Πόσος σεξισμός χωράει τελικά στον δημόσιο λόγο;

Είναι ιδιαίτερα λυπηρό -ειδικά για τις σύγχρονες πολιτισμένες κοινωνίες όπου διαλαλούμε ότι ζούμε- να ακούμε από χείλη δημοσίων και μη προσώπων, εκφράσεις που το περιεχόμενό τους διαμορφώνουν μια στρεβλή πραγματικότητα, επηρεάζοντας το ευρύ κοινό και μεταφέροντας σε αυτό έμφυλα στερεότυπα.

Έκπληκτοι παρακολουθήσαμε απόσπασμα από τη βιντεοσκοπημένη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σπάρτης στις 11/10/22, που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο. Στο συγκεκριμένο απόσπασμα, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ενωμένοι Πολίτες» του Δήμου Σπάρτης κ. Νίκος Τσούκλερης, απαντά σε τοποθέτηση της Γενικής Γραμματέως κ. Μαρίας Χάντζου, με ένα ξεκάθαρο προϊόν γλωσσικού σεξισμού. «Αν ήμουν και εγώ ξανθός, τα ίδια θα έλεγα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος.

Μπορεί ο κ. Τσούκλερης να μην είχε σκοπό και στόχο να προσβάλει με τα λεγόμενά του την κ. Χάντζου -το αντίθετο θα λέγαμε μάλιστα-, ωστόσο εκφράσεις σαν κι αυτή που σχετίζονται με κοινωνικές προκαταλήψεις για την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα συγκεκριμένης ομάδας ανθρώπων, τείνουν να προκαταλαμβάνουν τη συμπεριφορά των πολιτών αλλά και να οδηγούν στην πρόκληση συγκεκριμένων κοινωνικών στάσεων.

Ευελπιστούμε ο κ. Τσούκλερης, να ανασκευάσει τα λόγια του και να ζητήσει συγγνώμη για την τόσο άστοχη έκφραση που χρησιμοποίησε. Ο σεξισμός δεν έχει θέση στην κοινωνία μας, πόσο μάλλον στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΥΓ.: Το ατυχές σχόλιο μπορεί να μην τάραξε ούτε μια από τις… ξανθές τρίχες της Γενικής Γραμματέως, ούτε αυτές των μελαχρινών παρευρισκόμενων γυναικών της επιτροπής, δεν παύει όμως να μας ανά..τριχιάζει!

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

Πηγή: lakonikos.gr