Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2022, 15:25

Η διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης μπορεί να βοηθήσει στην καύση περισσότερου λίπους

Ζήσης Ψάλλας

Η HIIT αυξάνει την καύση λίπους περισσότερο από την αερόβια άσκηση, διαπιστώνει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine.

Οι συγγραφείς της μελέτης συγκέντρωσαν αποτελέσματα από 18 ελεγχόμενες δοκιμές παρέμβασης σχετικά με τις επιδράσεις της HIIT στον ρυθμό καύσης λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης. Οι δοκιμές παρέμβασης περιελάμβαναν συνολικά 511 ενήλικες που συμμετείχαν σε εποπτευόμενη HIIT, μέτριας έντασης αερόβια άσκηση ή μια ομάδα ελέγχου που δεν ασκούνταν. Η διάρκεια των παρεμβάσεων άσκησης κυμαινόταν από 2 έως 14 εβδομάδες. Σχεδόν σε όλες τις μελέτες, οι συμμετέχοντες έκαναν τρεις συνεδρίες HIIT την εβδομάδα.

Ποια είναι τα βασικά ευρήματα; Μερικές συνεδρίες HIIT την εβδομάδα θα μετατρέψουν το σώμα σας σε «μηχανή» καύσης λίπους. Η HIIT θα σας κάνει να αρχίσετε να καίτε περισσότερο λίπος όχι μόνο κατά τη διάρκεια των συνεδριών, αλλά και κατά τη διάρκεια άλλων τύπων σωματικής δραστηριότητας, όπως γρήγορο περπάτημα, κολύμπι κλπ. Ο μεταβολισμός του λίπους θα βελτιωθεί μετά από τέσσερις εβδομάδες HIIT και θα συνεχίσει να βελτιώνεται με τον καιρό.

Μετά από 12 εβδομάδες HIIT, κάθε λεπτό σωματικής δραστηριότητας αναμένεται να καίει επιπλέον 0,13 γραμμάρια λίπους. Για κάποιον που ασχολείται με 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάψιμο περίπου 10 κιλών επιπλέον λίπους μέσα σε μια δεκαετία, άρα να προληφθεί η παχυσαρκία. Τα υπέρβαρα άτομα μπορεί να αναμένουν μεγαλύτερες αυξήσεις στην καύση λίπους, σε σύγκριση με τα άτομα κανονικού βάρους.

Ενώ τα άτομα θα μπορούσαν επίσης να βελτιώσουν τον μεταβολισμό του λίπους κάνοντας αερόβια άσκηση (π.χ. τζόκινγκ), αυτό θα απαιτούσε πολύ μεγαλύτερο χρόνο δέσμευσης και οι βελτιώσεις θα ήταν μικρότερες. Αυτά τα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν πολλούς ανθρώπους να βελτιώσουν τον μεταβολισμό του λίπους τους και να μειώσουν το βάρος τους. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν δισεκατομμύρια άλλους να αποτρέψουν την ανεπιθύμητη αύξηση βάρους με την πάροδο του χρόνου.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2022, 15:25

Το διαβάσαμε εδώ