Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022, 02:35

Χιλή: Μυστηριώδης εξαφάνιση Βρετανού αστρονόμου

Οι αρχές της Χιλής ερευνούν μια ορεινή περιοχή στο βόρειο τμήμα της χώρας, αναζητώντας τον Βρετανό αστρονόμο Τόμας Μαρς, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν μυστηριωδώς στις 16 Σεπτεμβρίου από ένα παρατηρητήριο που επισκέφθηκε στο πλαίσιο επιστημονικής έρευνας.

Σωστικά συνεργεία, αστυνομικοί και στρατιώτες «χτενίζουν» την ορεινή περιοχή γύρω από το αστρονομικό παρατηρητήριο Λα Σίγια, που βρίσκεται σχεδόν 600 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Σαντιάγο, αναζητώντας τον 60χρονο ερευνητή του πανεπιστημίου Γουόρικ.

 

 

Η γιγαντιαία επιχείρηση, με τη συμμετοχή drones και ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων, δεν έχει αποφέρει καρπούς μέχρι στιγμής. Ωστόσο οι αρχές δεν έχουν χάσει την αισιοδοξία τους ότι ο Μαρς μπορεί να βρεθεί ζωντανός. Το δωμάτιο όπου διέμενε ήταν ανέγγιχτο και όλα τα υπάρχοντά του βρέθηκαν εκεί. Τα κλειδιά του Μαρς εντοπίστηκαν σε έναν δρόμο που οδηγεί στο αστρονομικό παρατηρητήριο.

Ο Τόμας Μαρς ταξίδεψε στο αστρονομικό παρατηρητήριο Λα Σίγια μαζί με έναν διδακτορικό φοιτητή από το Γουόρικ της Αγγλίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο φοιτητής έχει δώσει κατάθεση σε ανακριτή, αλλά το γραφείο του εισαγγελέα αρνήθηκε να το επιβεβαιώσει ή να το διαψεύσει.

Η οικογένεια του Βρετανού επιστήμονα, η οποία έχει απευθύνει εκκλήσεις για βοήθεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναμένεται να φθάσει στη Χιλή τις επόμενες ώρες.

Τα τρία τηλεσκόπια στο παρατηρητήριο Λα Σίγια, που διαχειρίζεται ο ευρωπαϊκός οργανισμός αστρονομικών ερευνών στο νότιο ημισφαίριο (European Southern Observatory – ESO), βρίσκονται στο νότιο άκρο της ερήμου Ατακάμα, σε υψόμετρο 2.400 μέτρων.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022, 02:35



Το διαβάσαμε εδώ