Την πρώτη ήττα της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Σπλιτ γνώρισε απόψε η εθνική υδατοσφαίρισης των γυναικών. Αν και πάλεψε για τρία οκτάλεπτα απέναντι στην πολύ ισχυρή Ολλανδία, το συγκρότημα της Αλεξίας Καμμένου δεν κατάφερε να κάνει την υπέρβαση και “λύγισε” με 13-8, με τη διαφορά να αυξάνεται στο φινάλε του αγώνα.

Το αποτέλεσμα αυτό, ουσιαστικά ξεκαθαρίζει το τοπίο σε ό,τι αφορά τη διαδρομή της ελληνκής ομάδας στη συνέχεια της διοργάνωσης. Η εθνική δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει προβλήματα στα επερχόμενα παιχνίδια με τη Γερμανία (1/9, 11:00) και την Κροατία (3/9, 18:30) και λογικά θα τερματίσει δεύτερη στον Α΄ όμιλο. Αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι θα παίξει στα προημιτελικά με το Ισραήλ του Δημήτρη Μαυρωτά και, εφόσον περάσει (που είναι το λογικό), θα αντιμετωπίσει στους “4” την Ιταλία.

Το ματς ξεκίνησε με τη Μαργαρίτα Πλευρίτου να δίνει… ρεσιτάλ σε άμυνα και επίθεση (με δύο εξαιρετικές ασίστ στη Βάσω Πλευρίτου και την Ξενάκη) και την Ιωάννα Σταματοπούλου να πραγματοποιεί δύο πολύ δύσκολες επεμβάσεις, μία σε κόντρα της Βόλφες και μία σε σουτ της Σλίκινγκ σε παίκτρια παραπάνω. Μία γρήγορη αλληλουχία γκολ έδωσε προβάδισμα 2-1 στην εθνική στα πρώτα 2,5 λεπτά, σκορ που δεν άλλαξε ως το τέλος της πρώτης περιόδου, καθώς στη συνέχεια οι δύο ομάδες είχαν πολύ βεβιασμένες και κακές επιλογές.

Η Ολλανδία κατάφερε να βρει επιθετικές λύσεις στο ξεκίνημα του δεύτερου οκταλέπτου και πέρασε για πρώτη φορά μπροστά με 3-2. Η Μαργαρίτα Πλευρίτου “ξεμπλόκαρε” την ελληνική ομάδα, αλλά η -συμπαίκτριά της στον Ολυμπιακό- Μπριγκίτε Σλίκινγκ είχε τις απαντήσεις και οι “οράνιε” έκλεισαν το ημίχρονο προηγούμενες 6-5.

Η τρίτη περίοδος δεν ξεκίνησε καλά για την εθνική, που δέχθηκε δύο γρήγορα τέρματα (ένα σε παίκτρια παραπάνω και ένα σε κόντρα μετά από χαμένη ελληνική επίθεση με αριθμητικό πλεονέκτημα) και βρέθηκε στο -3 (5-8). Η Ειρήνη Νίνου και η Βάσω Πλευρίτου έφεραν ξανά το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα σε απόσταση “βολής”, αλλά η Ξενάκη έχασε σπουδαία ευκαιρία να ισοφαρίσει σε προσπάθεια από τα 2μ. Η Ολλανδία κράτησε το προβάδισμα και η Μουλχάουτσεν “χτύπησε” στην κόντρα, σχεδόν στην εκπνοή του οκταλέπτου, για το 10-8.

Η ελληνική ομάδα έχασε επίθεση με δύο παίκτριες παραπάνω στις αρχές της τελευταίας περιόδου, λίγο αργότερα η Μουλχάουτσεν με πέναλτι ανέβασε τη διαφορά στα τρία γκολ και κάπου εκεί το παιχνίδι κρίθηκε οριστικά. Οι διεθνείς μας δεν είχαν ούτε τις δυνάμεις, ούτε το καθαρό μυαλό για να επιστρέψουν στο ματς και η ομάδα του Ευάγγελου Δουδέση διαχειρίστηκε το προβάδισμά της και έφτασε στη νίκη με 13-8, “σφραγίζοντας” την πρώτη θέση του Α΄ ομίλου.

Τα οκτάλεπτα (με πρώτη την εθνική): 2-1, 3-5, 3-4, 0-3

Η εξέλιξη του σκορ: 1-0 Β. Πλευρίτου (κόντρα), 1-1 Σλίκινγκ (περιφέρεια), 2-1 Ξενάκη (φουνταριστός), 2-2 Σέβενιχ (φουνταριστός), 2-3 Κούλχαας (π.π.), 3-3 Μαργ. Πλευρίτου (πέναλτι), 3-4 Σλίκινγκ (π.π.), 4-4 Μαργ. Πλευρίτου (περιφέρεια), 4-5 Σλίκινγκ (περιφέρεια), 5-5 Ξενάκη (π.π.), 5-6 Φαν ντε Κράατς (πέναλτι), 5-7 Γιούστρα (π.π.), 5-8 Μουλχάουτσεν (κόντρα), 6-8 Νίνου (π.π.), 7-8 Β. Πλευρίτου (περιφέρεια), 7-9 Φαν ντε Κράατς (πέναλτι), 8-9 Νίνου (περιφέρεια), 8-10 Μουλχάουτσεν (κόντρα), 8-11 Μουλχάουτσεν (πέναλτι), 8-12 Ρόγκε (π.π.), 8-13 Κόινινγκ (π.π.).

Η εθνική είχε 2/6 με παίκτρια παραπάνω, 1/1 πέναλτι, 3 γκολ από την περιφέρεια, 1 από θέση φουνταριστού και 1 στην κόντρα.

Η Ολλανδία είχε 5/8 με παίκτρια παραπάνω, 3/3 πέναλτι, 2 γκολ από την περιφέρεια, 1 από θέση φουνταριστού και 2 στην κόντρα.

Με τρεις ποινές αποβλήθηκαν η Πάτρα (2΄14΄΄ πριν τη λήξη του παιχνιδιού) και η Κούλχαας (1΄35΄΄ πριν το τέλος του αγώνα).

Διαιτητές: Καμπάνας (Ισπανία), Μαργκέτα (Σλοβενία)

Οι συνθέσεις:

ΕΛΛΑΔΑ (Αλεξία Καμμένου): Σταματοπούλου, Ελευθ. Πλευρίτου, Χυδηριώτη, Σάντα, Μαργ. Πλευρίτου 2, Ξενάκη 2, Νίνου 2, Πάτρα, Σιούτη, Β. Πλευρίτου 2, Γιαννοπούλου, Μυριοκεφαλιτάκη, Σωτηρέλη

ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Ευάγγελος Δουδέσης): Ααρτς, Βόλφες, Σλίκινγκ 3, Φαν ντερ Σλουτ, Κόινινγκ 1, Φαν ντε Κράατς 2, Ρόγκε 1, Σέβενιχ 1, Γιούστρα 1, Κούλχαας 1, Μουλχάουτσεν 3, Τεν Μπρουκ, Φαν ντεν Ντόμπελστιν

** Εκτός ελληνικής 13άδας έμειναν η Ελενα Ελληνιάδη και η Φωτεινή Τριχά.