Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2022, 05:13

Γουατεμάλα και Ταϊβάν ενισχύουν τις διμερείς σχέσεις

Η Γουατεμάλα και η Ταϊβάν υπέγραψαν συμφωνία για την ενίσχυση της διμερούς διπλωματικής συνεργασίας τους και επαναβεβαίωσαν την αμοιβαία υποστήριξή τους κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γουατεμαλτέκου υπουργού Εξωτερικών στη νήσο της Ασίας, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του κράτους της κεντρικής Αμερικής χθες Πέμπτη.

Ταϊπέι και Γουατεμάλα υπέγραψαν συμφωνία για την ανταλλαγή και την εκπαίδευση διπλωματικού προσωπικού, διευκρίνισε το ΥΠΕΞ στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, μερικές ημέρες μετά την δέσμευση του Μάριο Μπούκαρο ότι η κυβέρνησή του θα «υποστηρίζει πάντα» την Ταϊβάν.

Η Γουατεμάλα συγκαταλέγεται στις μόλις 14 χώρες του κόσμου που διατηρούν επίσημα διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν και είναι επίσης ο ένας από τους τρεις εναπομείναντες συμμάχους της στην κεντρική Αμερική — οι υπόλοιποι δύο είναι η Ονδούρα και το Μπελίζ.

Τον Δεκέμβριο, η Κίνα αποκατέστησε εκ νέου διπλωματικές σχέσεις με τη Νικαράγουα. Το Πεκίνο δεν κρύβει πως πρόθεσή του να μειώσει τον αριθμό των κρατών που αναγνωρίζουν την Ταϊβάν στο μηδέν.

Το ζήτημα έχει ευρύτερες γεωπολιτικές διακλαδώσεις. Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανησυχεί για το γεγονός πως η Κίνα εντείνει τις προσπάθειες να αυξήσει την επιρροή της στην κεντρική Αμερική.

Η Ταϊβάν των 23 εκατομμυρίων κατοίκων ζει υπό τη μόνιμη απειλή στρατιωτικής εισβολής της Κίνας. Το Πεκίνο θεωρεί τη νήσο αποσκιρτήσασα κινεζική επαρχία, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα στο μέλλον, διά της βίας αν χρειαστεί.

Στην ανακοίνωση της διπλωματίας της Γουατεμάλας επισημαίνεται ακόμη ότι κατά τη διάρκεια συναντήσεών τους με τον κ. Μπούκαρο, επικεφαλής εταιρειών της Ταϊβάν εξέφρασαν την πρόθεσή τους να εισάγουν μεγαλύτερες ποσότητες προϊόντων από το κράτος της κεντρικής Αμερικής, ειδικά καφέ.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2022, 05:13

Το διαβάσαμε εδώ