Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2022, 14:16

Γιατί πνιγόμαστε από τα έντονα φαινόμενα; Τι λέει στη «Ζούγκλα» ο περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Πετράκης

Συνέντευξη στη Λυδία Καραθανάση

Για ανώμαλη διαδοχή καιρικών φαινομένων κάνει λόγο ο περιβαλλοντολόγος καθηγητής Μιχάλης Πετράκης μιλώντας στη «Ζούγκλα» και σχολιάζοντας τις εικόνες που είδαμε τα δύο τελευταία 24ωρα από το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα. Πλημμυρισμένα αυτοκίνητα, βουλωμένα φρεάτια, κυκλοφοριακό χάος είναι μερικά από αυτά με τα οποία ήρθαν αντιμέτωποι οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου – και όχι μόνον αυτοί. 

Ο κ. Πετράκης αναφέρει: «Αυτό το οποίο παρατηρείται στα χρόνια είναι η πιο συχνή εμφάνιση των έντονων καιρικών φαινομένων σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Δεν υπάρχει μια νορμάλ διαδοχή των διαφόρων φαινομένων, ανάλογα με τη χρονική διάρκεια και ανάλογα με τη χρονική περίοδο.

Μιχάλης ΠετράκηςΞαφνικά γινόμαστε μάρτυρες πολλών ιδιαίτερων φαινομένων που μας βρίσκουν απροετοίμαστους και έπειτα μας βρίσκουν σε μια πολύ δύσκολη θέση λόγω του ότι έχουμε καταστρέψει το άμεσο περιβάλλον δίπλα μας. Για παράδειγμα, η εξαφάνιση του δάσους έχει να κάνει με την πολύ συχνή εμφάνιση παλιρροιακών φαινομένων και καταστροφή της άμεσης περιοχής στα μέρη που υποψιαζόμαστε και γνωρίζουμε ότι βρίσκονται σε αυτού του είδους τις καταστάσεις». 

«Ο άνθρωπος κύριος υπεύθυνος των ακραίων καιρικών φαινομένων»

Στο μεγάλο ερώτημα του ποιος έχει την ευθύνη για τα ακραία αυτά φαινόμενα ο καθηγητής απαντά: «Έπειτα από παρακολούθηση περίπου τριάντα χρόνων, μπορούμε να πούμε ότι ο άνθρωπος είναι ο κύριος υπεύθυνος κατά 90% αυτών των καταστάσεων. Εάν κοιτάξουμε σε διάφορες περιοχές που έχουν υποστεί καταστροφές, δεν είναι δύσκολο να δούμε την πορεία του πλανήτη μας σε ένα μέλλον το οποίο θα έχει να κάνει με τέτοιες ακραίες μετεωρολογικές καταστάσεις».

 

Ας θυμηθούμε την παροιμία που λέει πως «δεν κληρονομούμε τη γη από τους προγόνους μας, αλλά τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας».


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2022, 14:43

Το διαβάσαμε εδώ