Κοντά στην κατάρρευση έφτασε η κυβέρνηση της Λιζ Τρας στη Βρετανία μετά και την παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν, με την τελευταία να εξαπολύει σφοδρή επίθεση εναντίον της πρωθυπουργού.

Εν μέσω χαοτικών σκηνών στη Βουλή των Κοινοτήτων, υπήρξαν αναφορές ότι τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν τόσο η επικεφαλής για την κομματική πειθαρχία των Τόρις, Γουέντι Μόρτον, όσο και ο αναπληρωτής της, Κρεγκ Γουιτάκερ. Ωστόσο, μετά από ώρες σύγχυσης η Ντάουνινγκ Στριτ εξέδωσε μια δήλωση λέγοντας ότι οι δύο «παραμένουν στην θέση τους».

Σύμφωνα με την Guardian, η Μπρέιβερμαν ανακοίνωσε ότι ο λόγος της παραίτησής της ήταν εξαιτίας κακής χρήσης του προσωπικού της μέιλ, ωστόσο, εξαγριωμένοι σύμμαχοι της δεξιάς πτέρυγας των Συντηρητικών υποπτεύονται ότι εξαναγκάστηκε σε αποχώρηση από την Τρας και τον νέο υπουργό Οικονομικών της Τζέρεμι Χαντ.

Στην επιστολή παραίτησής της, στην οποία αφήνει σαφείς αιχμές, αντιπαραβάλλοντας την αποχώρησή της με την απόφαση της Τρας να θυσιάσει τον Κουαρτένγκ, -από τη θέση του Υπουργού Οικονομικών- εξαιτίας της καταστροφής που προκλήθηκε από την στροφή για τον μίνι προϋπολογισμό τον περασμένο μήνα.

«Είναι προφανές σε όλους ότι διανύουμε μια ταραχώδη περίοδο. Έχω ανησυχίες για την κατεύθυνση αυτής της κυβέρνησης. Όχι μόνο αθετήσαμε βασικές δεσμεύσεις που υποσχεθήκαμε στους ψηφοφόρους μας, αλλά είχα σοβαρές ανησυχίες για τη δέσμευση αυτής της κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

«Το να προσποιούμαστε ότι δεν κάναμε λάθη, συνεχίζοντας σαν να μην μπορούν όλοι να δουν ότι τα κάναμε και να ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα πάνε σωστά, δεν είναι σοβαρή πολιτική. Έχω κάνει λάθος. Αναλαμβάνω την ευθύνη. Παραιτούμαι».

Σε μια πρόχειρη απάντηση, η Τρας είπε στον Μπρέιβερμαν: «Δέχομαι την παραίτησή σου και σέβομαι την απόφαση που πήρες».

Σε μια άλλη κίνηση που θα εξοργίσει τους βουλευτές από την πτέρυγα του κόμματος της Μπρέιβερμαν, αντικαθίσταται από τον Γκραντ Σαπς, τον πρώην γραμματέα μεταφορών που ήταν κορυφαίος υποστηρικτής του Ρίσι Σούκαν στην κούρσα ηγεσίας των Τόρις.

Περισσότεροι από τους μισούς Βρετανούς ψηφοφόρους πιστεύουν ότι η Λιζ Τρας θα πρέπει να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία και το 80% κατηγορεί την κυβέρνηση για το αυξανόμενο κόστος ζωής, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση. Στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε το Σαββατοκύριακο από το ινστιτούτο Ipsos, το 53% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η Τρας θα πρέπει να παραιτηθεί, με μόλις το 20% να εκφράζει αντίθετη άποψη. Μόνο το 13% των ερωτηθέντων απάντησε ότι πιστεύει πως η Τρας είναι πιθανό να κερδίσει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Τους μήνες πριν την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον από την πρωθυπουργία το ποσοστό των Βρετανών ψηφοφόρων που εκτιμούσε ότι θα πρέπει να αποχωρήσει από τον θώκο κυμαινόταν σε αντίστοιχα επίπεδα, μεταξύ του 50% και του 59%. 

Στα προβλήματα της Βρετανίδας πρωθυπουργού προστίθεται και το γεγονός ότι μόλις το 14% των ερωτηθέντων εκτιμά πως ο νέος υπουργός Οικονομικών θα βελτιώσει την οικονομική κατάσταση της χώρας. Το 35% δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία διαφορά μετά τον διορισμό του Τζέρεμι Χαντ, ενώ το 27% σημείωσε ότι θα αλλάξει την κατάσταση προς το χειρότερο.

Το μοναδικό θετικό στοιχείο για τους Συντηρητικούς είναι ότι οι Βρετανοί εξακολουθούν να είναι διχασμένοι σχετικά με το αν οι Εργατικοί έχουν ένα καλό σχέδιο για την οικονομία.

Το 40% δήλωσε βέβαιο ότι η αντιπολίτευση έχει ένα καλό μακροπρόθεσμο οικονομικό σχέδιο, ενώ το 47% είχε αντίθετη άποψη.

Ωστόσο μόλις το 17% εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο οικονομικό σχέδιο των Συντηρητικών, με το 74% να επισημαίνει ότι αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητά του.

 

Το διαβάσαμε εδώ