά θα βελτιστοποιηθούν και για την περιβαλλοντική προστασία.

 

Η έννοια του “Zero Waste”

 

Το Zero Waste είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση συστήματος διαχείρισης πόρων που επικεντρώνεται στη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση. Για να κάνουμε την ανακύκλωση πλήρως λειτουργική και προσβάσιμη, πρέπει να αγοράζουμε προϊόντα που παράγονται από τα υλικά που ανακυκλώνουμε. Συνέπεια αυτού είναι η μείωση της χρήσης μη ανανεώσιμων πόρων και η επαναχρησιμοποίηση υλικών που έχουν ήδη καταναλωθεί. Η παραγωγή ανακυκλωμένων υλικών καταναλώνει λιγότερη ενέργεια και εξοικονομεί περισσότερους φυσικούς πόρους.

 

Αυτολεξεί, Zero Waste σημαίνει «μηδενική σπατάλη» ή «μη παραγωγή απορριμμάτων». Μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλαπλά επίπεδα, είτε κυβερνητικά, είτε εταιρικά, είτε και ατομικά, αφού όπως λέει και το όνομά του, σημαίνει την προσπάθεια όλων των παραπάνω, αλλά και του κάθε πολίτη ξεχωριστά στον εκμηδενισμό των ρίπων που εκπέμπονται προς το περιβάλλον.


Το πρόγραμμα “Love Earth” των Public

 

Στηρίζοντας τη βιωσιμότητα του πλανήτη, τα Public δημιούργησαν την πρωτοβουλία “Love Earth”, σε συνεργασία με την Polygreen, μια εταιρεία που εξειδικεύεται στην προστασία του περιβάλλοντος. Μέσω του “Love Earth” εφαρμόζονται οι αρχές της κυκλικής οικονομίας και παράλληλα οι πελάτες στηρίζονται με πράσινες υπηρεσίες ή αειφόρα προϊόντα.



Μέσα από πολλαπλές δράσεις και αλλαγές, όπως την μετάβαση στη χρήση πράσινης ενέργειας, τη μείωση χαρτιού στα καταστήματα και τη χρήση ηλεκτρικού στόλου αυτοκινήτων, τα Public καταφέρνουν να κρατούν ελεγχόμενη την κατανάλωση ενέργειας και να κάνουν επαναχρησιμοποίηση των πόρων που καταναλώνονται.


Οι πελάτες μπορούν επίσης να αποκτήσουν πράσινες συνήθειες. Μέσα από την υπηρεσία επισκευής προϊόντων και των εξειδικευμένων κέντρων επισκευής ηλεκτρονικών συσκευών iRepair, ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να στηρίξει το περιβάλλον, μειώνοντας το αποτύπωμα, καθώς συμβάλλει στη βιωσιμότητα του πλανήτη.


Το πρώτο Zero Waste κατάστημα στην Ελλάδα

 

Τα Public κατάφεραν να μετατρέψουν το flagship κατάστημα του Συντάγματος στο πρώτο “Zero Waste” κατάστημα της χώρας. Σε συνεργασία με την Polygreen, τα Public Συντάγματος συμβάλλουν στη μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές. Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα εφαρμόζεται τόσο στο Public Café όσο και στο σύνολο του καταστήματος, με ολοκληρωμένα ρεύματα μείωσης, ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης, καλύπτοντας όλα τα οργανικά απόβλητα, τα υπολείμματα καφέ, τα καπνικά προϊόντα, το χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο και το πλαστικό.

 

Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν να απολαύσουν τον καφέ τους ή να κάνουν τις αγορές τους στο Public Συντάγματος, στηρίζοντας την προσπάθεια για μια πιο πράσινη πόλη και ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς απορρίμματα.