Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022, 12:05

Η ελαφρά περιοδική άσκηση βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας

Ζήσης Ψάλλας

Η διακοπή του παρατεταμένου καθίσματος με περιοδικά «σνακ δραστηριότητας» μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά.

Τα σνακ άσκησης μέτριας έντασης -όπως δύο λεπτά περπάτημα ή βαθύ κάθισμα με βάρος σώματος- επιτρέπουν στο σώμα να χρησιμοποιεί περισσότερα αμινοξέα από τα γεύματα για να χτίσει μυϊκές πρωτεΐνες. Τα ευρήματα δημοσιεύονται πριν από την εκτύπωση στο Journal of Applied Physiology.

Μια παρατεταμένη καθιστική περίοδος έχει αποδειχθεί ότι βλάπτει την ικανότητα του σώματος να φιλτράρει το σάκχαρο από το αίμα μετά από ένα γεύμα, αλλά έχει άγνωστες επιδράσεις στα αμινοξέα. Σε αυτή την περίπτωση, οι ερευνητές μελέτησαν 12 άτομα (επτά άνδρες, πέντε γυναίκες) σε τρεις δοκιμές για επτάμισι ώρες κάθε άτομο.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε παρατεταμένο κάθισμα που διακόπτoνταν κάθε 30 λεπτά από σύντομες περιόδους βάδισης ή squats με βάρος σώματος.

Η δραστηριότητα βοήθησε στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των διατροφικών αμινοξέων που χρησιμοποιούνται για τη σύνθεση πρωτεϊνών των μυών, τη διαδικασία επιδιόρθωσης ή αντικατάστασης παλαιών ή κατεστραμμένων πρωτεϊνών. Αυτό είναι κρίσιμο για να διασφαλιστεί ότι το σώμα έχει επαρκή ποσότητα και ποιότητα μυών.

Ο καθιστικός τρόπος ζωής συνδέεται με απώλεια μυϊκής μάζας. Ως εκ τούτου, “πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία του να διακόψουμε τις παρατεταμένες καθιστικές περιόδους με σύντομα σνακ δραστηριότητας”, δήλωσε ο Daniel Moore, συγγραφέας της μελέτης. «Τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν επίσης ότι η κίνηση μετά το φαγητό μπορεί να κάνει τη διατροφή μας καλύτερη και θα μπορούσε να επιτρέψει την πιο αποτελεσματική χρήση περισσότερων διαιτητικών αμινοξέων από μικρότερα γεύματα ή κατώτερης ποιότητας τύπων πρωτεΐνης».


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2022, 10:02

Το διαβάσαμε εδώ