Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022, 22:23

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή που ερευνά την επίθεση στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2021, κλήτευσε σήμερα τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ζητώντας του να προσέλθει για να δώσει κατάθεση στις 14 Νοεμβρίου «ή γύρω σε αυτήν την ημερομηνία», δηλαδή αμέσως μετά τις ενδιάμεσες εκλογές.

Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έδωσε στη δημοσιότητα, η Επιτροπή ζητά επίσης από τον Τραμπ να παραδώσει πριν από τις 4 Νοεμβρίου -τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές- μια σειρά εγγράφων, στα οποία περιλαμβάνεται και η λίστα με όλες τις επικοινωνίες που είχε στις 6 Ιανουαρίου.

«Αναγνωρίζουμε ότι η κλήτευση ενός πρώην προέδρου είναι μια σημαντική και ιστορική ενέργεια και δεν την αντιμετωπίζουμε με ελαφρότητα», γράφουν οι βουλευτές Μπένι Τόμσον (Δημοκρατικός) και Λιζ Τσένι (Ρεπουμπλικανή), οι επικεφαλής αυτής της Επιτροπής.

Η Επιτροπή, που αποτελείται από επτά Δημοκρατικούς και δύο Ρεπουμπλικάνους, ψήφισε ομόφωνα στις 13 Οκτωβρίου υπέρ της κλήτευσης του Τραμπ.

Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που καλείται ένας πρώην πρόεδρος να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου, αφού κάτι τέτοιο έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, όπως εξήγησαν οι βουλευτές οι οποίοι κατηγορούν τον Τραμπ ότι «ενορχήστρωσε και επέβλεψε αυτοπροσώπως» την εκστρατεία για να ανατραπούν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ Στιβ Μπάνον καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών επειδή αρνήθηκε να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής.

Απόρρητες πληροφορίες για την Κίνα και το Ιράν ανάμεσα στα έγγραφα που πήρε μαζί του ο Τραμπ

Πολύ ευαίσθητες πληροφορίες που αφορούσαν το Ιράν και την Κίνα περιλαμβάνονταν σε ορισμένα έγγραφα που εντόπισε το FBI τον Αύγουστο, στην έρευνα που πραγματοποίησε στην κατοικία του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Washington Post.

Επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στην έρευνα, η εφημερίδα γράφει ότι στα κατασχεθέντα περιλαμβάνονταν διαβαθμισμένα έγγραφα που αφορούσαν εργασίες συγκέντρωσης πληροφοριών για την Κίνα και τουλάχιστον ένα από αυτά περιέγραφε το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν. Τα έγγραφα αυτά θεωρούνται ότι είναι από τα πιο «ευαίσθητα» που βρήκε το FBI.

Η δημοσιοποίηση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται σε αυτά θα ενείχε πολλούς κινδύνους. Θα μπορούσαν, μεταξύ άλλων, να διατρέξουν κίνδυνο τα πρόσωπα που βοήθησαν τις προσπάθειες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και να διακυβευτούν οι προσπάθειες αυτές, σύμφωνα με τους ειδικούς που μίλησαν στην εφημερίδα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνά αν ο Τραμπ παραβίασε τον νόμο παίρνοντας μαζί του κυβερνητικά αρχεία, μεταξύ των οποίων και περίπου 100 απόρρητα έγγραφα, όταν αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο, τον Ιανουάριο του 2021. Εξετάζεται επίσης αν ο Τραμπ ή μέλη της ομάδας του παρεμπόδισαν τη δικαιοσύνη όταν το FBI έστειλε πράκτορες να ψάξουν το σπίτι του στο Μαρ-α-Λάγκο. Το υπουργείο προειδοποίησε επίσης ότι ενδέχεται να λείπουν και άλλα έγγραφα.

Το διαβάσαμε εδώ