Κατά  80% αυξήθηκαν οι κλήσεις που δέχθηκε η Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα/ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α από τον  Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2022, που σημαίνει αύξηση κατά 80% περίπου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα 2020 – 2021.  

Πιο συγκεκριμένα, η Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης  δέχθηκε 2.662 κλήσεις με  μέση διάρκεια τα 10 λεπτά και με κύριο τόπο προέλευσης την Αθήνα. Οι εξυπηρετούμενοι ήταν  στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες (σε ποσοστό 87%), 50 ετών κατά μέσο όρο.  

Η γραμμή έχει πανελλαδική εμβέλεια και δέχεται τηλεφωνικές κλήσεις (Δευτέρα με Παρασκευή 10.00π.μ – 16:00μμ, καθώς και Δευτέρα και Τετάρτη 17:30-20:30)  καθημερινά που απαντώνται άμεσα ή κατόπιν ραντεβού από ειδικά εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας/ψυχολόγους.  Χορηγός  της λειτουργίας της Γραμμής από  τον Σεπτέμβριο 2021 και μέχρι τέλος 2022 είναι οι εταιρείες Pfizer, Menarini & ΒΙΑΝΕΞ. 

Το 24% των κλήσεων αφορούσαν αποκλειστικά θέματα ψυχικής υγείας (καταθλιπτικό συναίσθημα, άγχος, δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις). Παράλληλα, το 21% των κλήσεων σχετίζονταν με ζητήματα ιατρικής φροντίδας (πρόσβαση στη θεραπεία, φαρμακευτική αγωγή, εμβολιασμός για τον COVID-19 και παρενέργειες), το 10% εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα όπως η απώλεια ασφαλιστικής ικανότητας ή η διαδικασία  πιστοποίησης αναπηρίας και τέλος, το 45% ζητήματα που αφορούσαν την λειτουργία του συλλόγου.  

Ένα σημαντικό ποσοστό των κλήσεων, όπου γνωστοποιήθηκε η πηγή παραπομπής,  έγινε από  άτομα που πληροφορήθηκαν για τη λειτουργία της γραμμής από το διαδίκτυο (64%) ή είχαν παραπεμφθεί από κάποιο άλλο άτομο (3%), ενώ το 33% των καλούντων ήταν εγγεγραμμένα  μέλη της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.

Παράλληλα, στον χώρο της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. πραγματοποιούνται διάφορες ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις, οι οποίες θεωρούνται από τους πιο σημαντικούς στόχους της Τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης. 

Το διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκαν 217 ατομικές συνεδρίες Ψυχολογικής Υποστήριξης (92 δια ζώσης και 125 διαδικτυακά),  2 ομάδες Ψυχολογικής Υποστήριξης δια ζώσης (50 συναντήσεις)  με 15 ωφελούμενους και 1 διαδικτυακή (12 συναντήσεις) με 8 ωφελούμενους, καθώς και 1 ομάδα Ψυχολογικής Υποστήριξης μέσω της Ζωγραφικής και του Μύθου(36 συναντήσεις) με 8 ωφελούμενους. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Αυτοδιαχείρισης, με 12 συναντήσεις και 15 ωφελούμενους.

Η Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης (210 8237302) απευθύνεται σε περίπου δυόμιση  εκατομμύρια συνανθρώπους μας που πάσχουν από καποιο αυτοάνοσο μυοσκελετικό νοσημα και τις οικογένειες, τους  φίλους/φροντιστές τους και παρέχει έναν εναλλακτικό τρόπο υπηρεσιών.

Ο χαρακτήρας της γραμμής είναι κυρίως υποστηρικτικός και συμβουλευτικός σε θέματα που άπτονται της ψυχικής υγείας ατόμων που πάσχουν από χρόνια ρευματικά νοσήματα. Εκδηλώσεις άγχους και κατάθλιψης, δυσκολίες στη διαχείριση του νοσήματος (τήρηση του θεραπευτικού σχήματος, επικοινωνία με τους επαγγελματίες υγείας, προσαρμογή του τρόπου ζωής, διαχείριση του πόνου) αλλά και δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις (οικογενειακές, φιλικές, επαγγελματικές) είναι τα συχνότερα ζητήματα που κινητοποιούν τα άτομα να χρησιμοποιήσουν τη γραμμή υποστήριξης.  

Το διαβάσαμε εδώ