«Βουτιές» στη γνώση

Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ! Η εποχή της θάλασσας και του παιχνιδιού μα πάνω από όλα της ξεκούρασης και της ανεμελιάς. Το καλοκαίρι εκτός από τα μπάνια και τα παγωτά μπορεί να γίνει η αφορμή για ένα σωρό καλοκαιρινές δραστηριότητες μέσα από τις οποίες το παιδί μπορεί να εκπαιδευτεί.  

Πώς λοιπόν να απασχολήσετε τα παιδιά ευχάριστα και δημιουργικά αποφεύγοντας ηλεκτρονικά και οθόνες; Μπορείτε να δημιουργήσετε παρέα με το παιδί, πολλές δραστηριότητες με γνώμονα το παιχνίδι για ένα καλοκαίρι που θα μείνει αξέχαστο και θα του προσφέρει ποικίλες γνώσεις.
Ο Αύγουστος, ο μήνας της αποσυμπίεσης και της ξεγνοιασιάς, ας γεμίσει με τους ακόλουθους τρόπους:

Εμπλουτισμένη Παντομίμα
Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι για παιδιά όλων των ηλικιών, μέσω του οποίου αναπτύσσεται η φαντασία αλλά και οι μνημονικές δεξιότητες. Μοιράστε στα παιδιά καρτέλες με καλοκαιρινές εικόνες, έπειτα κρύψτε τις και ζητήστε να σας περιγράψουν με νοήματα και κινήσεις αυτό που απεικονίζεται. Έπειτα, για ενίσχυση του προφορικού λόγου, ζητήστε από τα παιδιά να περιγράψουν την εικόνα χρησιμοποιώντας διάφορα επίθετα, επιρρήματα και ουσιαστικά.
    
Η τρίλιζα της προπαίδειας
Ένα ευφυές παιχνίδι που εξασκεί το παιδί στην προπαίδεια. Το μόνο υλικό που θα χρειαστείτε είναι μία κιμωλία. Σχηματίστε είτε στην αυλή ή στο μπαλκόνι μία τρίλιζα και στο κάθε κενό τετράγωνο γράψτε μία προπαίδεια χωρίς το αποτέλεσμα. Το παιδί καλείται να λύσει τον πολλαπλασιασμό στο κουτάκι όπου θέλει να τοποθετήσει την πέτρα του για να κάνει τρίλιζα. Στόχος αυτού του παιχνιδιού είναι να υπενθυμίσει στα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας την προπαίδεια, ενώ στα μικρότερα να τη «διδάξει» με έναν ευχάριστο τρόπο.

Η σύγχρονη Πλατάνα
Η γνωστή σε όλους από τα παιδικά μας χρόνια Πλατάνα είναι ένα κιναισθητικό παιχνίδι που μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη αφορμή για εξάσκηση στην εκμάθηση αριθμών ή την εκτέλεση αλγορίθμων. Ζωγραφίστε λοιπόν με σπρέι ή κιμωλία στην αυλή μια πλατάνα με αριθμούς από το 1 έως το 10. Κατά τη διάρκεια λοιπόν του παιχνιδιού ζητήστε από τα παιδιά να μετρούν δυνατά καθώς κινούνται επάνω στην πλατάνα. Εάν πρόκειται για παιδιά σχολικής ηλικίας τότε σε κάθε θέση σημειώστε προσθέσεις και αφαιρέσεις, τις οποίες πρέπει να εκτελέσουν ώστε να προχωρήσουν.  

Μπαλόνια με…. Όνομα
Σίγουρα τα μπαλόνια αποτελούν αγαπημένο αντικείμενο όλων των παιδιών. Εκμεταλλευτείτε το! Φουσκώστε πολλά πολύχρωμα μπαλόνια και με έναν μαρκαδόρο δώστε τους ένα όνομα βγαλμένο από το καλοκαίρι (πχ. Θάλλασα, αστερίας, άμμος, καρπούζι, παγωτό, ξαπλώστρα κά.) Έπειτα ελευθερώστε τα μπαλόνια σε ένα δωμάτιο και ζητήστε από τα παιδιά να βρουν το μπαλόνι με το όνομα που θέλετε. Όταν το βρουν κάθε παιδί διαβάζει δυνατά το όνομα και φωνάζει το χρώμα. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η αναγνωστική ικανότητα και ευχέρεια όπως και η οπτική αντίληψη (εντοπισμός χρώματος). Σε παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορείτε να αντικαταστήσετε τις λέξεις με φωνήματα (γράμματα της αλφαβήτου).

Επιδαπέδια αποτυπώματα
Ένα παιχνίδι που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους. Με δαχτυλομπογιές βάφουμε τις παλάμες και τις πατούσες μας και αφήνουμε τα αποτυπώματά μας σε ένα παλιό σεντόνι που έχουμε στρώσει στο πάτωμα. Αφού στεγνώσουν, ξεκινά η διασκέδαση. Ζητάμε από τα παιδιά να τοποθετήσουν χέρια και πόδια σε συγκεκριμένες θέσεις δίνοντας οδηγίες. Έτσι, ενισχύεται η δεξιότητα των παιδιών να ακολουθούν ακριβείς οδηγίες και ο τοπικός προσανατολισμός. Κατακτούν δηλαδή, τοπικές έννοιες όπως δεξιά, αριστερά, πάνω, κάτω, μπροστά, πίσω.

Το δικό μου παραμύθι
Ώρα για το δικό μας παραμύθι. Ένα παραμύθι μοναδικό!  Ζητήστε από το παιδί να γίνει για λίγο συγγραφέας και να δημιουργήσει ένα παραμύθι με ήρωα τον εαυτό του, στο οποίο θα διηγείται όμορφες στιγμές και γεγονότα που έζησε τις μέρες του καλοκαιριού που πέρασαν. Σε άλλη περίπτωση ζητήστε να σας περιγράψει ένα μέρος το οποίο θα ήθελε να επισκεφτεί μέσα στις καλοκαιρινές διακοπές του. Έπειτα οργανώστε μία επίσκεψη στο μέρος αυτό και κάντε του έκπληξη. Η συγγραφή του παραμυθιού αποτελεί έναν δημιουργικό τρόπο καλλιέργειας της γραπτής έκφρασης και εμπλουτισμού του λεξιλογίου του παιδιού.

Γενικότερα, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού όπου κι αν βρίσκεστε, μπορείτε με απλά καθημερινά υλικά, να δημιουργήσετε δικές σας πρωτότυπες δραστηριότητες ανάλογα με τις δεξιότητες του παιδιού, τις οποίες επιθυμείτε να ενισχύσετε.
Δώστε κίνητρα και ιδέες στα παιδιά για να μπορέσουν να εξελιχθούν. Περάστε χρόνο μαζί τους και βοηθήστε τα να φτάσουν ψηλά!

ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ « ΕΞΕΛΙΞΗ»
Κεντρικό Καταστ.: Λεωνίδου 1 / 27310-81050
Υποκ/μα: Λεωνίδου 40 / 27310-82009
Υποκ/μα: Μολάων Πλησίον Παιδικού Σταθμού 27320-23421

Πηγή: lakonikos.gr