Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2022, 17:09

Ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Βατικανό άσκησε την Τετάρτη κριτική στον Πάπα Φραγκίσκο επειδή, αναφερόμενος στην Ντάρια Ντούγκινα, κόρη του γνωστού Ρώσου υπερεθνικιστή Αλεξάντρ Ντούγκιν, η οποία σκοτώθηκε από βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της κοντά στη Μόσχα, τη χαρακτήρισε αθώο θύμα του πολέμου.

Είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο οι πρέσβεις στο Βατικανό να ασκούν δημόσια κριτική στον Πάπα.

«Οι αθώοι πληρώνουν για τον πόλεμο», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Πάπας, κατά τη διάρκεια της σημερινής, καθιερωμένης ακρόασης των πιστών που πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη, σε μια φράση όπου ανέφερε ότι «αυτό το καημένο κορίτσι τινάχθηκε στον αέρα από μια βόμβα που είχε τοποθετηθεί κάτω από το κάθισμα ενός αυτοκινήτου στη Μόσχα».

Ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Αγία Έδρα, Αντρέι Γιούρας, έγραψε σε ένα tweet ότι τα λόγια του Πάπα ήταν «απογοητευτικά»: «Πώς είναι δυνατόν να θεωρείται ένας από τους ιδεολόγους του (ρωσικού) ιμπεριαλισμού αθώο θύμα; Σκοτώθηκε από τους Ρώσους».

Ο Φραγκίσκος αποκάλεσε τον πόλεμο «τρέλα». Είπε ότι έχουν σκοτωθεί παιδιά της Ουκρανίας και της Ρωσίας και «το να είσαι ορφανός δεν γνωρίζει καμία εθνικότητα».

Στο tweet του, ο Γιούρας έγραψε: «Δεν μπορούμε να μιλάμε με τις ίδιες κατηγορίες για τον επιτιθέμενο και το θύμα, τον βιαστή και τον βιασθέντα».

Το Βατικανό δεν απάντησε άμεσα στα σχόλια του Γιούρας.

Ο Αλεξάντρ Ντούγκιν, πατέρας της Ντάρια, είναι υπέρμαχος εδώ και χρόνια της ένωσης των ρωσόφωνων και άλλων εδαφών σε μια νέα ρωσική αυτοκρατορία η οποία θα περιλαμβάνει την Ουκρανία.

Η Ντάρια Ντούγκινα υποστήριζε ευρέως τις απόψεις του πατέρα της και εμφανιζόταν στη ρωσική κρατική τηλεόραση υποστηρίζοντας τη στρατιωτική δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Πάπας Φραγκίσκος μιλούσε σήμερα, 24η Αυγούστου, την ημέρα που οι Ουκρανοί γιορτάζουν την ανεξαρτησία τους από τη σοβιετική κυριαρχία το 1991 και ακριβώς έξι μήνες από την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων.

Σε συνέντευξη που είχε δώσει στο Reuters τον περασμένο μήνα, ο Φραγκίσκος δήλωσε ότι θέλει να επισκεφθεί το Κίεβο, αλλά θέλει επίσης να πάει πρώτα στη Μόσχα, για να προωθήσει την ειρήνη.

Το διαβάσαμε εδώ