Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2022, 22:25

«Ανάπηρη» ψήφο εμπιστοσύνης πήρε ο Ντράγκι

Η ψήφος εμπιστοσύνης που πήρε το βράδυ της Τετάρτης ο Μάριο Ντράγκι από την ιταλική γερουσία δεν είναι αρκετή για να κρατήσει ζωντανή την κυβέρνηση του, και η Ιταλία φαίνεται ότι οδηγείται σε πρόωρες εκλογές, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την οικονομία της χώρας.

Ο Ντράγκι κέρδισε μεν την ψηφοφορία με 95 ψήφους υπέρ και 38 ψήφους κατά, αλλά είδε τρεις από τους μέχρι τώρα κυβερνητικούς εταίρους του να τον εγκαταλείπου. Τα Πέντε Αστέρια, η Λέγκα και το Φόρτσα Ιτάλια απείχαν από την ψηφοφορία, όπως είχαν προαναγγείλει, εγκαταλείποντας ουσιαστικά την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Μάριο Ντράγκι. Υπό αυτές τις συνθήκες θεωρείται μάλλον απίθανη η παραμονή  του 74χρονου τεχνοκράτη στον πρωθυπουργικό θώκο.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί το πρωί της Πέμπτης στο προεδρικό μέγαρο για να συναντηθεί με τον Σέρτζιο Ματαρέλα και να τον ενημερώσει για τις μελλοντικές κινήσεις του.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Ντράγκι είχε ζητήσει να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης «η οποία προβλέπει την απρόσκοπτη συνέχιση του κυβερνητικού έργου», όπως είπε ο ίδιος κατά τη δευτερολογία του, στη Γερουσία της Ρώμης. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε εμφανώς εκνευρισμένος, γεγονός που «πρόδωσε» και η σύντομη ομιλία του. Η στάση του πυροδότησε έναν νέο κύκλο αβεβαιότητας στη γείτονα χώρα, με τις διεθνείς αγορές να πανικοβάλλονται.  

Στη δευτερολογία του, ο Ντράγκι απέρριψε το αίτημα της Λέγκας και του Φόρτσα Ιτάλια για επαναδιαπραγμάτευση του κυβερνητικού προγράμματος και αλλαγή μέρους των υπουργών. Παράλληλα, έστειλε στα Πέντε Αστέρια το μήνυμα ότι δεν εννοεί να δώσει περαιτέρω «εξηγήσεις», σχετικά με την εφαρμογή μέτρων όπως το επίδομα ανεργίας και τα κρατικά κίνητρα για την ανακαίνιση των κτηρίων. 

«Ευχαριστώ όσους στήριξαν την κυβέρνησή μας. Η δημοκρατία μας είναι κοινοβουλευτική, τη σέβομαι και την αναγνωρίζω, δεν ζήτησα πλήρεις εξουσίες, ζήτησα τη στήριξη του κοινοβουλίου. Είπα ότι ξεκινήσαμε διάλογο για τον κατώτατο μισθό και θα τον συνεχίσουμε με συνδικάτα και επιχειρηματίες. Όσο για το επίδομα ανεργίας, θεωρώ ότι είναι κάτι το θετικό, αλλά όταν δεν λειτουργεί αποδοτικά, είναι αρνητικό. Ζητώ να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης, βάσει της πρότασης του γερουσιαστή Πιερφερντινάντο Καζίνι, η οποία προβλέπει την απρόσκοπτη συνέχιση του κυβερνητικού έργου», δήλωσε χαρακτηριστικά ενώπιο της Γερουσίας ο Ιταλός τεχνοκράτης.

Τα πρώτα σενάρια για τον χρόνο των εκλογών, τα οποία είχαν κυκλοφορήσει μετά την αρχική ανακοίνωση της παραίτησης του Μάριο Ντράγκι την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφεραν ότι οι Ιταλοί θα προσέλθουν στις κάλπες κάποια στιγμή στις αρχές του φθινοπώρου για να εκλέξουν τη νέα κυβέρνηση τους.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2022, 22:25

Το διαβάσαμε εδώ