Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2022, 00:48

Μπουρκίνα Φάσο: Ο επικεφαλής της χούντας καλεί τους πραξικοπηματίες «να συνέλθουν»

Ο επικεφαλής της χούντας στην Μπουρκίνα Φάσο, ο αντισυνταγματάρχης Πολ-Ανρί Σανταογκό Νταμιμπά – τον οποίο ομάδα στρατιωτικών ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι απομάκρυνε από την εξουσία – κάλεσε τους πραξικοπηματίες «να συνέλθουν», σε δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα το απόγευμα του Σαββάτου.

Στο μήνυμα που δημοσιεύτηκε στην επίσημη σελίδα της προεδρίας στο Facebook, ο Νταμιμπά κάλεσε τους πραξικοπηματίες «να συνέλθουν προκειμένου να αποφευχθεί ένας αδελφοκτόνος πόλεμος, τον οποίο η Μπουρκίνα Φάσο δεν χρειάζεται στην παρούσα φάση».

Ο αντισυνταγματάρχης Νταμιμπά διέψευσε τις πληροφορίες ότι έχει καταφύγει σε γαλλική βάση, καταγγέλλοντας απόπειρα χειραγώγησης της κοινής γνώμης.

Νωρίτερα σήμερα, οι πραξικοπηματίες είχαν μιλήσει στη δημόσια τηλεόραση, υποστηρίζοντας ότι ο Νταμιμπά «σχεδιάζει αντεπίθεση» από «γαλλική βάση» κοντά στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου.

Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη αντίδραση από τον επικεφαλής της χούντας μετά το πραξικόπημα που ανακοίνωσε ομάδα στρατιωτικών την Παρασκευή. Ύστερα από μια ημέρα αναταραχής στους κόλπους των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, ομάδα λοχαγών ανακοίνωσε ότι ανέτρεψε τον Νταμιμπά, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα τον Ιανουάριο. Ένας εξ αυτών, ο λοχαγός Ιμπραΐμ Τραορέ, παρουσιάστηκε ως ο νέος επικεφαλής της χούντας στην Μπουρκίνα Φάσο.

Ωστόσο, ύστερα από ένα ήρεμο 12ωρο, η αναταραχή επανήλθε στην πρωτεύουσα μετά το μεσημέρι του Σαββάτου. Η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων ισχυρίζεται ότι διεξάγονται «συνομιλίες» μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων στρατοπέδων, περιγράφοντας την κατάσταση ως «εσωτερική κρίση».


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2022, 00:48

Το διαβάσαμε εδώ