Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2022, 16:46

86η ΔΕΘ: Στόχος το 2030 η Ελλάδα να έχει κάτω από 10% ταφή απορριμμάτων

«Όραμα μας είναι η Ελλάδα το 2030 να έχει κάτω από 10% ταφή απορριμμάτων, ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων, αποδέκτες που θα παίρνουν για ενεργειακή αξιοποίηση το υπόλειμμα και εφαρμογή από τους παραγωγούς της λογικής «πληρώνω όσο πετάω». Την επισήμανση έκανε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλης Γραφάκος μιλώντας σε εκδήλωση για την ενεργειακή αξιοποίηση των οργανικών αποβλήτων και την παραγωγή βιοαερίου και βιομεθανίου ως εναλλακτική λύση στο φυσικό αέριο, η οποία διοργανώθηκε από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

«Λέμε ναι στην ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων σε σχέση με την ταφή ” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γραφάκος.

«Η αυτοδιοίκηση της Κεντρικής Μακεδονίας πυξίδα για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων»

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης, τόνισε πως η αυτοδιοίκηση της Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πυξίδα για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων σε όλη τη χώρα ενώ ο γενικός διευθυντής του Τομέα Διαχείρισης Αποβλήτων της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, Δημήτρης Κονταξής, ανέφερε πως η παραγωγή του βιοαερίου και η ανάκτηση ενέργειας από τα υπολείμματα της επεξεργασίας των απορριμμάτων, είναι διαχείριση αποβλήτων. Ο συνιδρυτής της Ergoplanning ΕΠΕ και αντιπρόεδρος στον Ελληνικό Σύνδεσμο Παραγωγών Βιοαερίου (ΕΣΠΑΒ), Σπύρος Τζιάκας, υπογράμμισε ότι οι 55 μονάδες παραγωγής βιοαερίου που υπάρχουν κυρίως στη Θεσσαλία και στην Κεντρική Μακεδονία, βελτιώνουν πολύ το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της περιοχής.

Ο ιδρυτής της HYDROTUBE ENVIRONMENTAL CONSTRUCTIONS και Εκπρόσωπος της Biogas Hochreiter GmbH, Στέλιος Στεργιούλας ανέφερε πως με την κατασκευή μονάδων βιοαερίου επιτυγχάνεται αξιοποίηση οργανικών αποβλήτων και παραγωγή εδαφοβελτιωτικού για την γεωργία με επακόλουθη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Από την πλευρά του, ο γεωπόνος με ΜSc στον Περιβαλλοντικό σχεδιασμό πόλεων και κτιρίων και υπεύθυνος Δέσμης Έργων Βιοαερίου και Βιομεθανίου του Τμήματος Βιομάζας στο ΚΑΠΕ, Χρήστος Ζαφείρης υπογράμμισε ότι το βιομεθάνιο είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, αλλά στην Ελλάδα ακόμη δεν έχει προχωρήσει η παραγωγή του.

Τέλος, στην παρέμβασή του, ο διευθυντής λειτουργίας σταθμών ηλεκτροπαραγωγής Βορείου Ελλάδος της ΗΛΕΚΤΩΡ, Χρήστος Χασαπόπουλος ανακοίνωσε ότι διερευνάται, σε συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, να προχωρήσει μία εφαρμογή για παραγωγή συνθετικών καυσίμων για ΙΧ ή για βαρέα οχήματα.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2022, 16:46

Το διαβάσαμε εδώ