O Δήμος Ηρακλείου εγκαθιστά στις σχολικές μονάδες της Νέας Αλικαρνασσού ειδική τεχνολογία ενεργειακής παρακολούθησης και ανάλυσης με στόχο πάντα την εξοικονόμηση φυσικών πόρων.
Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε όλα τα σχολεία, δημοτικά γυμνάσιο και λύκειο Νέας Αλικαρνασσού, για την προσεχή σχολική περίοδο, ενώ ο προγραμματισμός είναι μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα να επεκταθεί σε όλα τα σχολικά κτίρια του Δήμου.
Συγκεκριμένα, η ανάδοχος εταιρεία θα εγκαταστήσει ένα εξελιγμένο δίκτυο αισθητήρων που επιτρέπει την παρακολούθηση:
Α) Της στάθμης και κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης
Β) Της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας
Γ) Της στάθμης νερού στις δεξαμενές ύδατος
Δ) Της ροής νερού και της ανίχνευσης διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης.
Oι αισθητήρες που θα εγκατασταθούν είναι ελληνικής κατασκευής και τα δεδομένα που παράγουν μεταφέρονται μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας σε υποδομή στο cloud η οποία έχει αναπτυχθεί από την ίδια εταιρεία για να προβληθούν είτε στην οθόνη του υπολογιστή, είτε στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου και να ενσωματωθούν στην πλατφόρμα ΙΟΤ του Δήμου (smartcity.heraklion.gr)

Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της κλιματικής ουδετερότητας που επιδιώκει ο Δήμος Ηρακλείου.
O Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου και Τουρισμού Γιώργος Σισαμάκης δήλωσε σχετικά:
«Στον Δήμο Ηρακλείου συνεργαζόμαστε με ελληνικές εταιρείες και εκμεταλλευόμαστε τις σύγχρονες τεχνολογίες προκειμένου να ενισχύσουμε την ενεργειακή πολιτική μας και να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά στην κλιματική ουδετερότητα και στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην κατεύθυνση παραγωγής αστικών δεδομένων. Το συγκεκριμένο έργο είναι πρωτοποριακό για τα δεδομένα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μετά την πιλοτική εφαρμογή του στοχεύουμε να το επεκτείνουμε σε όλες τις σχολικές μονάδες του Δήμου , ενδεχομένως και σε όλα τα δημοτικά κτίρια».
Η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης Στέλα Καλογεράκη – Αρχοντάκη τόνισε από την πλευρά της: «Ξεκινάμε στα σχολεία της Νέας Αλικαρνασσού την εγκατάσταση ειδικής τεχνολογίας για την ενεργειακή παρακολούθηση, μια εφαρμογή που σταδιακά πρέπει να εφαρμοστεί σε όλες τις σχολικές μονάδες του Δήμου μας. Οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ως γνωστόν παλιές και άρα ενεργοβόρες. Για αυτόν τον λόγο κάθε έργο που μας βοηθά να εξοικονομήσουμε ενέργεια είναι προς την σωστή κατεύθυνση».

«Με μεθοδικά και σταθερά βήματα προσπαθούμε να παρέχουμε στις σχολικές μονάδες λύσεις για την βελτίωση των συνθήκων στη καθημερινότητα με τις συγκεκριμένες εφαρμογές προσπαθούμε να κάνουμε μια ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων που είναι πολύτιμοι σήμερα περισσότερο από ποτέ» δήλωσε ο Αντιδήμαρχος ΚΕΠ, ΚΕΣΑΝ, Φύλαξης & Καθαριότητας Σχολικών Μονάδων Αντώνης Περισυνάκης.

Το διαβάσαμε ΕΔΩ