Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2022, 14:39

Λαβρόφ: Η Μόσχα θα προτείνει ημερομηνία για το τηλεφώνημα με τον Μπλίνκεν

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Παρασκευή πως η Μόσχα θα προτείνει σύντομα μια ημερομηνία για μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, στην οποία ο Μπλίνκεν έχει πει ότι θέλει να συζητήσει μια ανταλλαγή κρατουμένων που κρατούνται σε ρωσικές και αμερικανικές φυλακές.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε την Τετάρτη πως η Ουάσινγκτον έκανε μια «ουσιαστική προσφορά» προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση της Αμερικανίδας μπασκετμπολίστριας Μπρίτνεϊ Γκράινερ και του πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν, που κρατούνται στη Ρωσία.

Πηγή δήλωσε πως η Ουάσινγκτον είναι πρόθυμη να ανταλλάξει τον έμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ, που έχει καταδικαστεί και φυλακιστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο μιας τέτοιας συμφωνίας.

Ο Μπλίνκεν και ο Λαβρόφ δεν έχουν μιλήσει αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Οικογένειες Αμερικανών κρατούμενων αυξάνουν την πίεση στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, πιο πρόσφατα στην υπόθεση της δύο φορές χρυσής ολυμπιονίκου Γκράινερ, που συνελήφθη με κατηγορίες που σχετίζονται με ναρκωτικά σε αεροδρόμιο της Μόσχας στις 17 Φεβρουαρίου.

Ο Λαβρόφ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως συνομιλίες για την ανταλλαγή κρατουμένων διεξάγονται από την εποχή μιας συνάντησης κορυφής στη Γενεύη πέρυσι, όπου οι Πρόεδροι Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν να διορίσουν αξιωματούχους για να εξετάσουν το θέμα.

Είπε πως το υπουργείο δεν εμπλέκεται σε αυτό, «παρ’ όλα αυτά θα ακούσω τι έχει να πει (ο Μπλίνκεν)».

Σε δηλώσεις στη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Ουζμπεκιστάν, ο Λαβρόφ είπε πως θα μιλήσει με τον Μπλίνκεν όταν επιστρέψει στο γραφείο του.

«Είναι σαφές πως αυτό δεν είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί σήμερα. Όμως, τις επόμενες ημέρες θα προσφέρουμε στους Αμερικανούς συναδέλφους μας μια βολική ημερομηνία», είπε.

 


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2022, 15:21

Το διαβάσαμε εδώ