Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2022, 16:24

Η βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ μάλιστα το ανταγωνιστικό gaming έχει αρχίσει να θεωρείται ευρέως ως άθλημα, με τον όρο eSports.

Ωστόσο, eSports και επαγγελματικός αθλητισμός έχουν αρκετά κοινά σημεία (όσο και μεγάλες διαφορές). Η σχέση αλληλεπίδρασης μεταξύ κλασικού αθλητισμού και eSports, θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια, και για αυτό θα δούμε μαζί τι είναι τα eSports και πως αλληλεπιδρούν με τον κλασικό αθλητισμό.

Τι είναι eSports;

Προτού εμβαθύνουμε στην σχέση μεταξύ eSports και αθλητισμού, θα πρέπει να αναφέρουμε εν συντομία τι είναι eSports. Με τον όρο αυτό εννοούμε ένα κομμάτι της βιομηχανίας παιχνιδιών στο οποίο οι παίκτες ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε διάφορες διοργανώσεις και παιχνίδια με στόχο την πρώτη θέση και την απόκτηση χρηματικών επάθλων τα οποία μπορούν να φτάσουν και τα εκατομμύρια!

Τα eSports έχουν μεγάλη απήχηση ιδιαίτερα στο νεαρό κοινό, και εκατομμύρια θεατές από όλο τον κόσμο παρακολουθούν τα μεγαλύτερα events τα οποία διεξάγονται σε μεγάλα στάδια όπως το Barclays Center. Με λίγα λόγια, δεν είναι απλά κάποιοι τυχαίοι που παίζουν single-player παιχνίδια ή αράζουν στο σπίτι τους παίζοντας online καζίνο, είναι σκληροπυρηνικοί παίκτες που εξασκούνται αμέτρητες ώρες την ημέρα για να πετύχουν τον στόχο τους.

Στοίχημα και Χορηγοί στα eSports

Μη σας ξεγελάει το όνομα eSports, καθώς τα περισσότερα βιντεοπαιχνίδια που έχουν την μεγαλύτερη απήχηση (DOTA 2, League of Legends, Counter Strike, κ.α.) δεν έχουν να κάνουν με αθλήματα. Μεγάλη εξαίρεση αποτελεί το ποδόσφαιρο, με το FIFA να δεσπόζει σε πολλά events που παρακολουθούν φανατικά χιλιάδες θεατές. Πολλά στοιχεία των σπορ που τα έκαναν επιτυχημένα, είναι και ο λόγος που τα eSports έχουν εκτοξευθεί σε δημοφιλία.

Πιθανότατα ο μεγαλύτερος παράγοντας είναι το στοίχημα στα eSports το οποίο ήδη είναι

περίπου στα 10 εκατομμύρια δολάρια για φέτος.

Το στοίχημα φέρνει χρήματα στη βιομηχανία, τα χρήματα χορηγούς, και οι χορηγοί προσφέρουν επιπλέον χρήματα για διαφήμιση και αμοιβές παικτών. Βλέποντας το αυτό, όλο και περισσότεροι νέοι θα δουν ότι υπάρχει μέλλον σε αυτή την βιομηχανία. Ο συνδυασμός των παραπάνω συμβάλουν τα μέγιστα στο να διαμορφώσουν τα eSports ως μία ακόμα πιο δημοφιλής και επικερδής βιομηχανία.

Εκεί που αποτυγχάνουν τα σπορ, επιτυγχάνουν τα eSports

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που ωφέλησε ιδιαίτερα στην ραγδαία αύξηση της δημοφιλίας των eSports είναι ότι τα περισσότερα δημοφιλή αθλήματα δεν προχωρούν σε καινοτομίες ή πρωτοβουλίες για να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο. Λόγω της γιγάντωση του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, που είναι τα 2 μεγαλύτερα αθλήματα σε δημοφιλία, οι μεγάλοι χρηματοδότες που βρίσκονται από πίσω δεν επιχειρούν να καινοτομήσουν, αλλά προτιμούν να διατηρήσουν την ίδια ‘πετυχημένη’ συνταγή προσέλκυσης φιλάθλων. Τα eSports από την άλλη είναι ο ορισμός της καινοτομίας με όλο και περισσότερα νέα στοιχεία να προστίθενται χρόνο με τον χρόνο, και μία τεράστια ποικιλία σε θέαμα για όλα τα γούστα. Για αυτό τον λόγο όλο και περισσότερος κόσμος προσελκύεται από το άκρως διασκεδαστικό κόσμο των eSports, ιδιαίτερα οι νέες γενιές.

Συμπερασματικά για τα eSports και τα σπορ

Τα eSports έχουν σημειώσει τεράστια αύξηση σε δημοφιλία σε σημείο που συζητείται η ένταξή τους στους Ολυμπιακούς αγώνες. Η επιτυχία της προσέλκυσης της νέας γενιάς θα φανεί μακροπρόθεσμα. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να δει η βιομηχανία των σπορ, η οποία παραμένει σχετικά στάσιμη, αν δεν θέλει να δει τα eSports να γίνουν ο κυριότερος ανταγωνιστής τους, κάτι το οποίο δεν φαίνεται απίθανο.