Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2022, 02:00

Η 57χρονη Αϊσέλ Τουγκλούκ, Κούρδισσα πολιτικός που καταδικάστηκε το 2018 σε φυλάκιση 10 ετών για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» και πάσχει από άνοια, αποφυλακίστηκε την Πέμπτη, αφού η τουρκική δικαιοσύνη αποδέχθηκε την ιατρική γνωμάτευση ότι η παραμονή της στη φυλακή θα συνιστούσε απειλή για τη ζωή της.

 

 

Η Τουγκλούκ είχε διατελέσει αντιπρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) πριν από τη σύλληψή της το 2016.

Η εισαγγελία του Κοτζάελι έκρινε ότι η παραμονή της Τουγκλούκ στις τουρκικές φυλακές θα συνιστούσε απειλή για τη ζωή της λόγω της βεβαρημένης κατάστασης της υγείας της, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Τον περασμένο Αύγουστο, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας είχε απορρίψει αίτημα αποφυλάκισής της Αϊσέλ Τουγκλούκ, διατάσσοντας να παρακολουθείται από νευρολόγο και ψυχίατρο και η πορεία της υγείας της να αξιολογείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Κατά το περιβάλλον της Κούρδισσας πολιτικού, η άνοια της Τουγκλούκ χρονολογείται από το 2017, όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με τούρκους εθνικιστές κατά τη διάρκεια της κηδείας της μητέρας της, στην οποία είχε λάβει άδεια για να παραστεί.

Είχε συλληφθεί για τη δράση της στο «Κογκρέσο της Δημοκρατικής Κοινωνίας» (DTK), οργάνωση που οι τουρκικές αρχές θεωρούν ότι συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Το ΡΚΚ χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της.

Οι φιλοκουρδικοί κύκλοι, τελευταία το HDP, υφίστανται αμείλικτη καταστολή εδώ και δεκαετίες στην Τουρκία. Η Άγκυρα το κατηγορεί το κόμμα ότι είναι «πολιτική βιτρίνα» του ΡΚΚ, κατηγορία που το κόμμα αρνείται, δηλώνοντας ότι αποτελεί στόχο λόγω της ισχυρής εναντίωσης του στον πρόεδρο Ερντογάν.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο εμβληματικός πρώην ηγέτης του HDP, κρατείται επίσης από τον Νοέμβριο του 2016, για κατηγορίες που έχουν σχέση με την «τρομοκρατία».



Το διαβάσαμε εδώ