Επιχείρηση για μετανάστες σε ιστιοφόρο ανοιχτά του Μαλέα

Το σήμα «SOS» που εξέπεμψε σκάφος στο οποίο επέβαιναν μετανάστες, ανοιχτά των νοτιοανατολικών ακτών της Λακωνίας, ήχησε πάλι συναγερμό στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος. Όλα ξεκίνησαν κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 21 Οκτωβρίου, όταν υπήρξε ειδοποίηση για ιστιοφόρο που βρισκόταν σε δυσχερή θέση, ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή περί των 3 ναυτικών μιλίων νότια του Ακρωτηρίου Μαλέα, με επιβαίνοντες παράτυπους αλλοδαπούς.

Συγκεκριμένα, μέσω κλήσης στο 112, το Λιμενικό Σώμα κινητοποιήθηκε άμεσα και στο σημείο που επικρατούσαν αντίξοες καιρικές συνθήκες με ανέμους έντασης 7 μποφόρ, μετέβησαν δυο περιπολικά σκάφη, ενώ δεσμεύθηκαν και τρία παραπλέοντα πλοία για τυχόν συνδρομή.

Χάρη σε εντατικές προσπάθειες, το ιστιοφόρο σκάφος κατάφερε να ρυμουλκηθεί με ασφάλεια στο λιμάνι της Νεάπολης Βοιών, όπου αποβιβάστηκαν συνολικά 75 αλλοδαποί (69 άνδρες και 6 γυναίκες), οι οποίοι είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Οι μετανάστες αναμένεται να φιλοξενηθούν προσωρινά στην περιοχή μέχρι να αποφασιστεί η τύχη τους.

Δείτε video του Λιμενικού από την επιχείρηση διάσωσης

Νωπές οι μνήμες
από την τραγωδία στα Κύθηρα
Το συγκεκριμένο συμβάν ήρθε σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την τραγωδία που σημειώθηκε στα Κύθηρα, όπου μετά από πρόσκρουση ιστιοφόρου σκάφους σε βραχώδες σημείο στη θαλάσσια περιοχή Διακοφτίου, τουλάχιστον 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Συνολικά στο πλωτό μέσο, το οποίο βυθίστηκε, επέβαιναν 95 άτομα, ανάμεσα στους οποίους κι ένας 26χρονος Σύρος ο οποίος όπως αποδείχθηκε ήταν ένας εκ των διακινητών. Σύμφωνα με το Λιμενικό, ο άνδρας δρούσε από κοινού με άλλο διακινητή-χειριστή υπήκοο Αιγύπτου, ο οποίος αγνοείτο μετά το ναυάγιο, αλλά και κατόπιν εντολών από έτερους διακινητές με αρχηγικό ρόλο διαμένοντες στη Τουρκία. Το εν λόγω κύκλωμα φέρεται να εισέπραξε το ποσό των 9.000 – 10.000 ευρώ για την μεταφορά των μεταναστών από τα τουρκικά παράλια στην Ιταλία.

Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ) αναλύει και επεξεργάζεται σε βάθος τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των μελών της παραπάνω οργάνωσης και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, όπως επίσης και την συνεργασία τους με άλλα κυκλώματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

Πηγή: lakonikos.gr