Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2022, 19:35


Του Παύλου Κρούστη


Η αγορά των πληκτρολογίων μπορεί να γίνει χαοτική. Σαν περιφερειακά μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά στην καθημερινή εργασία σας ή στην εμπειρία σας στο gaming, για παράδειγμα, ενώ υπάρχουν πλήρως εξατομικευμένες λύσεις για κάθε γούστο.


Η Logitech, εταιρεία που εξειδικεύεται στα περιφερειακά, έχει ήδη διαθέσει στην αγορά μερικά εξαιρετικά δημοφιλή ποντίκια και πληκτρολόγια. Μία σειρά που διαθέτει τέτοια προϊόντα είναι η Logitech MX Master series. Με μερικά από τα πιο πλούσια σε λειτουργίες και δυνατότητες προϊόντα, τα MX Master αποτελούν εξαιρετικά εργαλεία δουλειάς στο γραφείο.

 

Πρόσφατα, έπεσε στα χέρια μας το νέο πληκτρολόγιο της σειράς αυτής, το MX Mechanical Keyboard της Logitech. Ανάμεσα στα αμέτρητα μηχανικά πληκτρολόγια της αγοράς, το MX Mechanical καταφέρνει και ξεχωρίζει γιατί αποφεύγει τις «υπερβολές» των gaming πληκτρολογίων, προσφέροντας άνεση κατά την πληκτρολόγηση και εξειδικευμένες λειτουργίες, μαζί με αρκετά διακριτικό στιλ, που ταιριάζει σε ένα γραφείο.


Στα €184,99 σίγουρα δεν αποτελεί φθηνό πληκτρολόγιο. Πώς «εξαργυρώνεται» όμως η αξία του εφόσον μιλάμε για πληκτρολόγιο γραφείου και όχι για κάποιο άλλο εξειδικευμένης χρήσης;




Για αρχή, ο σχεδιασμός του MX Mechanical είναι φινετσάτος και διακριτικός. Για μηχανικό πληκτρολόγιο είναι ιδιαίτερα λεπτό με μηχανικά πλήκτρα χαμηλού προφίλ και το ύψος του (μαζί με τα πλήκτρα) φτάνει τα 26,1 χιλ. Το συγκεκριμένο είναι πλήρους μεγέθους, όμως υπάρχει και έκδοση TKL, χωρίς δηλαδή αριθμητικό πληκτρολόγιο. Αυτή η έκδοση, παρ’ ότι διαθέτει numpad, δεν φαίνεται τόσο μεγάλη και φτάνει τα 43,4 εκ. με βάθος 13,2 εκ. Το βάρος του είναι στα 828 γρ.


Το χρώμα του είναι «γραφίτης». Πρακτικά χωρίζεται σε δύο διαφορετικές αποχρώσεις του γκρι. Μερικά από τα πλήκτρα είναι πιο σκούρα από τα υπόλοιπα, όπως το ίδιο ισχύει και το επάνω μέρος του πληκτρολογίου, που φέρει και το logo “logi” της Logitech. Τα νούμερα του numpad μαζί με τα περισσότερα πλήκτρα είναι σε πιο ανοιχτή απόχρωση. Ίδια απόχρωση, αλλά διαφορετικό υλικό βρίσκουμε στην επάνω επιφάνεια του πληκτρολογίου. Συγκεκριμένα, είναι από αλουμίνιο, το οποίο προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα, αλλά και στιλ. Μιλάμε για ασύρματο πληκτρολόγιο, άρα δεν έχουμε καλώδιο να περιορίζει τη χρήση και τέλος βρίσκουμε δύο ανακλινόμενα «ποδαράκια» στο κάτω μέρος, που δίνουν κλίση στο πληκτρολόγιο, αν τη χρειάζεστε, ενώ είναι και πολύ στιβαρά και αυτά.




Στην Ελλάδα κυκλοφορεί η έκδοση «Απτικός Αθόρυβος» με διακόπτες που παράγουν ένα πολύ εύηχο χτύπημα. Το θέμα με τα μηχανικά πληκτρολόγια είναι ότι σαφώς προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση, όμως ίσως δεν είναι για όλα τα γούστα… Για πολύωρη χρήση σε γραφείο όμως, οι διακόπτες των μηχανικών πληκτρολογίων προσφέρουν μοναδική αίσθηση και ευκολία στην πληκτρολόγηση, που δεν μπορεί να προσφέρει άλλος τύπος πληκτρολογίου. Το MX Mechanical χάρη στο αρκετά μικρό ύψος των πλήκτρων είναι εξαιρετικά άνετο, οι διακόπτες έχουν πολύ σταθερή θέση και παράλληλα, η ματ επιφάνειά τους βοηθά στην εύκολη πλοήγηση των δακτύλων.


Το MX Mechanical Keyboard διαθέτει παράλληλα ένα έξυπνο σύστημα φωτισμού, το οποίο μάλιστα έχει ενσωματωμένο έναν αισθητήρα που εντοπίσει το χέρι σας τη στιγμή που πλησιάζει και ενεργοποιεί τα LED. Ο οπίσθιος φωτισμός προσαρμόζεται αναλόγως συνθηκών στο περιβάλλον σας, ενώ μπορείτε να αλλάξετε και το μοτίβο, στο οποίο θα φωτίζουν, αλλά και την έντασή τους βέβαια. Όχι ότι το χρειαζόμαστε, αλλά δεν υπάρχει RGB φωτισμός για να αλλάζετε χρώμα, καθώς ο οπίσθιος φωτισμός λάμπει μόνο σε λευκό. Φυσικά, δεν θα ταίριαζε κάτι άλλο.


Όσον αφορά στην παραμετροποίηση, το Logi Options+, η νέα εφαρμογή της Logitech, δίνει τη δυνατότητα να ορίσετε όπως θέλετε κάποιες λειτουργίες. Για παράδειγμα να ορίσετε shortcuts για συγκεκριμένα κουμπιά ή να αλλάξετε το μοτίβο του φωτισμού, να δείτε τα επίπεδα της μπαταρίας και άλλα. Δεν είναι υπερπλήρης η εφαρμογή από επιλογές, όμως σίγουρα δίνει τη δυνατότητα για εξατομίκευση.



Όσον αφορά την αυτονομία, έχουμε μπαταρία λιθίου και φόρτιση μέσω θύρας USB-C. Δεν είναι κάτι που το βρίσκουμε σε πολλά πληκτρολόγια ακόμα, καθώς πολλά απαιτούν μπαταρίες, όμως εδώ είναι η ιδανική λύση. Από τη μία, κρατά έως και για 10 μήνες χρήσης (σύμφωνα με τη Logitech), αν απενεργοποιήσετε τον οπίσθιο φωτισμό, κάτι που δεν μπορούμε σαφώς να επιβεβαιώσουμε, όμως μπορούμε να σημειώσουμε ότι για όσο το χρησιμοποιήσαμε μέχρι αυτήν την παρουσίαση, δεν είδαμε να μειώνεται το ποσοστό. Επίσης, κερδίζουμε ενέργεια από το γεγονός ότι ο οπίσθιος φωτισμός ρυθμίζεται μόνος του. Τέλος, ακόμη κι όταν φτάσουμε σε χαμηλά επίπεδα, τότε μπορούμε απλά να κουμπώσουμε το καλώδιο USB-A to USB-C, που υπήρχε στο πακέτο και να το αφήσουμε να φορτίσει.


Τέλος, ακόμα ένα πολύ «δυνατό» σημείο του MX Mechanical είναι η δυνατότητα να συνδέεται σε 3 συσκευές ταυτόχρονα και να εναλλάσσεται με το πάτημα ενός κουμπιού άμεσα. Σας δίνει τη δυνατότητα είτε να συνδεθείτε μέσω του USB dongle (2.4 GHz) που δίνεται μαζί, το γνωστό Logi Bolt, που χρησιμοποιούν κι άλλα περιφερειακά της Logitech, είτε να συνδεθείτε μέσω Bluetooth. Συνδέσαμε το πληκτρολόγιο μέσω του dongle στο laptop μας και στη συνέχεια κρατώντας πατημένο το 2ο ειδικό πλήκτρο για 3 δευτερόλεπτα, ξεκίνησε ο εντοπισμός για το Bluetooth. Έτσι, το βρήκαμε και το συνδέσαμε με το tablet. Μετά, πατήσαμε και το τρίτο ειδικό πλήκτρο για 3 δευτερόλεπτα και κάναμε σύνδεση και με το κινητό μας. Αφού έγινε η σύνδεση με τις τρεις συσκευές, μπορούσαμε να αλλάξουμε τη συνδεδεμένη μας συσκευή με το απλό πάτημα αυτών των τριών πλήκτρων κατά βούληση και αστραπιαία. Τα πλήκτρα αυτά βρίσκονται πάνω από τα κουμπιά ins, home και page up. Πρόκειται σίγουρα για φοβερό πλεονέκτημα του πληκτρολογίου και είναι τρομερή και η ιδέα και η εκτέλεση. Τέλος, ακόμη ένα πλεονέκτημα έχει να κάνει με το γεγονός ότι το πληκτρολόγιο μπορεί να συνδεθεί τόσο με Windows, όσο και με MacOS, κάτι το οποίο επίσης δεν βρίσκουμε συχνά.



Μια φοβερή λειτουργία που διαθέτει η Logitech, όμως δεν είχαμε ακόμη την ευκαιρία να τη δοκιμάσουμε, είναι το Logitech Flow. Αν συνδέσετε κάποιο ποντίκι, που υποστηρίζει την ίδια λειτουργία και το συνδέσετε σε δύο τουλάχιστον διαφορετικές συσκευές, μπορείτε να αλλάζετε συσκευή, απλά πηγαίνοντας τον κέρσορα στην άκρη της οθόνης. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι δύο συσκευές δεν χρειάζεται να είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους, μπορούν να είναι με διαφορετικά λειτουργικά συστήματα και παράλληλα μπορείτε να μεταφέρετε ανάμεσά τους αρχεία ή κείμενο. Αν συνοδεύσετε το MX Mechanical με το ποντίκι MX Master 3S, που επίσης κυκλοφόρησε πρόσφατα, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε κατά αυτόν τον τρόπο.

 



Συμπέρασμα

 

Αν θέλετε να αγοράσετε μηχανικό πληκτρολόγιο για δουλειά γραφείου, το Logitech MX Mechanical προσφέρει εύκολη και άνετη πληκτρολόγηση πάνω από όλα, στιβαρότητα, σταθερότητα και διακριτικό στιλ, χωρίς τις φανφάρες των gaming keyboards. Φυσικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για gaming, με πολύ καλές επιδόσεις μάλιστα, όμως δεν συνοδεύεται από τα φανταχτερά χρώματα και τις λάμψεις.


Οι επιλογές παραμετροποίησης είναι παραπάνω από ικανοποιητικές, ενώ η αυτονομία σε συνδυασμό με τη φόρτιση μέσω USB-C αποτελούν ιδανική περίπτωση. Η σύνδεση με 3 συσκευές ταυτόχρονα, αλλά και η εκτέλεση αυτής της ιδέας δεν αφήνουν περιθώρια για παράπονα.

 

Με λίγα λόγια, έχουμε ένα πραγματικά άρτιο ασύρματο μηχανικό πληκτρολόγιο, που θα καλύψει κάθε σας ανάγκη.


Βαθμολογία



 

Η συσκευή μάς παραχωρήθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.