Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2022, 11:46

Ο χρόνος είναι εγκέφαλος

Το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (Α.Ε.Ε.) είναι η βλάβη του εγκεφαλικού παρεγχύματος που οφείλεται είτε σε διακοπή της παροχής του αίματος στην περιοχή, στην περίπτωση του ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού, είτε σε αιμορραγία κατόπιν ρήξης ενός αγγείου, στην περίπτωση του αιμορραγικού αγγειακού εγκεφαλικού

Το Εγκεφαλικό Επεισόδιο σε αριθμούς 

  • 1 στους 6 ανθρώπους θα υποστεί Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο κατά τη διάρκεια της ζωής του 
  • 15 εκατομμύρια άνθρωποι θα προσβληθούν κάθε χρόνο από εγκεφαλικό σε παγκόσμια κλίμακα 
  • 1 άνθρωπος χάνει τη ζωή του κάθε 6 δευτερόλεπτα μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο 
  • Το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο θα αφήσει ετησίως 5 εκατομμύρια συνανθρώπους μας με μόνιμη αναπηρία 
  • Ο ανθρώπινος εγκέφαλος που υπέστη ισχαιμικό εγκεφαλικό γερνά 3,6 χρόνια κάθε ώρα που παραμένει χωρίς αντιμετώπιση 

Πώς αναγνωρίζουμε το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο; F.A.S.T.! 

Στο Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, κάθε δευτερόλεπτο μετράει, καθώς έχει αποδειχθεί ότι κάθε λεπτό που περνάει νεκρώνουν περίπου 2 εκατομμύρια νευρικά κύτταρα. Επομένως, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ακόμη κι αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν σε λίγα λεπτά, θα πρέπει να κληθεί άμεσα ασθενοφόρο, γιατί αυτή μπορεί να ήταν η τελευταία προειδοποίηση πριν από ένα μείζον επεισόδιο. 

Ο ασθενής και οι οικείοι του θα πρέπει να αναγνωρίζουν έγκαιρα τα συμπτώματα ενός πιθανού εγκεφαλικού: Πτώση της γωνίας του στόματος (Face), αδυναμία στο χέρι (Arms) ή/και στο πόδι και αλλαγή στην ομιλία (Speech) πρέπει να οδηγούν γρήγορα (Time) σε αναζήτηση βοήθειας στο πλησιέστερο Νοσοκομείο (F.A.S.T.)! 

Οι Μονάδες Αντιμετώπισης Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων 

Για τον ασθενή που μεταφέρεται στο Νοσοκομείο με εγκεφαλικό, η ύπαρξη Μονάδας Αντιμετώπισης Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων κρίνεται υψίστης σημασίαςκαθώς έχει αποδειχθεί πως η έγκαιρη αντιμετώπιση με τα κατάλληλα πρωτόκολλα και υποδομές μειώνει κατά 30% τους θανάτους των ατόμων που προσβάλλονται από ΑΕΕ και κατά 25% τις αναπηρίες έπειτα από Α.Ε.Ε.. 

Η Μονάδα Αντιμετώπισης Α.Ε.Ε. του Mediterraneo Hospital λειτουργεί από τα μέσα του 2014 και στελεχώνεται από πολυδύναμη διατομεακή Επιστημονική Ομάδα, η οποία παρέχει ολοκληρωμένη διαχείριση ξεκινώντας από την επείγουσα αντιμετώπιση, τη γρήγορη και αποτελεσματική προσέγγιση με την άμεση έναρξη αποκατάστασης βάση Διεθνών Κατευθυντηρίων Οδηγιών. 

Είναι η πρόληψη εφικτή στην περίπτωση του εγκεφαλικού επεισοδίου; 

Η απάντηση με μία λέξη είναι ναι.  

Το εγκεφαλικό έχει άμεση σχέση με την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα – φυλή και τη γενετική προδιάθεση – κληρονομικότητα. Ωστόσο, υπάρχουν παράγοντες κινδύνου πρόκλησης εγκεφαλικού, οι οποίοι είναι ελέγξιμοι από τον «υποψήφιο» ασθενή: 

  • Γνωρίστε την αρτηριακή σας πίεση, διότι η υψηλή αρτηριακή πίεση – υπέρταση αυξάνει 4-6 φορές τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. 
  • Μάθετε εάν έχετε κολπική μαρμαρυγή, η οποία χωρίς θεραπεία, αυξάνει τις πιθανότητες για εγκεφαλικό. 
  • Εάν καπνίζετε, σταματήστε: Το κάπνισμα διπλασιάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
  • Εάν πίνετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο: μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο, αν δεν πίνετε, μην ξεκινήσετε! 
  • Μάθετε εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη, καθώς η υψηλή χοληστερόλη μπορεί έμμεσα να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου εκθέτοντας τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. 
  • Εάν είστε διαβητικός, ακολουθήστε προσεκτικά τις συστάσεις του θεράποντος ιατρού σας, καθώς αντιμετωπίζετε σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. 
  • Ενσωματώστε τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινή σας ρουτίνα, καθώς τα ενεργά άτομα τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και η τακτική άσκηση φαίνεται να εμποδίζει το φράξιμο των αιμοφόρων αγγείων. 
  • Ακολουθήστε δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και χαμηλά λιπαρά.
  • Κάντε τακτικό προληπτικό έλεγχο, με απλές εξετάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2022, 11:46

Το διαβάσαμε εδώ