Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2022, 15:02

Βρετανία: Η διαδικασία για την αντικατάσταση του Μπόρις Τζόνσον στις 5 Σεπτεμβρίου

Ο Μπόρις Τζόνσον αποχωρεί από τον πρωθυπουργικό θώκο της Βρετανίας, αναγκάζοντας το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα να επιλέξει νέο ηγέτη που θα ανακοινωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου.

Οι Συντηρητικοί βουλευτές ελέγχουν τη διαδικασία επιλογής δύο υποψήφιων ηγετών. Τα μέλη του κόμματος, περίπου 200.000 άνθρωποι, θα επιλέξουν στη συνέχεια τον νικητή με επιστολική ψήφο.

Ο νικητής θα «κληρονομήσει» κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.

Ο αριθμός των πιθανών διαδόχων έχει ήδη μειωθεί από 11 σε 3.

Τετάρτη 20 Ιουλίου – Ψηφοφορία για την τελική επιλογή

Οι Συντηρητικοί βουλευτές συμμετέχουν στην τελική ψηφοφορία. Οι δύο υποψήφιοι με τις περισσότερες ψήφους θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση. Το αποτέλεσμα αναμένεται στις 18:00 ώρα Ελλάδος.

Ιούλιος – Σεπτέμβριος

Οι δύο υποψήφιοι πραγματοποιούν προεκλογική εκστρατεία και συναντούν μέλη του κόμματος για να εξασφαλίσουν τη στήριξή τους.

5 Σεπτεμβρίου – Ανακοινώνεται ο νέος πρωθυπουργός

Το κόμμα ανακοινώνει ποιο είναι το πρόσωπο το οποίο τα μέλη του επέλεξαν ως νέο αρχηγό. Κερδίζει ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους.

6 Σεπτεμβρίου – Ο Μπόρις μεταβαίνει στο παλάτι για να παραιτηθεί

Ο Τζόνσον αναμένεται να αποχωρήσει από τη θέση του στις 6 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο εκπρόσωπός του, προσθέτοντας ότι θα μεταβεί στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ για να υποβάλει την παραίτησή του στη βασίλισσα Ελισάβετ.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2022, 15:02

Το διαβάσαμε εδώ