Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2022, 12:17

Η δίαιτα χαμηλών θερμίδων βελτιώνει τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού

Ζήσης Ψάλλας

Μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων μπορεί να βελτιώσει τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού (HRV) σε παχύσαρκους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Diabetes Care.

Ο Dan Ziegle, από το Γερμανικό Κέντρο Διαβήτη στο Πανεπιστήμιο Heinrich Heine, και οι συνεργάτες του ανέθεσαν τυχαία σε παχύσαρκους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 να καταναλώνουν είτε μια δίαιτα υψηλή σε φυτικές ίνες δημητριακών, χωρίς κόκκινο κρέας και υψηλή σε καφέ (13 ασθενείς) είτε μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες, υψηλή σε κόκκινο κρέας και χωρίς καφέ (15 ασθενείς) για οκτώ εβδομάδες. Και οι δύο δίαιτες ήταν χαμηλών θερμίδων. Αξιολογήθηκαν οι μετρήσεις της μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού και των φλεγμονωδών δεικτών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και οι δύο διατροφικές παρεμβάσεις είχαν ως αποτέλεσμα μια μέση απώλεια βάρους από 5 έως 6 κιλά, τη μείωση του καρδιακού ρυθμού κατά 4-6 παλμούς ανά λεπτό και τη βελτίωση της μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού.

Ωστόσο, μεταξύ των ομάδων, οι αλλαγές στις παραμέτρους της μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού δεν διέφεραν. Συνολικά, η αλλαγές στη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού συσχετίστηκαν με ενισχυμένη οξείδωση της γλυκόζης αλλά όχι με την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τους φλεγμονώδεις δείκτες.

«Σε παχύσαρκους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, ο περιορισμός των θερμίδων από μόνος του για οκτώ εβδομάδες συνέβαλε στη βελτίωση της καρδιακής πνευμονογαστρικής λειτουργίας που σχετίστηκε με βελτιωμένη χρήση της καύσης της γλυκόζης», έγραψαν οι συγγραφείς. «Αυτό το προκαταρκτικό εύρημα θα πρέπει να επαληθευτεί σε μια επιβεβαιωτική δοκιμή».


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2022, 12:17

Το διαβάσαμε εδώ