Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2022, 10:25

Διαβήτης τύπου 1: Γιατί αναμένεται να διπλασιαστούν οι περιπτώσεις παγκοσμίως έως το 2040

Ζήσης Ψάλλας

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με διαβήτη τύπου 1 παγκοσμίως θα μπορούσε να αυξηθεί από 13,5 έως 17,4 εκατομμύρια άτομα μέχρι το 2040. Μια μελέτη μοντελοποίησης που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Diabetes & Endocrinology προβλέπει ότι ο διαβήτης τύπου 1 θα αυξηθεί σε όλες τις χώρες έως το 2040, από τα 8,7 εκατομμύρια άτομα που είναι σήμερα.

«Τα αποτελέσματά μας παρέχουν μια προειδοποίηση για ουσιαστικές αρνητικές επιπτώσεις για τις κοινωνίες και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Υπάρχει μια ευκαιρία να σωθούν εκατομμύρια ζωές τις επόμενες δεκαετίες αυξάνοντας το επίπεδο φροντίδας για τον T1D (συμπεριλαμβανομένης της εξασφάλισης της καθολικής πρόσβασης στην ινσουλίνη και άλλες βασικές προμήθειες) και αυξάνοντας την επίγνωση των σημείων και συμπτωμάτων του T1D ώστε να καταστεί δυνατή η 100% διάγνωση σε όλες τις χώρες», δήλωσε ο Δρ. Graham Ogle, συγγραφέας της μελέτης.

Η Δρ. Dr. Marilyn Tan, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στην ενδοκρινολογία στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, λέει ότι η προβλεπόμενη αύξηση των ατόμων που ζουν με διαβήτη θα μπορούσε να οφείλεται σε βελτιώσεις στις εξετάσεις καθώς και στη διαχείριση του διαβήτη.

Η Tan λέει ότι ενώ η αύξηση του επιπολασμού του διαβήτη θα μπορούσε να είναι ενδεικτική του βελτιωμένου προσδόκιμου ζωής για τα άτομα με διαβήτη. «Η μοντελοποίηση έδειξε ότι ένας σημαντικός αριθμός ατόμων που διαγνώστηκαν ήταν σε χώρες χαμηλού και χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος. Κάποιες από τις διαγνώσεις μπορεί να οφείλονται στην αυξημένη πρόσβαση στη φροντίδα, στην αυξημένη ευαισθητοποίηση για τον διαβήτη τύπου 1 σε ενήλικες και έφηβους και σε αυξημένες διαγνωστικές εξετάσεις. Ο μεγαλύτερος αριθμός ατόμων που ζουν με διαβήτη τύπου 1 μπορεί επίσης να αντικατοπτρίζει ότι κάνουμε καλύτερη δουλειά στη διαχείριση του διαβήτη και των επιπλοκών του», πρόσθεσε η Tan. «Πριν η ινσουλίνη ήταν άμεσα διαθέσιμη, οι άνθρωποι πέθαιναν αμέσως μετά τη διάγνωση του διαβήτη τύπου 1. Με τις σύγχρονες ινσουλίνες, τα εργαλεία παρακολούθησης της γλυκόζης και τα συστήματα χορήγησης, την εκπαίδευση και τις συμπληρωματικές θεραπείες, τα άτομα με διαβήτη ζουν πολύ περισσότερο, επομένως ο επιπολασμός αυξάνεται μόνο με το να μένουν ζωντανοί περισσότεροι άνθρωποι με διαβήτη».

«Ο διαβήτης διπλασιάζει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και αυξάνει τον κίνδυνο άλλων επιπλοκών όπως οφθαλμικές παθήσεις, νεφρική νόσο, νευροπάθεια και λοιμώξεις», σημείωσε η Tan. 


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2022, 10:29

Το διαβάσαμε εδώ