Περιήγηση στη χώρα του Πέλοπα με οδηγό αρχαία νομίσματα

Μια περιοδική έκθεση, που αναδεικνύει τη μνήμη ως βασικό στοιχείο συλλογικής ταυτότητας σε τοπικό και υπερτοπικό περιβάλλον, φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας (Αλέα Τεγέας).

Η έκθεση με τίτλο «Μνήμη και εντύπωμα. Μια περιήγηση στη χώρα του Πέλοπα με οδηγό αρχαία νομίσματα» θέτει το ζήτημα της διατήρησης και προβολής της ιστορικής μνήμης μέσα από την οπτική εμπέδωση του κοινού παρελθόντος που προσφέρουν τα μνημεία.

Από τους χαρακτηριστικότερους φορείς προβολής της συλλογικής μνήμης υπήρξαν τα νομίσματα, τα οποία συνιστούν -πέρα από τα άλλα- και εργαλεία αποτύπωσης και μετάδοσης της μνήμης. Κατά συνέπεια, τα νομίσματα αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία εκθεμάτων και, παρά το περιορισμένο μέγεθός τους, αποδεικνύονται πολύτιμοι αρωγοί στη γνωριμία με το παρελθόν, καθώς εκτός από την οικονομική τους διάσταση, εμπεριέχουν ιστορική, συμβολική και καλλιτεχνική αξία.

Η έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας περιλαμβάνει συνολικά 71 εκθέματα, οργανωμένα γύρω από δύο θεματικούς άξονες και σε πέντε ενότητες:

Στοχευμένες αφηγήσεις
 – Μύθος και μνήμη. Ανιχνεύεται η γένεση της τοπικής μυθικής και ιστορικής παράδοσης. Η θεά Αθηνά που δίνει έναν βόστρυχο της Μέδουσας στον Κηφέα και στη Στερόπη, ο Τεγεάτης ήρωας Τήλεφος, γιος του Ηρακλή και της Αύγης, που τρέφεται από μια ελαφίνα. Η Άρτεμις, η θεά του κυνηγιού, και η Καλλιστώ, η μητέρα του Αρκάδα. Ο Πέλοπας.
 – Συλλογική μνήμη στην Πελοπόννησο πέρα από τα όρια των πόλεων. Προβάλλονται οι δύο μεγάλες προσπάθειες οργάνωσης υπερτοπικών πολιτικών σχηματισμών στην Πελοπόννησο, το Κοινό των Αρκάδων και η Αχαϊκή Συμπολιτεία.
 – Ανακαλώντας τη μνήμη: η Πελοπόννησος στους αυτοκρατορικούς χρόνους. Αναδεικνύεται με ποιο τρόπο η ιθύνουσα τάξη συνεχίζει να προβάλλει το αρχαίο κλέος της κάθε πόλης, εναρμονιζόμενη με τα κελεύσματα της αυτοκρατορικής εξουσίας. Εύγλωττο παράδειγμα μια νομισματική κοπή της Κορίνθου με το ταφικό μνημείο της εταίρας Λαΐδος ή μια κοπή στη νομισματική παραγωγή της Μαντίνειας που εκδόθηκε στο όνομα του Αντινόου.
 – Το τέλος μιας εποχής και η αρχή μιας άλλης. Συνδέοντας την τιμητική επιγραφή για τον ύπατο Ρούφο -που φαίνεται ότι αντιστάθηκε στους Γότθους εισβολείς του 4ουαι. μ.Χ.- με τη μαρτυρία των νομισμάτων φωτίζονται λιγότερο γνωστές πτυχές ενός κόσμου σε μετάβαση.
Συνομιλίες

Δεκατέσσερα επιλεγμένα γλυπτά της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου διαλέγονται με δεκαεπτά νομίσματα που φέρουν όμοιους ή συναφείς εικονογραφικούς τύπους. Εντυπωσιάζει η ομοιότητα της ηρωικής μορφής σε κοπή της Τεγέας με τη μορφή του Έχεμου, του Τεγεάτη βασιλιά, σε ανάγλυφο. Συγκινεί η εγγύτητα της μορφής που συνδέει τους Διόσκουρους μιας κοπής του Γυθείου με εκείνους ενός τεγεατικού ανάγλυφου ή την κεφαλή του Ασκληπιού σε ένα νόμισμα της Επιδαύρου με τη γλυπτή κεφαλή του ιατρού θεού.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, το Μουσείο Μπενάκη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ) και το Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος–ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Η επιμέλεια είναι της Άννας Βασιλικής Καραπαναγιώτου, διευθύντριας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και επί σειρά ετών προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, και του Γιάννη Στόγια, αρχαιολόγου-νομισματολόγου, προϊσταμένου-ερευνητή της Νομισματικής Συλλογής ΚΙΚΠΕ.

Πρόκειται για την πρώτη περιοδική έκθεση που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, το οποίο απέσπασε διεθνή τιμητική διάκριση το 2016 ως ένα από τα «ευρωπαϊκά μουσεία της χρονιάς». Το Μουσείο στεγάζεται σε ένα μικρό πέτρινο κτίριο, χτισμένο το 1908. Ωράριο λειτουργίας: 8.30΄ – 15.30΄. Τιμή εισιτηρίου: 4,00 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ. 2710 556540.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

Πηγή: lakonikos.gr