Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022, 14:16

Ερντογάν: «Η Ελλάδα έχει Μενέντεζ, εμείς έχουμε τον ...αμερόληπτο Στόλτενμπεργκ»

Ο Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε για να μην υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία στις δυτικές πρωτεύουσες και στα διεθνή φόρα  όσον αφορά το ρόλο του γ.γ. του ΝΑΤΟ  Γενς Στόλτνμπεργκ και τις προκλητικά φιλοτουρκικές θέσεις τις οποία συχνά εκφράζει. Ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας με Τούρκους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο της επιστροφής από το Αζερμπαϊτζάν και αφού επιτέθηκε εναντίον των ΗΠΑ και της Ελλάδας για τα F-16,  είπε ευθέως με ανατολίτικη ωμότητα «αφού η Ελλάδα έχει τον Μενέντεζ εμείς έχουμε τον… “αμερόληπτο Στόλτενμπεργκ” που μας στηρίζει για τα F-16» 

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Ερντογάν στους Τούρκους δημοσιογράφους: 

«Όπως γνωρίζετε, οι εργασίες μας για το F-16 ξεκίνησαν πέρυσι, και αυτή η διαδικασία συνεχίζεται αυτή τη στιγμή όπως είχε προγραμματιστεί. Στις συναντήσεις του με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δηλώνει ότι το υποστηρίζουν και ως διοίκηση, ως υπουργείο και στρατιωτικά. Προηγουμένως, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μας πραγματοποίησε τέσσερις συναντήσεις μεταξύ αντιπροσωπειών, τρεις στην Τουρκία και μία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η διαδικασία συνεχίζεται. Οι δηλώσεις γερουσιαστών όπως ο Μενέντεζ είναι η προσωπική του άποψη, οι προσωπικοί του ισχυρισμοί. Δεν αντικατοπτρίζει σε καμία περίπτωση μια θεσμική κατάσταση. Επιπλέον οι σχέσεις του με την Ελλάδα αποτελούν επίσης αντικείμενο ξεχωριστής μελέτης. Γιατί είναι τόσο προκατειλημμένοι για αυτό; Και πάλι, στη σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ πρόσφατα, ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ εξέφρασε ξεκάθαρα και κατηγορηματικά την”αμεροληψία” του σε αυτό το θέμα. Δήλωσε ότι η παράδοση των F-16 στην Τουρκία είναι ένα σημαντικό γεγονός όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για το ΝΑΤΟ και ότι όσο ισχυρότερη είναι η Τουρκία, τόσο πιο έτοιμη θα αυξάνεται η μέση αξία του ΝΑΤΟ με αυτόν τον τρόπο. Επομένως, σημείωσε ο Ερντογάν, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και τη διαδικασία. Κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι πρέπει για ένα θετικό αποτέλεσμα. Αλλά από την άλλη ανέφερε με νόημα για εναλλακτικές απόκτησης μη αμερικανικών αεροσκαφών, η παγκόσμια αγορά είναι μεγάλη, οπότε υπάρχουν διάφορες λύσεις. Η αντίθεση του Μενέντεζ από μόνη της δεν εμποδίζει αυτό το έργο. Οποιοσδήποτε μπορεί να προτείνει, αλλά το νομοσχέδιο πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο, κάτι που δεν είναι η σημερινή ατμόσφαιρα. Οπότε δεν είναι ότι ένα άτομο είναι αντίθετο. Κατά την τελευταία μου επίσκεψη στην Αμερική, είχα μερικές πολύ θετικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Γερουσίας και του Κογκρέσου. Σε αυτές τις συναντήσεις είδα και γερουσιαστές που έλεγαν: ‘Θα συναντηθώ προσωπικά με τον Μενέντεζ’ και είδα ότι δεν δέχονταν αυτή την προσέγγιση του Μενέντεζ. Επομένως, το όλο θέμα εδώ είναι πώς θα ενεργήσουν γενικά το Κογκρέσο και η Γερουσία», είπε ο Ερντογάν και έκλεισε με τη φράση.«Προς το παρόν, οι προοπτικές της κυβέρνησης των ΗΠΑ εξελίσσονται σε θετική κατεύθυνση. Φυσικά, η Αμερική δεν είναι η μόνη διέξοδος για εμάς. Ακριβώς όπως και με τους S-400, διαπραγματευόμαστε επίσης εναλλακτικές λύσεις εκτός των ΗΠΑ όταν είναι απαραίτητο. Από εκεί και πέρα θα πάμε στον τρόπο παροχής αυτής της δουλειάς. Τέτοιες εναλλακτικές έχουμε στη διάθεσή μας».

Πέραν της Ελλάδας ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην επικείμενη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, Όλαφ Κρίστερσον  κάνοντας νέα αναφορά στο θέμα των γκιουλενιστών και των Κούρδων: «Δεν πρέπει να φιλοξενούμε τρομοκρατία και τρομοκράτες, λένε. Φυσικά, θα δοκιμάσουμε την ειλικρίνειά τους σε αυτό το θέμα μέσα από τη συνάντησή μας. Θα είναι προς όφελός τους και προς όφελος όλης της ανθρωπότητας. Η στάση μας δεν αλλάζει. Γιατί είμαστε ασυμβίβαστοι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και δεν έχουμε καμία πρόθεση να κάνουμε καμία παραχώρηση», είπε.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022, 14:44

Το διαβάσαμε εδώ