Η αρχιτεκτονική του Δ. Μονεμβασίας στο «μικροσκόπιο» του ΕΜΠ (ΦΩΤΟ)

Στη Μονεμβασιά βρέθηκαν τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, 220 φοιτητές του τρίτου έτους και δέκα καθηγητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας υποδέχθηκε ο δήμαρχος Ηρακλής Τριχείλης στην καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς

Οι φοιτητές φιλοξενούνται από τον Δήμο Μονεμβασίας στο διάστημα από 17 ως 22 Οκτωβρίου, στα πλαίσια του μαθήματος «Ανάλυση και μελέτη ιστορικών κτιρίων και συνόλων», το οποίο αποτελεί υποχρεωτικό μάθημα του πέμπτου εξαμήνου.

«Στο μάθημα συμμετέχει, επίσης, ένας αρκετά σημαντικός αριθμός φοιτητών από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια μέσω προγραμμάτων ανταλλαγής, γεγονός που καθιστά ευρύτερα γνωστή τη σημασία και τις αξίες της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς», γνωστοποιεί ο αντιδήμαρχος Μονεμβασίας Σταύρος Χριστάκος.

Αντικείμενο του μαθήματος είναι η αναγνώριση, συστηματική αναλυτική διερεύνηση και αξιολόγηση παραδοσιακών, οικιστικών συνόλων και της δομικής τους συγκρότησης. Βασικό στόχο αποτελεί η διερεύνηση των στοιχείων που καθορίζουν τη δομή, τη μορφή, την κατασκευή και τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό τους χαρακτήρα. Το μάθημα περιλαμβάνει εργασία πεδίου σε επιλεγμένους ιστορικούς/παραδοσιακούς οικισμούς, ενώ η εξέλιξη της αναλυτικής εργασίας συνεχίζεται κατά τη διάρκεια του εξαμήνου στις αίθουσες διδασκαλίας ή στα εργαστήρια.

Φέτος, η περιοχή μελέτης στον Δ. Μονεμβασίας εντοπίζεται σε οικισμούς των Δημοτικών Ενοτήτων Ζάρακα, Βοιών και Μονεμβασίας.

Μετά την ολοκλήρωση του εξαμήνου, οι εργασίες θα αναρτηθούν σε ψηφιακό αρχείο του ΕΜΠ που θα είναι ελεύθερα προσβάσιμο στο διαδίκτυο (http://5a.arch.ntua.gr/). Επιπλέον, μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, φοιτητές και διδάσκοντες θα επανέλθουν στον τόπο μελέτης, στα πλαίσια εκθέσεων και ημερίδων για  την ανάδειξη της εργασίας τους και την προβολή της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της περιοχής.

Όπως εξηγεί ο κ. Χριστάκος, «ο Δήμος Μονεμβασίας αποδέχθηκε την πρόταση της Καθηγήτριας της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ κ. Έλενας Κωνσταντινίδου, για επίσκεψη και φιλοξενία των φοιτητών και των καθηγητών. Θα καλύψει με δικές του πιστώσεις τη διαμονή τους, έτσι ώστε να υπάρξει αναγνώριση, διερεύνηση και αξιολόγηση των παραδοσιακών οικιστικών συνόλων, στοιχεία τα οποία θα συμβάλλουν στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στη βελτίωση της αισθητικής του δομημένου περιβάλλοντος».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

Πηγή: lakonikos.gr