Όσες ανακοινώσεις και να εκδώσει η παράταξη Δύναμη Ζωής της κας Δούρου, δε θα μπορέσει να ακυρώσει την πραγματικότητα, όσον αφορά το έργο της Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου.
Και η πραγματικότητα αυτή είναι πως παρέδωσε στη σημερινή Διοίκηση ένα έργο χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, χωρίς επικαιροποιημένες μελέτες, χωρίς σχέδιο διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου που θα δημιουργηθεί στην περιοχή.
Στα επαναλαμβανόμενα ψέματα της συγκεκριμένης παράταξης εμείς απαντάμε με αλήθειες. Εντός και εκτός του Περιφερειακού Συμβουλίου.
• Η προηγούμενη Διοίκηση της Περιφέρειας ποτέ δεν εξασφάλισε τα 350 εκ. ευρώ που απαιτούνται για το σύνολο του έργου. Σε αντίθεση με τη σημερινή Διοίκηση, που εξασφάλισε τους αναγκαίους πόρους από ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά και επιστροφή των χρημάτων που έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα από τους πόρους της Περιφέρειας, για να υλοποιηθούν αναγκαία έργα σε Δήμους της Αττικής.
• Εμείς πετύχαμε την επιστροφή των χρημάτων της Α΄ Φάσης του έργου, δηλαδή την επιστροφή στο ταμείο των ίδιων πόρων της Περιφέρειας 110 εκ. € και ταυτόχρονα, την εξασφάλιση χρηματοδότησης της Β΄ Φάσης του έργου. Και τα δύο από κοινοτικούς πόρους (ΕΣΠΑ).
• Η υλοποίηση της Β’ Φάσης και η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου είναι εξασφαλισμένη πλέον αφού στις 26 Αυγούστου 2022 εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» 2021-2027, στον κατάλογο Έργων Στρατηγικής σημασίας του οποίου περιλαμβάνεται το οικολογικό πάρκο στο Φαληρικό Όρμο, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το Δεκέμβριο του 2025. Ενώ στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, υπογράφηκε από τον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γ. Ζερβό, η ειδική πρόσκληση που καλεί την Περιφέρεια Αττικής να υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης, τόσο για την Α΄ όσο και για τη Β’ Φάση του έργου.
• Η προηγούμενη Διοίκηση της Περιφέρειας ποτέ δεν επικαιροποίησε τις μελέτες του έργου, οι οποίες καταρτίστηκαν την περίοδο από το 2008 ως το 2010. Λένε ψέματα όταν μιλούν ότι παρέδωσαν υπερπλήρεις μελέτες. Την ανάγκη επικαιροποίησης των μελετών την επιβεβαιώνουν και τα αρμόδια στελέχη της Jaspers.
• Είναι απόλυτο ψέμα και συκοφαντία να ισχυρίζεται η παράταξη της κας Δούρου ότι το δικό μας σχέδιο για την αξιοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου προβλέπει την παράδοσή του στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Προφανώς κρίνουν εξ‘ ιδίων τα αλλότρια. Εμείς έχουμε επανειλημμένα και δημόσια δεσμευθεί ότι το Μητροπολιτικό πάρκο θα είναι δημόσιο, με διασφαλισμένη την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτό. Σεβόμαστε απόλυτα το προεδρικό διάταγμα που διέπει το μητροπολιτικό πάρκο και προχωράμε με βάση αυτό και μόνο με αυτό.
• Όσον αφορά την εμμονή τους για να μάθουν την ημερομηνία δημοπράτησης της επόμενης φάσης, θα έπρεπε να γνωρίζουν, αφού έχουν ασκήσει διοίκηση, ότι χωρίς να ολοκληρωθεί η διαδικασία χρηματοδότησης και να καλυφθούν οι απαιτήσεις της ευρωπαϊκής ένωσης, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Οφείλουν να γνωρίζουν πως λειτουργεί το ευρωπαϊκό σύστημα επενδύσεων. Ό,τι ίσχυε την περίοδο που ασκούσαν διοίκηση, ισχύει και σήμερα. Ας σταματήσουν λοιπόν να κινδυνολογούν και να μην ανησυχούν.
Επιτέλους, ας το πάρουν απόφαση, η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου και το Μητροπολιτικό Πάρκο θα υλοποιηθούν από τη Διοίκηση Πατούλη.

Το διαβάσαμε ΕΔΩ