Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2022, 16:15

Ανάλυση από τον 

Dr. Joseph Mercola

13 Οκτωβρίου 2022

 

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2022/10/13/nordstreamgaspipelinesabotage.aspx?ui=9ca2cb2ed6b3d6bb20204abb0a118be42e84544e73da4353a8f7861514da7122&sd=20210804&cid_source=dnl&cid_medium=email&cid_content=art1HL&cid=20221013&cid=DM1264199&bid=1619112633

 

ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

 

• Στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, εντοπίστηκαν τεράστιες «διαρροές» σε δύο ρωσικούς αγωγούς, τον Nord Stream 1 και τον Nord Stream 2, οι οποίοι μεταφέρουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα

 

• Γρήγορα διαπιστώθηκε ότι οι διαρροές ήταν αποτέλεσμα σκόπιμου σαμποτάζ. Η Γερμανία θα συνεργαστεί με τη Δανία και τη Σουηδία για τη διερεύνηση των εκρήξεων χρησιμοποιώντας υπηρεσίες ναυτικού, αστυνομίας και πληροφοριών από τις τρεις χώρες

 

• Στις 27 Σεπτεμβρίου 2022, μια μέρα μετά το σαμποτάζ στους Nord Stream, εγκαινιάστηκε ένας νέος πολωνικός αγωγός φυσικού αερίου. Το Ισραήλ βρίσκεται επίσης σε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη

 

• Δυτικοί αξιωματούχοι και ΜΜΕ κατηγορούν την ίδια τη Ρωσία. Η Washington Post έγραψε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «εξοπλίζει τους αγωγούς Nord Stream» και ο Μπομπ Ρέι, πρεσβευτής του Καναδά στα Ηνωμένα Έθνη, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «χρησιμοποιεί τη ρύπανση ως πράξη πολέμου». Ο Πούτιν έχει απορρίψει τέτοιους ισχυρισμούς ως «ηλίθιες» και ρίχνει την ευθύνη στις ΗΠΑ

 

• Στις 27 Σεπτεμβρίου 2022, στην εκπομπή του στο Fox News, ο παρουσιαστής Τάκερ Κάρλσον, έριξε την ευθύνη στην κυβέρνηση Μπάιντεν. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, Τζέφρι Σακς, οικονομολόγος και αναλυτής δημόσιας πολιτικής, πιστεύει επίσης ότι οι αγωγοί χτυπήθηκαν από τις ΗΠΑ ως μέσο για να βλάψουν τη ρωσική οικονομία, κάτι που δεν το κατάφεραν οι κυρώσεις.

 

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, τεράστιες «διαρροές» εντοπίστηκαν σε δύο ρωσικούς αγωγούς, Nord Stream 1 και 2, που διοχετεύουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.

 

Μέσα σε λίγες μέρες, αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συμφώνησαν ότι οι διαρροές ήταν αποτέλεσμα σκόπιμου σαμποτάζ ή, για να αναφέρουμε τον παρουσιαστή του Fox News, Τάκερ Κάρλσον, ήταν «μια πράξη βιομηχανικής τρομοκρατίας». Τα προφανή ερωτήματα είναι: ποιος το έκανε; Γιατί έκανε; Και γιατί τώρα;

 

Παρεμπιπτόντως, μόλις μία ημέρα μετά το σαμποτάζ στο Nord Stream, εγκαινιάστηκε ένας νέος πολωνικός αγωγός. Όπως αναφέρει το Pipeline Technology Journal: «ο αγωγός Baltic θα «βοηθήσει την Πολωνία και την Ευρώπη να μειώσουν τη μακροχρόνια εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο» μεταφέροντας φυσικό αέριο από τη Νορβηγία μέσω της Δανίας στην Πολωνία και σε γειτονικές χώρες.  ( PTJ 5 Οκτωβρίου 2022)

 

Κλιμακώνεται η Στρατιωτική Ετοιμότητα

 

Σύμφωνα με το Naval News, οι σκανδιναβικές χώρες έχουν αυξήσει τη στρατιωτική τους ετοιμότητα ως απάντηση στο σαμποτάζ:  (Naval News 4 Οκτωβρίου 2022)

 

«Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες της Σουηδίας και της Δανίας και το Δανικό Ναυτικό έσπευσε να στείλει ναυτικές και αερομεταφερόμενες μονάδες για έρευνα, ενώ από τη σουηδική πλευρά η ακτοφυλακή είναι υπεύθυνη με το Πολεμικό Ναυτικό να παρέχει βοήθεια εάν χρειαστεί. …

Πιο κοντά στο άλλο άκρο του αγωγού, η Φινλανδία αρνήθηκε να σχολιάσει εάν υπάρχει αύξηση της ετοιμότητας μετά τις διαρροές στους Nord Stream σύμφωνα με μια μακροχρόνια πολιτική ασάφειας…

Μια χώρα που έχει ανοίξει με την αυξημένη ετοιμότητά της είναι η Νορβηγία. Η ευρωπαϊκή μονάδα παραγωγής ενέργειας πετρελαίου και φυσικού αερίου είχε ήδη αναφερθεί πριν από τα περιστατικά για μη-αναγνωρισμένη δραστηριότητα drone κοντά στην ενεργειακή της υποδομή στη Βόρεια Θάλασσα, και μετά το συμβάν η νορβηγική κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει την ασφάλεια στη νορβηγική υποδομή πετρελαίου και φυσικού αερίου. .

Ο Νορβηγός Πρωθυπουργός Jonas Gahr Store αποδέχτηκε προσφορές βοήθειας από τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο για να αυξήσει την ασφάλεια γύρω από την υποδομή πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας».   (. Naval News 4 Οκτωβρίου 2022 )

 

Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τη Δανία και τη Σουηδία για τη διερεύνηση της δολιοφθοράς χρησιμοποιώντας υπηρεσίες ναυτικού, αστυνομίας και πληροφοριών από τις τρεις χώρες. ( NY Post, 4 Οκτωβρίου 2022 )

 

Ποιος κατηγορείται;

 

Αρκετές χώρες έχουν επισήμως καταδικάσει την θρασύτατη επίθεση σε μη=στρατιωτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου 4 και της συμμαχίας του ΝΑΤΟ στο σύνολό της. Σε μια δήλωση της 29ης Σεπτεμβρίου 2022, το ΝΑΤΟ είπε ότι οι επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές των συμμάχων θα αντιμετωπιστούν με «ενωμένη και αποφασιστική απάντηση». ( Naval News 4 Οκτωβρίου 2022 )  (CSIS September 29, 2022 )

 

Ο Φατίχ Μπιρόλ, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας με έδρα το Παρίσι – που παρέχει συστάσεις, αναλύσεις και δεδομένα ενεργειακής πολιτικής για 42 χώρες – είπε ότι ήταν «πολύ προφανές» ποιος ήταν πίσω από το σαμποτάζ, αλλά δεν διευκρίνισε ποιος μπορεί να είναι αυτός. ( Yahoo News 30 Σεπτεμβρίου 2022 )

 

Δυτικοί αξιωματούχοι και μέσα ενημέρωσης έχουν κατηγορήσει σε μεγάλο βαθμό την ίδια τη Ρωσία. Η Washington Post πρότεινε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «εξοπλίζει πλήρως τους αγωγούς Nord Stream». Ο Μπομπ Ρέι, πρεσβευτής του Καναδά στα Ηνωμένα Έθνη, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «χρησιμοποιεί τη ρύπανση ως πράξη πολέμου».

( YouTube Tucker Carlson, 27 Σεπτεμβρίου 2022)

 

Το Κέντρο Στρατηγικών & Διεθνών Μελετών παραδέχτηκε ότι τα κίνητρα της Ρωσίας να επιτεθεί στους αγωγούς της δεν είναι ξεκάθαρα, αλλά ότι «ίσως προειδοποιεί και σηματοδοτεί στην Ευρώπη και τη Δύση ότι είναι πρόθυμη να στοχεύσει μη στρατιωτικές υποδομές». CSIS September 29, 2022 )

 

Ο Πούτιν έχει απορρίψει τέτοιους ισχυρισμούς ως «ηλίθιες» και ρίχνει την ευθύνη στη Δύση, ιδίως στις ΗΠΑ. Όπως αναφέρθηκε από το Yahoo News: (Yahoo News 30 Σεπτεμβρίου 2022 )

 

«Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι η Ουάσιγκτον είχε ένα κίνητρο καθώς θέλει να πουλήσει περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην Ευρώπη. Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους ανατίναξαν το Nord Stream. “Οι κυρώσεις δεν ήταν αρκετές για Αγγλοσάξονες: προχώρησαν σε δολιοφθορές», είπε … [Ο] Λευκός Οίκος απέρριψε την κατηγορία ότι ήταν υπεύθυνος …

[Εάν] ήταν μια πράξη δολιοφθοράς, έχει καταστρέψει αγωγούς που κατασκευάστηκαν από την Gazprom που ελέγχεται από το Κρεμλίνο και τους Ευρωπαίους εταίρους της με κόστος που έφτασε τα δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ζημιά σημαίνει επίσης ότι η Ρωσία χάνει ένα στοιχείο μόχλευσης που είχε ακόμη στην Ευρώπη, η οποία αγωνίζεται να βρει άλλες προμήθειες φυσικού αερίου για το χειμώνα, ακόμη κι αν οι αγωγοί Nord Stream δεν αντλούσαν φυσικό αέριο όταν ανακαλύφθηκαν οι διαρροές, λένε οι αναλυτές.

Όποιος ή ό,τι φταίει, η Ουκρανία μπορεί επίσης να είναι δικαιούχος. Το Κίεβο έχει ζητήσει εδώ και καιρό την Ευρώπη να σταματήσει όλες τις αγορές ρωσικών καυσίμων — παρόλο που μέρος του φυσικού αερίου εξακολουθεί να διοχετεύεται στην Ευρώπη σε όλη την επικράτειά του. Η διακοπή του Nord Stream φέρνει πιο κοντά στην πραγματικότητα την έκκληση του Κιέβου για πλήρη εμπάργκο στα ρωσικά καύσιμα».

 

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας ισχυρίζονται ότι πλοία υποστήριξης του ρωσικού ναυτικού και υποβρύχια παρατηρήθηκαν κοντά στις διαρροές. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αντέκρουσε λέγοντας ότι «μια πολύ μεγαλύτερη» παρουσία του ΝΑΤΟ βρίσκεται επίσης στην περιοχή. ( Yahoo News 30 Σεπτεμβρίου 2022 )

 

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι νορβηγικές αρχές ανέφεραν επίσης «μη αναγνωρισμένη δραστηριότητα drone» κοντά σε άλλες ενεργειακές υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα.

 

Tucker Carlson: «Το έκαναν οι ΗΠΑ;»

 

Στην εκπομπή του στις 27 Σεπτεμβρίου 2022, ο Carlson έριξε την ευθύνη στην κυβέρνηση Μπάιντεν. Όπως σημειώνει ο Carlson, η Ρωσία δεν έχει κανένα εύλογο κίνητρο να ανατινάξει τους δικούς της αγωγούς πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτοί οι αγωγοί αποτελούν μέρος της δύναμης, του πλούτου και της μόχλευσης της Ρωσίας ενάντια στην Ευρώπη, η οποία χρειάζεται τη ρωσική ενέργεια για να επιβιώσει, τόσο οικονομικά όσο και φυσικά.

 

Για να αναφέρω τον Carlson, ο Πούτιν θα έπρεπε να είναι «ένας αυτοκτονικός βλάκας» για να σπαταλήσει αυτή τη μόχλευση, για οποιονδήποτε λόγο. Αν ήθελε να σακατέψει την Ευρώπη κλείνοντας το φυσικό αέριο, θα μπορούσε να το κάνει χωρίς να καταστρέψει τον εξοπλισμό. Πράγματι, είχε ήδη κάνει ακριβώς αυτό.

 

Άλλες χώρες, ωστόσο, μπορεί να κερδίσουν από την καταστροφή αυτών των αγωγών, και τουλάχιστον δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι το έχουν ζητήσει ανοιχτά.

 

Ο Κάρλσον έδειξε πλάνα από συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο του 2022, στην οποία ο Πρόεδρος Μπάιντεν προειδοποιεί ότι εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ θα «δώσουν ένα τέλος» στο Nord Stream 2. Όταν ρωτήθηκε: «Αλλά πώς θα το κάνετε, ακριβώς, αφού το έργο είναι υπό τον έλεγχο της Γερμανίας;». Ο Μπάιντεν απάντησε: «Σας υπόσχομαι, θα μπορέσουμε να το κάνουμε».

 

Η Victoria Nuland, υφυπουργός πολιτικών υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, έδωσε παρόμοιες υποσχέσεις τον Ιανουάριο του 2022, όταν δήλωσε ότι «Εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει».

 

Τζέφρι Σακς: «Μάλλον το έκαναν οι ΗΠΑ»

 

Ένα άλλο άτομο που πιστεύει ότι οι ΗΠΑ ευθύνονται είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κολούμπια Τζέφρι Σακς, 12 οικονομολόγος, αναλυτής δημόσιας πολιτικής, διευθυντής του Κέντρου Βιώσιμης Ανάπτυξης και πρόεδρος της Επιτροπής Lancet, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, έχει επίσης εκφράσει τις υποψίες του. ότι ο SARS-CoV-2 προέκυψε από ένα ερευνητικό πρόγραμμα που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ στην Κίνα. ( Twitter Sarah Abdallah October 3, 2022 )

 

Σε πρόσφατη συνέντευξη στο Bloomberg, ο Sachs είπε ότι οι αγωγοί χτυπήθηκαν από τις ΗΠΑ ως μέσο για να βλάψουν τη ρωσική οικονομία, κάτι που οι κυρώσεις δεν κατάφεραν να επιτύχουν. Ο παρουσιαστής του Bloomberg, Τομ Κιν, παρενέβη γρήγορα λέγοντας: «Τζεφ, πρέπει να σταματήσουμε εκεί… Τι στοιχεία έχεις γι’ αυτό;» Ο Sachs απάντησε: 13

 

«Λοιπόν, πρώτον, υπάρχουν άμεσες αποδείξεις ραντάρ ότι τα αμερικανικά στρατιωτικά ελικόπτερα που κανονικά εδρεύουν στο Γκντανσκ έκαναν κύκλους πάνω από αυτήν την περιοχή. Είχαμε επίσης την απειλή από τη Nuland νωρίτερα αυτό το έτος ότι «με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πηγαίνουμε για να τερματίσει το Nord Stream».

Είχαμε επίσης μια αξιοσημείωτη δήλωση από τον Υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken την περασμένη Παρασκευή σε μια συνέντευξη Τύπου όπου είπε «αυτή είναι επίσης μια τεράστια ευκαιρία». Είναι ένας περίεργος τρόπος να μιλήσετε εάν ανησυχείτε για πειρατεία σε διεθνείς υποδομές ζωτικής σημασίας.

Ξέρω ότι έρχεται σε αντίθεση με την αφήγησή μας. Δεν επιτρέπεται να τα λες αυτά στη Δύση. Αλλά το γεγονός είναι ότι, σε όλο τον κόσμο, όταν μιλάω με ανθρώπους, νομίζουν ότι το έκαναν οι ΗΠΑ. Ακόμη και οι δημοσιογράφοι στις εφημερίδες μας που εμπλέκονται μου λένε «φυσικά» (οι ΗΠΑ το έκαναν), αλλά δεν εμφανίζεται στα μέσα μας».   ( NY Post, 4 Οκτωβρίου 2022 )

 

Μια Πράξη Περιβαλλοντικής Τρομοκρατίας

 

Ο Carlson τόνισε επίσης τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτής της δολιοφθοράς. Τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου ρέουν στη Βαλτική Θάλασσα, κάτι που μπορεί να έχει τρομερές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή της περιοχής. Όπως σημειώνει ο Carlson:

 

«Οι άνθρωποι που σας κάνουν διαλέξεις για το SUV σας, μπορεί να έχουν ανατινάξει έναν αγωγό φυσικού αερίου και να έχουν δημιουργήσει μια από τις μεγάλες καταστροφές της εποχής μας όσον αφορά την επίδρασή της στο περιβάλλον. Αν το έκαναν αυτό, θα ήταν τα πιο τρελό, το πιο καταστροφικό πράγμα που έχει κάνει ποτέ μια αμερικανική κυβέρνηση.

 

Το φυσικό αέριο αποτελείται επίσης κατά 90% από μεθάνιο, έναν βασικό μοχλό, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη, για την οποία οι ακτιβιστές της κλιματικής αλλαγής επιμένουν ότι αποτελεί οξεία και θανατηφόρα απειλή για όλη την ανθρωπότητα.

 

Λοιπόν, αν ανησυχείτε για την κλιματική αλλαγή, αυτό που μόλις συνέβη με τους αγωγούς Nord Stream είναι τόσο κοντά στην αποκάλυψη όσο δεν έχουμε φτάσει ποτέ. Ο Μπάιντεν έχει κηρύξει την κλιματική αλλαγή την πιο πιεστική έκτακτη ανάγκη στην ιστορία του κόσμου. Εάν η κυβέρνησή του είναι υπεύθυνη για την ανατίναξη αυτών των αγωγών, τότε είναι επίσης υπεύθυνη για τη μαζική επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής, καθώς το μεθάνιο που εκπέμπεται από αυτούς τους αγωγούς υπερβαίνει κατά πολύ το μεθάνιο που απελευθερώνεται από τις αγελάδες, για παράδειγμα, το οποίο η Πράσινη Ατζέντα έχει τόσο μεγάλη βία να εξαλείψει προκειμένου να «σώσει τον πλανήτη». 

 

Αλλά θα ήταν επίσης απόλυτα συνεπές με αυτό που κάνουν… Καταστρέφουν. Αυτοί οι άνθρωποι δεν χτίζουν τίποτα. Ούτε ένα πράγμα. Αντίθετα, γκρεμίζουν και βεβηλώνουν — από ιστορικά αγάλματα, μέχρι το Σύνταγμα, έως τις ενεργειακές υποδομές.

 

Και κανείς στο Κογκρέσο δεν προσπαθεί να σταματήσει τίποτα από αυτά. Απλώς προετοιμάζονται για το αναπόφευκτο αποτέλεσμα. Απόψε, η Γερουσία μόλις ετοίμασε ένα νομοσχέδιο δαπανών με 35 εκατομμύρια δολάρια για το Υπουργείο Ενέργειας «να προετοιμαστεί και να ανταποκριθεί σε πιθανά ραδιολογικά περιστατικά στην Ουκρανία».

 

Αυτό το νομοσχέδιο ανεβάζει τις δαπάνες των ΗΠΑ για την Ουκρανία, για την πολεμική προσπάθεια και τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης και της ενέργειας της, σε 67 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τον Carlson, αυτό είναι περισσότερο από το σύνολο του στρατιωτικού προϋπολογισμού της Ρωσίας για το 2021.

 

Τι θα συμβεί μετά?

 

Ένα άλλο προφανές ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι, τι μετά; Όπως επισημαίνει ο Carlson, εάν οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για την ανατίναξη των αγωγών Nord Stream, ουσιαστικά έχουμε μπει σε άμεσο πόλεμο με τη Ρωσία, μια από τις μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον πλανήτη.

 

Και, ασφαλώς, είναι εύλογο να υποπτευόμαστε ότι αυτού του είδους η βιομηχανική τρομοκρατία, αυτή η σκόπιμη δολιοφθορά, θα έχει συνέπειες. Πέρα από μια πυρηνική απάντηση, η Ρωσία θα μπορούσε να απαντήσει λογικά κόβοντας υποβρύχια καλώδια ενέργειας και δεδομένων, κάτι που θα ακρωτηρίαζε αμέσως τα δυτικά έθνη.

 

Στη συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Sachs συζήτησε τις βαθιές ανησυχίες του για το πού πάμε. Τόνισε σωστά ότι ο κόσμος βρίσκεται σε μια περίοδο άνευ προηγουμένου αστάθειας, με την πιθανότητα πυρηνικού πολέμου να διαφαίνεται, την ίδια στιγμή που υποφέρουμε από υπερπληθωρισμόελλείψεις ενέργειας και άλλα.

 

«Το χειρότερο είναι ότι δεν γίνονται προσπάθειες να αντιμετωπιστεί κανένα από αυτά τα ζητήματα. Αντίθετα, οι παγκόσμιοι ηγέτες ενεργούν με τρόπο που κλιμακώνει και επιδεινώνει την κατάσταση. «Τόσες πολλές προκλήσεις εν μέσω τεράστιας αστάθειας», είπε ο Σακς.

 

Cui Bono; (Ποιος φταίει😉

 

Άρα, ποιος θα ωφεληθεί πραγματικά από την καταστροφή των δύο αγωγών Nord Stream, ο ένας από τους οποίους, παρεμπιπτόντως, δεν είχε καν ανοίξει ακόμη (Nord Stream 2). Οι ΗΠΑ φαίνεται σίγουρα να έχουν και κίνητρο και πρόθεση. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει δημοσίως ότι «με τον έναν ή τον άλλον τρόπο» θα εξαλείφουν τον Nord Stream 2, εάν η Ρωσία αποφάσιζε να εισβάλει στην Ουκρανία, κάτι που, φυσικά, έγινε.

 

Σαμποτάροντας τους αγωγούς, οι ΗΠΑ πρόκειται να κερδίσουν οικονομικά αυξάνοντας τις δικές τους εξαγωγές φυσικού αερίου και κερδίζουν αποδυναμώνοντας τις εισοδηματικές δυνατότητες και τη μόχλευση της Ρωσίας στην Ευρώπη. Η απώλεια των αγωγών ωφελεί επίσης τις ΗΠΑ βάζοντας την Ευρώπη σε μια κατάσταση όπου δεν μπορεί να μπει στον πειρασμό να αφήσει την πλευρά της Αμερικής ενάντια στη Ρωσία. Όπως σημειώνεται από το The American Conservative

 

«Ο χειμώνας έρχεται σύντομα στην Ευρώπη. Εάν οι ευρωπαϊκοί λαοί κουραστούν να κρυώνουν ή/και να πληρώνουν μια περιουσία για θέρμανση, μπορεί να βγουν στους δρόμους για να απαιτήσουν από τις κυβερνήσεις τους να πιέσουν για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, έτσι ώστε η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου μπορεί να ξεκινήσει ξανά. Αλλά τώρα, με τους αγωγούς Nord Stream να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, αυτή η πιθανότητα έχει αποκλειστεί…». (The American Conservative 28 Σεπτεμβρίου 2022)

 

Η Πολωνία μπορεί επίσης να ωφεληθεί, καθώς μόλις άνοιξε τον δικό της αγωγό, όπως και το Ισραήλ,  που ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προμήθεια φυσικού αερίου όταν η Ρωσία άρχισε να διακόπτει τις προμήθειες (βλ. βίντεο παραπάνω).    ( The Jerusalem Post 8 Μαρτίου 2022)   ( Haaretz, 31 Μαΐου 2022)

 

Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, μόλις έχασε μια επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, μακροπρόθεσμο δυναμικό πλούτου και επομένως γεωπολιτική ισχύ και τη σημερινή μόχλευση έναντι των κυρώσεων του ΝΑΤΟ.

 

Πέρα από το «στέλνει ένα μήνυμα» ότι είναι πρόθυμη να καταστρέψει τις μη στρατιωτικές υποδομές, δεν κερδίζει τίποτα από το να σαμποτάρει τους αγωγούς της, και ένα τέτοιο μήνυμα θα ήταν πολύ πιο ξεκάθαρο και πιο ορθολογικό αν είχαν επιτεθεί στην υποδομή κάποιου άλλου και όχι στη δική του. 

 

Προς το παρόν, η απάντηση στο ποιος ανατίναξε τους αγωγούς Nord Stream παραμένει άγνωστη. Φαίνεται ότι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας της γερμανο-σκανδιναβικής συμμαχίας και να ελπίζουμε ότι θα επικρατήσουν πιο ψύχραιμα κεφάλια.

 

Sources and References

  • 1 PTJ October 5, 2022
  • 2, 4 Naval News October 4, 2022
  • 3, 13 NY Post October 4, 2022
  • 5, 8 CSIS September 29, 2022
  • 6, 9, 10, 11 Yahoo News September 30, 2022
  • 7 YouTube Tucker Carlson September 27, 2022
  • 12 Twitter Sarah Abdallah October 3, 2022
  • 14 The American Conservative September 28, 2022
  • 15 The Jerusalem Post March 8, 2022
  • 16 Haaretz May 31, 2022

 

Οι επιστήμονες βρίσκουν αντισώματα που εξουδετερώνουν όλα τα στελέχη του COVID



Το διαβάσαμε εδώ