Το τέλος μιας εποχής: Απεβίωσε η Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄

Ο χρόνος άρχισε να μετρά αντίστροφα από τις μεσημεριανές  ώρες της Πέμπτης 8 Σεπτεμβρίου οπότε οι γιατροί της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ έκαναν λόγο για σημαντική επιδείνωση της κατάστασης της υγείας της. 

Παρά το γεγονός ότι η είδηση του θανάτου της μονάρχη επιβεβαιώθηκε από το Παλάτι στις 18:30 (20:30 ώρα Ελλάδας), η νέα Βρετανίδα πρωθυπουργός, Λιζ Τρας, η 15η στη σειρά, που συναντήθηκε πριν από ένα 48ωρο με την Ελισάβετ, ενημερώθηκε για τον θάνατό της στις 16:30 (18:30 ώρα Ελλάδος), δηλαδή δύο ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση.
Την ώρα της ενημέρωσης της Λιζ Τρας για το θάνατο της Ελισάβετ, επιβεβαίωσε  επίσημος εκπρόσωπός της. 

Η ανακοίνωση από το παλάτι του Μπάκιγχαμ έγινε στις 18:30 (τοπική ώρα): «Η βασίλισσα πέθανε ήρεμα το απόγευμα στο κάστρο του Μπαλμόραλ. Ο βασιλιάς και η βασιλική σύζυγος θα παραμείνουν στο Μπαλμόραλ απόψε και αύριο θα επιστρέψουν στο Λονδίνο».  

Τι προβλέπει το πρωτόκολλο της
Βρετανίας έως την κηδεία της
στις 18 Σεπτεμβρίου
Από τη στιγμή της επίσημης ανακοίνωσης του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ έως την κηδεία της, μεσολαβεί ένα διάστημα 10 ημερών. 

Αυτή είναι μια λεπτομερής καταγραφή των γεγονότων που ισχύουν βάσει του πρωτοκόλλου της Βρετανίας και ξεκινούν από τη στιγμή της εκδημίας της Βρετανίδας μονάρχη έως και την εξόδιο ακολουθία της.

Η D-day είναι η «Ημέρα Μηδέν»: Είναι η χρονική στιγμή κατά την οποία ανακοινώνεται ο θάνατος της Βασίλισσας Ελισάβετ. Της επίσημης ανακοίνωσης από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ θα έχει προηγηθεί ένας «καταρράκτης κλήσεων» κυβερνητικών αξιωματούχων, με την πρωθυπουργό, Λιζ Τρας να ενημερώνεται προσωπικά από τον προσωπικό γραμματέα της βασίλισσας και τα νέα να διαβιβάζονται στον υπουργό και στο γραφείο του ιδιωτικού συμβουλίου, το οποίο συντονίζει το κυβερνητικό έργο για λογαριασμό του μονάρχη. Μόνο τότε θα έχει γίνει η «επίσημη κοινοποίηση» στο κοινό.
D-day+1

Την Παρασκευή (09/09) το Συμβούλιο Προσχώρησης, το οποίο απαρτίζεται από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και μυστικοσυμβούλους των ανακτόρων, συνεδρίασε στο παλάτι του Σεντ Τζέιμς για την κύρια ανακήρυξη του νέου βασιλιά, η οποία διαβάζεται δημόσια από ένα μπαλκόνι του συγκεκριμένου παλατιού.
Παράλληλα, μια δεύτερη επίσημη ανακήρυξη του νέου μονάρχη διαβιβάστηκε και στο Βασιλικό Χρηματιστήριο, στο Σίτι του Λονδίνου.
Το βρετανικό Κοινοβούλιο θα απέτισε φόρο τιμής στην εκλιπούσα βασίλισσα. Οι σημαίες θα κυματίζουν σε πλήρη ιστία για το Συμβούλιο Προσχώρησης και θα παραμείνουν στην ίδια θέση για άλλες 24 ώρες, προτού επανέλθουν σε μεσίστιες μέχρι την επομένη της κηδείας.

D-day+2
Το Σάββατο (10/09), το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ θα αναχωρήσει από το ανάκτορο του Μπαλμόραλ, για να μεταφερθεί οδικώς στο παλάτι του Χολιρούντχαουζ.
Το μεσημέρι της ίδια ημέρας θα γίνουν ταυτόχρονα διακηρύξεις στα αποκεντρωμένα έθνη της Αγγλίας, στο Εδιμβούργο, το Κάρντιφ και το Μπέλφαστ. Τα αφιερώματα στο Κοινοβούλιο είναι πιθανό να συνεχιστούν.

D-day+3
Την Κυριακή (11/09) θα ακολουθήσει τελετουργική πομπή από το Χολιρούντ κατά μήκος του Βασιλικού Μιλίου (Royal Mile) προς τον καθεδρικό ναό του Σεντ Τζάιλς, σε μια θρησκευτική λειτουργία, στην οποία θα παραστούν μέλη της βασιλικής οικογένειας. Αμέρως μετά, ο ναός του Σεντ Τζάιλς θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό για 24 ώρες, η οποία βάσει του πρωτοκόλλου ονομάζεται «περίοδος ανάπαυσης» και όχι «περίοδος κατάκλισης», διότι αυτή θα λάβει χώρα, αργότερα, στο Λονδίνιο

Σύμφωνα με τα σχέδια της Γέφυρας του Λονδίνου, ο βασιλιάς Κάρολος αναμένεται να μεταβεί στο Παλάτι του Ουέστμινστερ για να λάβει μια έγγραφη συλλυπητήρια πράξη Στη συνέχεια αναμένεται να πετάξει για το Εδιμβούργο. Στην πρώτη του πράξη ως ηγεμόνας, θα παρευρεθεί στο Παλάτι του Χολιρουντχάουζ για την τελετή παράδοσης των κλειδιών, ενώ θα ακολουθήσει λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τζάιλς. Θα έχει την πρώτη του ακρόαση με την πρωθυπουργό της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον και θα λάβει επίσης έγγραφη συλλυπητήρια πράξη και από το κοινοβούλιο της Σκωτίας.

D-day+4
Αργά το βράδυ της Δευτέρας (12/09) το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας αναμένεται να μεταφερθεί στο σιδηροδρομικό σταθμό του Γουέιβερλι στο Εδιμβούργο, απ’ όπου θα ταξιδέψει με το βασιλικό τρένο κατά τη διάρκεια της νύχτας, για να φτάσει στο σταθμό Σεντ Πάνκρας του Λονδίνου του επόμενο πρωί.
Ο βασιλιάς Κάρολος θα μεταβεί αεροπορικώς στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου πρόκειται να λάβει συλλυπητήριο μήνυμα στο Κάστρο του Χίλσμπορο και θα παραστεί στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Άννας στο Μπέλφαστ για μια λειτουργία προσευχής και δέηση στη μνήμη της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄.
Παράλληλα, την ίδια ημέρα, θα πραγματοποιηθεί πρόβα για την περιφορά του φέρετρου της εκλιπούσας βασίλισσας από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ.

D-day+5
Την Τρίτη (13/09) το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσς Ελισάβετ αναμένεται να φτάσει στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου και θα παραμείνει για λίγες ώρες πριν από τη μεγάλη τελετή που έχει προγραμματιστεί στο Λονδίνο για την ίδια ημέρα.
Στην πρώτη μεγάλη τελετουργική εκδήλωση που θα προηγηθεί της κηδείας, το φέρετρο της βασίλισσας θα μεταφερθεί από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Γουεστμίνστερ Χολ για την έναρξη του πενθήμερου λαϊκού προσκύνηματος.
Το φέρετρο θα μεταφερθεί πάνω σε άμαξα, συνοδεία πυροβόλων όπλων. Κατά την άφιξη του στο Γουεστμίνστερ Χολ, θα πραγματοποιηθεί σύντομη τελετή.
Βάσει του πρωτοκόλλου, το φέρετρο θα τοποθετηθεί κάθετα στο μέσο του Αββαείου. Για πέντε ημέρες και για χρονικό διάστημα 23 ωρών ημερησίως, οι πολίτες θα μπορούν να αποτίσουν φόρο τιμής στην εκλιπούσα μονάρχη της Βρετανίας.

D-day+6
Την Τετάρτη (14/09) θα συνεχιστεί το λαϊκό προσκύνημα στο Γουεστμίνστερ Χολ.

D-day+7
Την Πέμπτη (15/09) ο βασιλιάς Κάρολος θα ταξιδέψει στην Ουαλία προκειμένου να παραστεί σε μια τελετή στον Καθεδρικό Ναό του Λάνταφ στο Κάρντιφ. Εν συνεχεία, θα επισκεφθεί το Ουαλικό Ανακτοβούλιο, όπου θα του επιδοθεί έγγραφη συλλυπητήρια πράξη για το θάνατο της μητέρας του. Αμέσως μετά, θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό της Ουαλίας.
Παράλληλα, κλιμάκια με αξιωματούχους από όλα τα κράτη που απαρτίζουν τη βρετανικής Κοινοπολιτεία θα αρχίσουν να καταφθάνουν στο Λονδίνο.

D-day+8
Την Παρασκευή (16/09), ο βασιλιάς Κάρολος αναμένεται να υποδεχθεί τους γενικούς κυβερνήτες και τους πρωθυπουργούς της Κοινοπολιτείας.

D-day+9
Το Σάββατο (17/09), την παραμονή της κηδείας, ο Κάρολος θα καλωσορίσει μέλη ξένων βασιλικών οίκων αλλά και επίσημους προσκεκλημένους στην κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ.

D-day+10
Τέλος, την Κυριακή (18/09) η κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ θα πραγματοποιηθεί δημοσία δαπάνη στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ. Το φέρετρο θα μεταφερθεί από το Γουεστμίνστερ Χολ με πομπή προς το Αββαείο. Θα τηρηθεί δίλεπτη σιγή σε όλο το έθνος. Μετά τη τελετή διάρκειας μίας ώρας, μια μεγάλη τελετουργική πομπή θα συνοδεύσει το φέρετρο της Βρετανίδας μονάρχη στο Χάιντ Παρκ, όπου θα μεταφερθεί από κανονιοφόρο σε νεκροφόρα και θα ταξιδέψει στο Ουίνδσορ.
Μετά από μια πομπή στο Ουίνδσορ, θα τελεστεί η νεκρώσιμη ακολουθία στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο κάστρο του Ουίνδσορ, κατά τη διάρκεια της οποίας το φέρετρο θα τοποθετηθεί εντός του βασιλικού οικογενειακού τάφου.

Πηγή: lakonikos.gr