Συγκλονισμένοι είναι οι κάτοικοι της Καβάλας μετά την πτώση του ουκρανικού αεροσκάφους Antonov 12 στους Αντιφιλίππους. Κάτοικοι της περιοχής περιέγραψαν στο Mega όλα όσα έζησαν το βράδυ του Σαββάτου και εκφράζουν την ανακούφισή τους που δεν βρέθηκε κάποια επικίνδυνη ουσία που θα μπορούσε να θέσει την υγεία τους σε κίνδυνο.

Στο σημείο που έπεσε το αεροσκάφος στην Καβάλα βρίσκονται ειδικές ομάδες του στρατού και πυροτεχνουργοί, καθώς ξεκινά η περισυλλογή του πολεμικού υλικού.

Ο Πασχάλης Λιόντας, κάτοικος του χωριού, είδε το φλεγόμενο αεροσκάφος να οδηγείται στη μοιραία πτώση, καθώς το σπίτι του βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο της συντριβής. Ο ίδιος περιέγραψε τα κρίσιμα λεπτά: «Είχαμε πανικοβληθεί στην αρχή, τώρα ηρεμήσαμε, γύρισε η καρδιά μας στη θέση της. Το αεροσκάφος ήταν φλεγόμενο, έπεσε χαμηλά, σύρθηκε γύρω στα 200 μέτρα και μετά έγινε η μεγάλη έκρηξη. Δεν καταλάβαμε τι έγινε, μας φάνηκε σαν πυρηνική βόμβα».

Αμέσως ο κ. Λιόντας κάλεσε την αστυνομία, ενώ οι κάτοικοι των Αντιφιλίππων βγήκαν στην πλατεία του χωριού, όπου υπήρξε ενημέρωση από το δημαρχείο.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, η ηλεκτροδότηση στους Αντιφιλίππους δεν έχει αποκατασταθεί ακόμα.

«Ευτυχώς δεν έπεσε σε κατοικημένη περιοχή»

Ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης, αντιπτέραρχος ε.α., εξήγησε στο MEGA πως το τετρακινητήριο Antonov μπορεί να πετάξει στον αέρα με τρεις ή ακόμα και δύο κινητήρες.

Ο ίδιος εκτίμησε πως η φωτιά δεν ήταν δυνατό να σβήσει και μεταδόθηκε και στον άλλο κινητήρα. «Πιθανώς να υπήρξαν καπνοί και αναθυμιάσεις στο cockpit και να δημιουργήθηκαν προβλήματα ορατότητας και λιποθυμίας», τονίζοντας πως το ευτυχές γεγονός μέσα σε αυτή την τραγωδία ήταν ότι το αεροσκάφος δεν έπεσε σε κατοικημένη περιοχή.

Σαρηγιάννης: Τι ήταν η λευκή σκόνη

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών στο ΑΠΘ μίλησε για την επικινδυνότητα του φορτίου, λέγοντας πως το υπουργείο Άμυνας της Σερβίας μιλούσε για φορτίο που περιείχε φωτιστικά βλήματα και εξήγησε πως «ξέρουμε ότι αυτά περιέχουν φώσφορο και μετά από έκρηξη μπορεί να δώσει διοξείδιο του φωσφόρου, που μοιάζει με λευκή σκόνη».

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως αυτή η άσπρη σκόνη προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια και στα χείλη, ωστόσο δεν απειλεί σε βάθος χρόνου την υγεία του ανθρώπου και του οικοσυστήματος.

Αν και δεν υπάρχει ένδειξη για ισχυρή τοξικότητα στην περιοχή, εκείνο που τον ανησυχεί είναι η ύπαρξη καύσης μεταλλικών και πλαστικών βλημάτων του αεροσκάφους, τα οποία δίνουν τοξικές ουσίες.



Το διαβάσαμε εδώ